Uitstelgedrag: waarom voel je die weerstand en begin je maar niet?

Uitstellen, twijfelen aan jezelf, angst om aan iets te beginnen of perfectionisme: weerstand kan je behoorlijk in de weg zitten. “Weerstand is die innerlijke stem die je vertelt dat je niet goed genoeg bent, dat je te moe bent of dat je beter kunt wachten tot morgen,” zegt Holistisch therapeut Daniëlla van de Zande. In dit artikel legt ze de vormen van weerstand uit, hoe je het kunt herkennen en hoe je weerstand kunt overwinnen.

Weerstand is een natuurlijke reactie op verandering en uitdagingen.

Weerstand kan een behoorlijk uitdagende hindernis zijn op weg naar succes en persoonlijke groei. Weerstand is die innerlijke stem die je vertelt dat je niet goed genoeg bent, dat je te moe bent of dat je beter kunt wachten tot morgen. Wanneer je eenmaal weet wat weerstand je wil vertellen en deze kunt overwinnen, zul je je doelen bereiken en een vervullend leven leiden.

Ervaar je momenteel nogal wat weerstand? Weet dan dat nieuw bewustzijn bezig is om binnen te dringen en het ego slechts angstvallig de deur gesloten houdt.

Vormen van weerstand

Weerstand kan zich op verschillende manieren manifesteren, zowel intern als extern. Dit zijn enkele veelvoorkomende manieren waarop weerstand zich kan uiten:

Interne weerstand

1. Uitstellen: Uitstellen van taken of beslissingen is één van de meest voorkomende vormen van interne weerstand. Het zorgt ervoor dat je acties die je als moeilijk, vervelend of overweldigend beschouwd, vermijdt.

2. Zelftwijfel: Negatieve gedachten over je eigen capaciteiten, zoals “Ik kan dit niet” of “Ik ben niet goed genoeg.”

3. Angst: Angst voor het onbekende, mislukking, afwijzing of verandering kan leiden tot weerstand. Bovendien kan angst variëren van milde zorgen tot ernstige angstgevoelens.

4. Perfectionisme: Het streven naar perfectie kan weerstand veroorzaken, omdat je bang bent om fouten te maken of te falen.

Externe weerstand

1. Sociale druk: Invloed van anderen kan leiden tot weerstand. Bijvoorbeeld wanneer vrienden, familieleden of collega’s niet ondersteunend zijn of negatieve opmerkingen maken over je doelen.

2. Fysieke obstakels: Fysieke belemmeringen zoals gebrek aan tijd, gezondheid, geld of middelen kunnen weerstand veroorzaken.

3. Verandering van gewoonten: Je ervaart moeite om oude gewoonten te doorbreken, zelfs wanneer je weet dat het nodig is voor jouw groei.

4. Overweldiging: Te veel taken of verantwoordelijkheden kunnen overweldigend zijn en daarnaast weerstand veroorzaken.

5. Ontoereikende motivatie: Wanneer je geen duidelijke motivatie hebt voor een bepaald doel, kan dit vervolgens leiden tot weerstand.

Zo overwin je weerstand

Weerstand is een natuurlijke reactie op verandering en uitdagingen. Het is daarentegen belangrijk om het te herkennen om vervolgens strategieën te ontwikkelen om deze te overwinnen om persoonlijke groei en succes te bereiken.

Deze 10 stappen kun je nemen om weerstand te overwinnen:

1. Bewustzijn: Herken weerstand wanneer het zich voordoet. Let op de tekenen van interne en externe weerstand. Zelfbewustzijn is de eerste stap naar verandering.

2. Zelfreflectie: Vraag jezelf af waarom je weerstand ervaart. Wat zijn de specifieke angsten, zorgen of obstakels die je tegenhouden? Probeer deze innerlijke weerstandspunten te identificeren.

3. Stel doelen: Stel duidelijke, haalbare doelen voor jezelf. Deze doelen dienen relevant te zijn voor wat je wilt bereiken en de moeite waard om na te streven. Ze zullen als leidraad dienen om je te helpen door weerstand heen te breken.

4. Maak een actieplan: Ontwikkel een gedetailleerd plan om je doelen te bereiken. Welke stappen dienen worden te genomen? Wat is de volgorde? Hoeveel tijd besteed je aan elke stap?

5. Zelfmotivatie: Gebruik positieve affirmaties en visualisaties om jezelf te motiveren. Herinner jezelf eraan waarom je deze doelen wilt bereiken en hoe het je leven zal verbeteren.

6. Zoek ondersteuning: Praat met vrienden, familie of je coach over je doelen en over je weerstand. Ze kunnen je ondersteunen, advies geven en je verantwoordelijk houden.

7. Wees flexibel: Wees bereid om je actieplan aan te passen en nieuwe strategieën te proberen. Soms is het nodig om je benadering aan te passen als je tegen onverwachte obstakels aanloopt.

8. Hou vol: Verwacht tegenslagen en teleurstellingen, maar laat je er niet door ontmoedigen. Blijf gefocust op je doelen en blijf doorgaan. Weerstand overwinnen kan moeilijk zijn, maar het vereist doorzettingsvermogen.

9. Beloon jezelf: Beloon jezelf voor het overwinnen van weerstand en het behalen van mijlpalen. Dit kan je motivatie versterken.

10. Zorg voor jezelf: Vergeet niet goed voor jezelf te zorgen. Voldoende slaap, gezonde voeding en lichaamsbeweging kunnen je energie en veerkracht vergroten.

Het overwinnen van weerstand is een proces

Aan de ene kant is het overwinnen van weerstand is een proces dat tijd en inspanning kan vergen. Aan de andere kant is het mogelijk. Bovendien kun je door deze stappen te volgen en geduldig te blijven, obstakels overwinnen en je doelen bereiken.

Maak daarom telkens wanneer je weerstand ervaart de afweging of het je de moeite waard is om de confrontatie aan te gaan:

  • Waarom zoveel strijd?
  • Wat wil je bewijzen?
  • Waarvoor doe je het?
  • Wat levert het jou uiteindelijk op? Is het begrip?
  • Wil je respect en gelijk?

Wellicht is het nog altijd dat stukje erkenning waardoor je denkt eindelijk vol-waardig te kunnen zijn? Wat jou vervolgens in staat stelt om écht de verbinding aan te gaan, die diepe connectie te voelen waardoor je dat gevoel van saamhorigheid zult ervaren waar jij zó naar verlangt?

Jij bent genoeg!

Zie eens hoe jij voorwaarden stelt aan de liefde, het leven, jezelf en de ander. Liefde is vrij. Jij bent vrij. Laat het vrij. Stop er maar mee. Het is genoeg. Jij bent genoeg!

Je hoeft niets te worden

Uiteindelijk is niet iedereen aan het ontwaken.
Daarnaast is niet iedereen even bewust van zijn doen en laten.
En dat is vervolgens helemaal oké.

Stap gewoonweg eens die andere wereld binnen.
De wereld van Waarheid, Eenheid, Bewustwording en Groei.

De Nieuwe Wereld
Waar niemand iets hoeft te worden of te zijn.
Laat iedereen vrij en jij bent vervolgens vrij!

Een nieuwe aarde

Een nieuwe aarde

Het ego is vaak betrokken bij weerstand. In Een nieuwe aarde vertelt de wereldwijd bekende spiritueel leraar Eckhart Tolle over het ego en hoe je zonder deze weerstand van het ego kunt leven. Verder geeft hij de blauwdruk voor een nieuwe op spirituele waarden gebaseerde samenleving, waarin we werkelijk geluk zullen kennen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Daniëlla van de Zande:

Het bericht Uitstelgedrag: waarom voel je die weerstand en begin je maar niet? verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *