Vaak misselijk, andere maagproblemen of eet je te veel? Dit kunnen de emotionele oorzaken zijn

Eet jij teveel of juist te weinig? Heb je last van maagproblemen? Het kan zo zijn dat emotionele problemen de oorzaak hiervan zijn. In dit artikel legt Elvira Schneider, auteur van De orgaankalender voor Tibetan Pulsingje uit wat de kenmerken zijn van een verstoorde maagenergie én wat je kunt doen om je maagenergie weer in balans te brengen.

De maag is het belangrijkste orgaan voor het bevredigen en vervullen van behoeften.

Emotionele verwaarlozing en de maag

De maag is het orgaan dat staat voor sympathie en vriendschap. Ieder mens wil zich graag op alle niveaus vervuld voelen, dan kan het zenuwstelsel zich ontspannen. De nervus vagus, een van de grootste zenuwen, wordt geprikkeld door de maag. Deze zenuw maakt deel uit van het parasympatisch zenuwstelsel en zijn hoofdtaak is ontspanning creëren. De sfeer tijdens het eten is bijzonder belangrijk. Is de gezamenlijke maaltijd een bron van stress of is er tijd en ruimte voor elkaar? Dit begint al bij de eerste voedselmomenten van ons leven. Een baby is voor zijn voedsel en zijn voortbestaan afhankelijk van de moeder. Voor een goede voedselopname hebben kinderen, behalve het eten, huidcontact en emotionele aandacht nodig.

Als er een kink in dat contact zit, kan er een aanspanning  ontstaan in het zenuwstelsel van het kind. Die manifesteert zich later in de vervulling van behoeften, bijvoorbeeld bij eetproblematiek of andere compenserende gedragspatronen.

Mensen die standaard te veel eten, voedsel weigeren of een andere vorm van compensatiedwang vertonen, hebben een probleem met erkenning van behoeftigheid. Ze zorgen niet voor bevrediging van hun behoeften. Er is oude pijn omdat ze alleen gelaten, niet gezien en wellicht zelfs voor de egoïstische doelen van een ander gebruikt zijn. In de puberteit komen daar niet bevredigde romantische verlangens bij.

Wat moet je met al die leegten, die verlangens naar aandacht en liefde? Een chocolaatje, een glaasje, een serietje, het zijn welkome surrogaten voor ware intimiteit. Een vrouw die worstelt met boulimia zei eens tegen me: ‘Ik heb in ons gezin nooit iets eigens gehad. Ik werd voortdurend gecontroleerd, er werd dagelijks over mijn grenzen gegaan. Me volproppen met eten en het er weer uitkotsen was mijn enige optie om iets te controleren wat van mij was, hoewel ik er tegelijkertijd van gruwde.’

Ontkenning van behoeften

We worden geestelijk gevoed door relaties en vriendschappen. Dat is een natuurlijk en menselijk iets. Als we het voor de vervulling van al onze behoeften uitsluitend van een partnerrelatie moeten hebben wordt het moeilijk. Hij of zij moet ons alles geven: de vader- of moederliefde, de romantische liefde en de opbouwende vriendschap. Daar kan geen mens aan voldoen, en bovendien is het niet de taak van een partner om al deze kindwensen te vervullen.

Veel mensen verbergen hun eigen behoeftigheid door druk met de behoeften van anderen in de weer te zijn. Ze hopen heimelijk de liefde en erkenning te krijgen waar ze zo naar verlangen, zonder dat ze hun eigen verlangens en kwetsbaarheid hoeven laten zien. Maar degene aan wie ze zoveel geven schijnt dat nooit op te merken. Als deze hoop keer op keer teleurgesteld wordt, stellen ze die ander verantwoordelijk voor het gebrek aan vervulling dat ze voelen. Vaak trekken ze zich schransend terug in de cafetaria. Achter deze slachtofferhouding zitten wensen verscholen die onuitgesproken eisen worden.

We zijn woedend omdat er niet aan onze behoeften wordt voldaan, en weigeren het onszelf net zo hard door niet open te zijn over wat we zo nodig hebben. Daar rust veel schaamte op, dat moet verborgen blijven. Zo ontstaat een vicieuze cirkel. We compenseren dat met eten of werken, we trekken ons terug en we doen onze ziel nog veel meer pijn. De hunkering naar nabijheid en intimiteit concurreert met de angst voor de pijn die door een afwijzing kan toeslaan. Als mensen onder elkaar zijn vallen de maskers af. Door behoeften en nabijheid af te wijzen houden we de liefde op afstand wanneer die tot ons komt. Maar wanneer we onvoorwaardelijk gaan liefhebben valt het kaartenhuis van ons ego in elkaar en daarmee de misverstanden en leugens over de liefde.

De gevolgen en symptomen van een verzwakte maagenergie

De maag is het belangrijkste orgaan voor het bevredigen en vervullen van behoeften. Daarom hebben we hier met compensatie van niet gevoelde, niet geuite behoeften te maken. Problemen met je maag zijn uitingen van behoeften die op grote schaal zijn onderdrukt of geweld dat je jezelf aandoet. Heb je een van de onderstaande neigingen? Dan kan het zijn dat je problemen met eten of je maag hierdoor komen:

  • Dwangmatig plichtsbesef
  • Dwangmatig eetgedrag
  • Gedwongen vriendschappen
  • Onderdanig gedrag
  • Buitenproportionele dienstbaarheid
  • Het weldoenerssyndroom
  • Overdreven behoeftigheid

Op fysiek niveau gaat het over:

  • Eetstoornissen als anorexia (vermageringsdwang), boulimia (onbeheerste eetaanvallen) en adipositas (vetzucht)
  • Gastritis (maagslijmvliesontsteking)
  • Maagzuur en reflux
  • Maaghernia
  • Acute poortaderstuwing met maagbloedingen
  • Maagzweren

Wat is een gebalanceerde maagenergie?

Bij een uitgebalanceerde maagenergie zijn we ontvankelijk voor liefde, vriendschap en intimiteit. We zijn bereid ons kwetsbaar en open op te stellen. We kunnen onszelf en anderen vergeven. We houden van eenvoud en rond ons is een aura van vriendelijkheid te zien. We genieten van een intiem dinertje met onze dierbaren of geliefde. We zijn loyaal en begripvol tegenover onze vrienden. We schenken vertrouwen en worden gevoed door de ervaring van wederzijds vertrouwen. We hebben toegang tot een spirituele bron van diepe vreugde in ons wezen.

Hoe kun je je maagenergie balanceren?

  • Veroorloof jezelf de emotionele voeding die je nodig hebt en stel je hart daarvoor open.
  • Maak je wensen kenbaar, ook als ze niet altijd in vervulling gaan.
  • Wees eerlijk tegenover jezelf over je onvervulde verlangens en deel ze met een goede vriend of vriendin.
  • Neem de tijd om mensen te ontmoeten en om ontspannen samen te zijn.
  • Laat een geforceerd streven om aan je verplichtingen te voldoen bewust los en geniet van tijd voor liefde en vriendschap.

Bij gezondheidsproblemen is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. 

Boekentip: De orgaankalender voor Tibetan Pulsing

Dit is een fragment uit De orgaankalender voor Tibetan Pulsing. Dit boek geeft een jaar lang iedere 2 weken een ander orgaan extra aandacht om zo je zelfhelende vermogens te ondersteunen. Je ontdekt de functie van je organen, maar ook de fysieke en psychische consequenties wanneer een orgaan gestoord is in zijn functioneren. De gebruikte methodes zijn mudra-meditaties, healing flows en lichaamsgerelateerde oefeningen die je samen met iemand kunt doen.

bestel nu

Lees verder over (verstopte) boodschappen van je lichaam:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *