Vaak moe? Dit is de betekenis van jouw moeheid volgens Chinese geneeskunde

Je voelt je vaak zo moe, maar hebt geen idee waarom. Dan is dit artikel van Conny Coppen, auteur van De Tao van gezondheid, een must read! Ontdek wat volgens de Chinese geneeskunde jouw vermoeidheid veroorzaakt én hoe je weer energie krijgt. “Je kunt te veel in de yin zitten. De oorzaak is vaak vastzittende rouw of trauma waardoor je niet meer in beweging komt.”

Hoe meer moeilijke dingen er in je leven zijn, hoe belangrijker het is om in je vrije ruimte dingen te doen die jou voeden.

De Chinese geneeskunde kijkt anders naar ziekte, en ook naar vermoeidheid, dan we gewend zijn. Als je vaak moe bent, denken we tegenwoordig al snel aan Long covid of de ziekte van Lyme, vervuiling van je lichaam of een burn-out. De Chinese geneeskunde kijkt niet zo fysiek. Ze heeft vooral oog voor de volgende zaken, die doorwerken in je lichaam.

1. Stroomt je energie goed door?

Kan je leven wel stromen zoals het bij jou past? Doe je genoeg dingen waar je blij van wordt en energie van krijgt? Hoe meer moeilijke dingen er in je leven zijn, hoe belangrijker het is om in je vrije ruimte dingen te doen die jou voeden.

Zorg voor vitale en gezonde voeding

Dit betekent niet alleen gezond, biologisch en zo natuurlijk mogelijk eten. Het gaat er in de eerste plaats om: doe dingen die je voeden. Neem informatie tot je die jou steunt. Omring je met mensen die jou versterken en bij wie je kunt zijn wie je werkelijk bent. Train je gedachten, zodat je niet in een negatieve spiraal belandt, maar altijd in je bewustzijn die dingen wakker roept, die jou – ondanks alles – vertrouwen geven.

Denk aan je eigen creatieve oplossende vermogen, je wijsheid en de goedheid van mensen om je heen, het Goddelijk Plan waar je deel van uitmaakt en dat jou van binnenuit leidt. Hoe kun je daarnaar leren luisteren? Misschien is je moeheid wel een oproep om meer de stilte en de overgave in te gaan en te luisteren naar de stille stem vanbinnen?

Moeheid die met stagnatie te maken heeft, is er niet altijd. Het ene moment barst je van de energie, het volgende moment stort je in. Dan kun je denken aan een verstoring in het Hout-element.

2. Je energie is daadwerkelijk uitgeput

Heb je te lang te veel op wilskracht gedaan of had je te veel stress? Misschien ervaar je een nare, lege moeheid. Verdrietig, scherp, hard, tanig. Moeheid waar je maar tegen blijft vechten. Je bent moe, maar kunt niet slapen en laadt niet op. Dan is het hoog tijd om de balans te herstellen (zie punt 4) en het Water-element te ondersteunen. Met een beetje geluk kom je dan in een ander soort moeheid, een heilzame vermoeidheid. Dit kun je eten om je Water-element weer in balans te brengen.

3. Heilzame moeheid

Je kunt eindeloos slapen, nietsdoen, dromen. Er is meer vrede, tevredenheid, soms zelfs een gelukkig gevoel. Het leven voelt niet meer zo zwaar.

4. Is je energie wel in balans?

In de Chinese geneeskunde valt of staat gezondheid met de balans tussen yin en yang. Yin gaat over rust, introspectie, bezinning, gevoed worden. Yang staat voor doelgerichte actie, doen wat gedaan moet worden, efficiency. Hoe is die balans bij jou en wat kun je veranderen om meer in evenwicht te komen?

Wat te veel yang met jou doet

Bij te veel yang put je jezelf uit. Dat kan gebeuren vanuit enthousiasme, wilskracht of een ‘te veel moeten’-drang. Gevolg is dat je op den duur niet meer lang en diep kunt slapen. Je geest komt niet meer tot rust.

Wat te veel yin met jou doet

Je kunt ook te veel in yin zitten. Dan ervaar je een lusteloze zwaarte, je voelt je depressief. Je komt niet meer in beweging. Grote kans dat het nodig is dat jij je gaat uiten op een veilige plek. De oorzaak is dan vaak vastzittende rouw, trauma of andere dingen waardoor je niet meer in beweging komt. In dat geval moet je ook kijken naar punt 5.

Herken je je hierin? Dit artikel van Conny Coppen gaat dieper in op deze verstoring.

5. Zit er ergens een blokkade? En in welk element zit dit het meest?

Als er een blokkade in een van de 5 elementen zit, uit zich dat in de symptomen die bij dit element horen.

Welk element is bij jou verstoord?

De vijf elementenleer vormt de basis van de Chinese geneeskunde. Het gaat om de elementen Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal. Ontdek met welk van de 5 elementen jouw vermoeidheid samenhangt én wat je kunt doen om je beter te voelen.

In welke van de onderstaande kenmerken herken jij jezelf vooral?

• Vuur-element en vermoeidheid: dit zijn de kenmerken

Je bent de zin en betekenis van het leven kwijt. Het vuur van je enthousiasme lijkt gedoofd. Denk eens na: waar werd je ook alweer blij van? Wat deed je als kind graag? Een oorzaak kan zijn dat je jouw hart gesloten hebt, uit angst voor nog meer zielepijn of verdriet. Dan is de moeheid een oproep tot heling. Wie of wat gaat jou helpen om je pijn toe te laten, zodat er weer ruimte kan komen voor het vuur, de passie, de liefde en de levenslust?

Slecht slapen. Gedachten komen maar niet tot rust. Er is te weinig een gevoel van bedding of vertrouwen. Nu moet ook de Nier-energie (het Water-element!) ondersteund worden. Hoe kun jij jezelf momenten van (gemoeds)rust geven?

Zo kun je jouw Vuur-element versterken.

• Aarde-element en vermoeidheid: dit zijn de kenmerken

Je bent vooral moe ná het eten, wilt het liefst liggen. Het voelt zwaar en moe in de benen. Eet warme en licht verteerbare maaltijden, géén ijs en weinig rauwkost. Welke dingen in jouw leven ervaar je als ‘zwaar te verteren’? Wie of wat helpt jou om het anders te gaan zien of lichter te maken? Wat voedt jou werkelijk, of beter: waar geniet je van? Denk aan schoonheid, bewegen, wandelen, vrienden…

• Metaal-element en vermoeidheid: dit zijn de kenmerken

Je voelt je verdrietig moe. Je ervaart mogelijk rouw en weerstand tegen verandering. Een gevoel van moedeloosheid. Wie of wat helpt jou om los te laten en je verlies (of een grote verandering) te accepteren?

Je ervaart vermoeidheid als gevolg van een slechte afweer of ongewenste ‘indringers’ zoals virussen. Denk bijvoorbeeld aan Long covid, Post viraal syndroom en de ziekte van Lyme. Ze zijn meestal niet volledig op te lossen door het Metaal-element te versterken, maar het kan je herstel wel ondersteunen.

• Water-element en vermoeidheid: dit zijn de kenmerken

Je hebt last van een burn out, je voelt je angstig moe. Je kunt geen uitdagingen meer aan. Je voelt je nerveus en onrustig, bent snel overprikkeld en slaapt slecht. Wat geeft jou rust? Wat geeft jou een gevoel van veiligheid en vertrouwen?

Dit kun je doen om je Water-element weer in balans te brengen.

• Hout-element en vermoeidheid: dit zijn de kenmerken

Je ervaart wisselende vermoeidheid. Hoe kom je meer in de flow? Hoe kun je een teveel aan frustratie voorkomen? Wat geeft jou écht plezier en energie, wat doe je graag? Hoe kun je daar meer ruimte in je leven voor maken?

Hier vind je gratis oefeningen van Conny Coppen om de 5 elementen te versterken.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Conny Coppen:

Deel dit artikel online

Conny Coppen

Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *