Trauma: waarom het belangrijk is om familietrauma’s te helen en niet over te dragen

Trauma’s komen veel vaker voor dan we denken. Soms zelfs zonder dat we het doorhebben. Een trauma kan ontstaan vanuit een ervaring die we zelf hebben meegemaakt, maar kan ook overgedragen worden via ouders en oudere generaties. We hebben dan geen last van een eigen traumatische ervaring, maar van die van iemand anders. Lees hoe dit werkt én hoe je ervoor kan zorgen dat het trauma bij jou stopt.

We begraven trauma’s voor de wereld en eigenlijk is dat het schadelijkste wat we onszelf kunnen aandoen.

Diep in onszelf verborgen

Als iemand een trauma meemaakt, verandert ons beeld over onszelf en de wereld. Vaak houden we ons trauma diep in onszelf verborgen. Dit doen om onszelf te beschermen. We begraven het voor de wereld en eigenlijk is dat het schadelijkste wat we onszelf kunnen aandoen. Want op deze manier blijft het trauma juist onderhuids bestaan.

Schaamte overtuigt ons

Schaamte zorgt ervoor dat we hier niet over spreken. Hoe erger het trauma, hoe erger de schade die daarop volgt en de schaamte die we hierover voelen. Trauma heeft overal invloed op. Trauma kan ons zo veranderen dat het ten koste gaat van ons eigen welzijn en dat van anderen.

Een trauma van je ouders

Trauma’s kunnen worden overgedragen aan nieuwe generaties. We zijn ons daar vaak niet bewust van, maar een trauma heeft zelfs effect op bepaalde genetische trekken of klachten. Het trauma van onze ouders kan ons dus onbewust negatief beïnvloeden. Wat in je ouders zit, neem je als vanzelf over. Zelfs als je op het moment van de traumatische ervaring nog niet geboren was. Zolang het trauma niet geheeld is, is het overdraagbaar.

Een trauma dat je overdraagt

De genen van je ouders bepalen wie je bent. Ook nemen kinderen het gedrag van hun ouders over. Kinderen zijn in hun eerste jaren namelijk constant in ontwikkeling. Als deze trauma’s worden overgebracht, kruipen ze als het ware in jouw kinderen en beïnvloeden de manier waarop zij de wereld interpreteren. Dit kan ook gebeuren wanneer kinderen ouder zijn, maar hoe jonger het kind is, des te sterker de overdracht.

Belangrijke sleutelrol

Aan ons de taak om onze (toekomstige) kinderen te behoeden van jouw trauma’s. Een trauma nestelt zich in ons en kan lang verborgen blijven totdat het toeslaat. Het is belangrijk om het trauma dat al in ons zit te helen, omdat klachten en kenmerken van een trauma genetische overdraagbaar zijn. Jij kan dus een sleutelrol spelen in het stoppen van familietrauma’s. In het boek Trauma. De verbogen epidemie legt Paul Conti uit hoe we trauma’s kunnen helen en onze familielijn kunnen genezen.

Boekentip van de redactie: Trauma van Paul Conti

Trauma’s vormen een van de minst begrepen ziektes van onze tijd. Veel onverklaarbare klachten zijn volgens Paul Conti terug te voeren op een trauma. Het is een ziekte met zware, maar niet altijd zichtbare effecten op lichaam en geest en kan overgedragen worden binnen families, generaties en bevolkingsgroepen. Conti biedt een diepgaande analyse, gecombineerd met praktijkvoorbeelden en praktische stappen om de gevolgen van trauma’s te verlichten en verdere traumatisering te voorkomen.

Bestel jouw exemplaar voor € 20,- met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder over het helen van familietrauma:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *