Verbeter je relatie: welke persoonlijkheid (vijf elementen) is jouw partner?

Denk jij ook weleens: bestond er maar een handleiding voor mijn partner… Lees dan dit artikel van Jean Haner, auteur van De vijf elementen. Zij geeft inzicht in de 5 verschillende persoonlijkheden die er volgens de Chinese Geneeskunde bestaan. “Als je snapt waarom iemand zo reageert, vat je het niet persoonlijk op en kun je diegene accepteren zoals hij of zij is.” Welke persoonlijkheid is jouw geliefde?

Het is belangrijk om de verschillende soorten persoonlijkheden te kennen, omdat je dan pas begrijpt waarom iemand op een bepaalde manier reageert.

Lees ook: Welk element ben jij? Aarde, vuur, lucht, water of hout? 

Het geheim van een relatie

Jean Haner: ‘Als ik een workshop geef over de vijf soorten persoonlijkheden, dan krijg ik vaak de vraag of iemands relatie met zijn huidige partner wel stand zal houden. En ik zeg dan altijd dat de Chinese Geneeskunde ons heeft geleerd dat elke relatie kan werken, zolang beide partijen elkaar begrijpen en aanvaarden. Maar dat is natuurlijk lastig!’

Want je gelooft namelijk onbewust dat iedereen denkt en voelt zoals jij dat doet. Het kan daarom lastig zijn om te begrijpen waarom je partner niet reageert zoals je van hem of haar verwacht! Je zou meerdere mensen in feite precies dezelfde ervaring kunnen geven en dan zouden ze die alsnog allemaal anders opvatten en er anders op reageren.

Vijf soorten persoonlijkheden

Het is daarom belangrijk om de vijf verschillende soorten persoonlijkheden volgens de Chinese Geneeskunde te kennen, omdat je dan pas begrijpt waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Zodra je snapt waarom iemand zo reageert, vat je dat niet zo persoonlijk op en kun je diegene eindelijk accepteren zoals hij of zij is.

Als je bijvoorbeeld doorhebt waarom je gek wordt van iemand, of andersom, dan ga je veel problemen in jullie relatie uit de weg! Hieronder staan een paar voorbeelden van zaken waar de vijf verschillende persoonlijkheden gek van worden.


De vijf elementen

De vijf elementen 

Ben je meer een Water-, Hout-, Vuur-, Metaal-, of Aardetype? Aan de hand van een uitgebreide test kom je hier achter. Je gaat begrijpen waarom je bent zoals je bent en wat dat betekent voor hoe je de wereld ervaart. Bestel nu jouw exemplaar voor € 24,99 met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu


Welke persoonlijkheid is jouw partner?

Waterpersoonlijkheid

Waarom worden sommigen misschien gek van een waterpersoonlijkheid? Dat gebeurt vooral als je verwacht van een watermens dat hij op dezelfde manier praat en denkt als jij!

Watermensen hebben rust nodig om over dingen na te denken. Ze zijn diepe denkers en nemen daarom de tijd om hun gedachten bij zichzelf te laten doordringen. Als anderen aan het ratelen zijn, kunnen watermensen niet goed nadenken.

Andere persoonlijkheden denken vaak hardop na, maar een watermens kan zich op dat moment niet focussen op zijn eigen gedachten. Watermensen hebben me vaak verteld dat hun brein ‘bevriest’ als iemand niet stopt met praten. Als je je ooit hebt geërgerd aan iemand die maar door bleef praten en je niet de tijd gaf om na te denken, dan heb je misschien een heleboel water in je persoonlijkheid zitten.

Misschien weet je nu beter wat je nodig hebt qua communicatie en geef je iemand anders minder de schuld voor jouw ongemak. Het kan ook zijn dat het je is opgevallen dat je partner zich afzondert terwijl je tegen hem praat. Het kan dan zijn dat je partner een waterpersoonlijkheid heeft. Met deze kennis voel je je de volgende keer misschien minder aangesproken als dit gebeurt en kun je nieuwe manieren vinden om met elkaar te communiceren die voor jullie allebei werken.

Houtpersoonlijkheid

Iets waar houtmensen gek van worden tijdens een gesprek, is als de ander het maar niet snapt. Houtmensen zijn van nature vaak rechtdoorzee, omdat ze alles in rechte lijnen en hoeken zien en ze er niet graag omheen draaien.

Ze worden dus gek van mensen, die maar door blijven gaan over hetzelfde onderwerp en het hele achtergrondverhaal van iets vertellen, zoals: ‘ik zei dit en toen zei zij dit, maar toen vroeg ik dat en ze dachten dat we het zus en zo moesten doen, dus toen enzovoorts’.

Houtmensen focussen zich erg op hun doel en op zo’n manier gaan ze ook een gesprek aan. ‘Wat is het doel en hoe komen we daar?’ Het is erg frustrerend om te moeten luisteren naar iemand die maar door blijft praten en niet tot de kern van zaken komt.

Als je vaak met je voet tikt terwijl de ander praat, dan kan het zijn dat je wat hout in je persoonlijkheid hebt zitten. Nu je dit weet, raak je misschien minder snel gefrustreerd. Of zit jij juist in een relatie met iemand die altijd tegen je zegt: ‘Blijf bij het onderwerp!’? Je weet nu waarom de ander dat van je vraagt en misschien voel je je voortaan minder gekwetst door zo’n reactie.

Vuurpersoonlijkheid

Vuurmensen werken niet graag samen met mensen die alles te serieus nemen. Ze zijn van nature opgewekt en blijven altijd optimistisch. Op de werkvloer proberen ze misschien vaak de spanning weg te nemen met een grap of een opmerking om iedereens humeur te verbeteren.

Maar andere persoonlijkheden reageren hier vaak niet op of, nog erger, gaan ervan uit dat de vuurpersoon zich onverantwoord gedraagt of zelfs onbetrouwbaar is! Maar vuurmensen denken juist: ‘Waarom zouden we het werken niet leuker maken?’ Ze kunnen erg gedeprimeerd raken door te werken met mensen die te serieus zijn of niet begrijpen dat zij de sfeer aangenamer willen maken.

Als je het idee krijgt dat je humeur naar beneden gaat als iemand je pogingen om het werken leuker te maken, verkeerd begrijpt, dan zit er vast wat vuur in je persoonlijkheid. Nu je dit weet, raak je misschien in de toekomst minder gekwetst en kun je je hart openhouden voor de ander. Als je je in een relatie bevindt met iemand die veel grappen maakt, dan begrijp je nu misschien waarom; je partner probeert gewoon je humeur te verbeteren op een manier die hem gemakkelijk afgaat.

Aardepersoonlijkheid

Waar wordt een aardemens gek van? Nou, uit alle persoonlijkheden worden aardemensen waarschijnlijk het minst gek van anderen, omdat ze van nature erg geduldig zijn! Ze kunnen veel aan, omdat ze anderen vaak het voordeel van de twijfel geven en ze een relatie willen laten slagen.

Er is echter wel iets wat ze van streek kan maken, en dat is als iemand niet naar ze luistert of ze onderbreekt terwijl ze aan het praten zijn. Aardemensen zijn verhalenvertellers. Ze moeten de hele situatie uitleggen en niet maar één deel ervan. En ze geven om iedereen, dus voelen ze de drang om precies uit te leggen wie wat zei enzovoorts.

Als je weleens hebt meegemaakt dat iemand niet naar je wilde luisteren of je ongeduldig onderbrak, dan heb je misschien een aardepersoonlijkheid. En nu je dit weet, raak je in de toekomst misschien minder gekwetst als zoiets gebeurt, aangezien je je dan realiseert dat andere mensen andere manieren van communiceren hebben. Pas dan kun je een manier vinden om een compromis te sluiten, zodat jullie allebei tevreden zijn in een gesprek.

Of zit je juist in een relatie met een verhalenverteller? Nu je weet hoe de ander communiceert, kun je misschien meer geduld opbrengen, maar ook ideeën opdoen voor een nieuwe strategie om met elkaar te communiceren.

Metaalpersoonlijkheid

Metaalmensen kunnen gek worden van sommige mensen in de supermarkt! Bijvoorbeeld iemand die in het midden van een gangpad met zijn karretje stopt en daar gewoon naar de schappen staart, of nog erger aan de telefoon zit! Die persoon denkt niet na over het feit dat hij het gangpad blokkeert voor iedereen om hem heen.

Metaalmensen zijn zich erg bewust van wat er om hen heen gebeurt; ze houden constant hun omgeving in de gaten. Ze zijn ook goed gemanierd. Het kan dus gekmakend zijn om iemand te zien die helemaal niet anderen denkt en onbeleefd is!

Als je merkt dat je vaak zucht van ergernis als iemand zo aan het dagdromen is en zich niet bewust is van hoe zijn daden invloed hebben op andere mensen, dan heb je waarschijnlijk een metaalpersoonlijkheid. Het helpt om te weten dat de ander op een andere manier aandacht besteedt aan de wereld om hem heen. Met deze kennis raak je minder gestrest.

Het kan ook zijn dat jij in een relatie zit met iemand die zich ergert aan dingen die jou niets doen. Dan weet je dat dat ligt aan de metaalpersoonlijkheid van je partner. Je bent minder in de war als je weet waarom je partner de wereld op een andere manier ziet.

Je bent veel meer begaan met elkaar als je de vijf soorten persoonlijkheden kent. Zo kun je elkaar en jezelf leren liefhebben en accepteren.

Geschreven door Jean Haner. 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *