Vijf elementenleer: hoe jij je innerlijke vuur kunt gebruiken om te manifesteren

Wil jij krachtig manifesteren? Dan mag je dit artikel van Shiatsu-coach Jitske Dijkstra niet missen. Ze laat zien wat jij kunt leren van de 5 elementen in de natuur, en in het bijzonder van het Vuur. “Het is de bedoeling dat wij net als de natuur volledig tot bloei komen, dat we helemaal onszelf zijn en onze ‘kleur’ laten zien.”

Het proces van manifestatie kan alleen plaatsvinden als jij je ware natuur volgt, oftewel je hart.

Zomer: het Vuur-element in de hoofdrol

De zomer is het seizoen van het Vuur-element. De tijd van het jaar waarin alles wat groeit, open gaat en tot bloei komt. De potentie in het zaad is getransformeerd en is met behulp van alle elementen tot manifestatie gekomen. In de natuur is dit een ongeremd proces. Bij ons als mens is het allesbehalve een ongeremd proces. Wat kunnen wij leren van de elementen en in het bijzonder van het Vuur-element om tot volledige bloei of manifestatie te komen?

Hoe de 5 elementen samenwerken

De elementen in de natuur werken op een fantastische manier samen. Ze voeden elkaar in energie en controleren elkaar. Ze zijn essentieel en elementair: als je één element weghaalt, valt het hele systeem in duigen. Alle 5 elementen samen zorgen voor het natuurlijke evenwicht en het voortbestaan van het leven op aarde.

Een voorbeeld: je wilt graag genieten van een mooie bloementuin in de zomer (Vuur-element). Dit proces begint met het bewerken van de grond (Aarde-element). Je zorgt ervoor dat de grond goed bemest is en dat je de aarde hebt gezuiverd door al het onkruid weg te halen (Metaal-element). Dan zaai jij je toekomstige bloemen.

Manifestatie: van zaadje tot bloem

Om het zaad te laten ontkiemen en het creatieproces te starten, heb je het Water-element nodig. Zonder water kan het leven op aarde niet ontstaan en niet bestaan. Maar het zaad heeft ook warmte en zonlicht nodig (Vuur-element) voor een sterke groei. Met behulp van Water, Aarde en Vuur komt het Hout-element in actie: het zaad groeit en ontwikkelt zich.

Er worden wortels, stengels, bladeren en bloemknoppen gecreëerd. Tijdens dit hele proces transformeert het zaad tot bloem. Dit proces wordt ‘manifestatie’ genoemd: dat wat erin zit, komt eruit en laat zich in volle glorie zien. Haal één element weg en het manifestatie-proces stagneert: zonder Water geen creatie, zonder Aarde geen voeding, zonder Vuur geen licht en groei etc.

Volledig tot bloei komen als mens

Dit proces dat in de natuur gaande is, voltrekt zich ook bij jou. Je wordt geboren met potentie: alles wat jou uniek en bijzonder maakt, ontwikkelt zich tijdens een mensenleven. Ook wij doorlopen alle elementen. En het is de bedoeling dat ook wij volledig tot bloei komen, dat we helemaal onszelf kunnen zijn en onze ‘kleur’ laten zien. Dit proces kan alleen plaatsvinden als jij je ware natuur volgt, oftewel je hart.

Zo herken je de Aarde-energie in jezelf

De Aarde in jezelf hebben betekent: jezelf accepteren en liefhebben. Jezelf in materiële en spirituele zin voeden met positiviteit, zelfbevestiging en zelfliefde. Want vanuit twijfel en ‘schrale grond’ in jezelf kan niets volwaardigs groeien.

Zo herken je de Metaal-energie in jezelf

Het Metaal-element in jezelf is het vermogen om jezelf te zuiveren van alles wat jouw groei belemmert. Oude verhalen, oude situaties, oude belemmerende gedachten… Het vermogen om los te laten creëert ruimte voor nieuwe groei.

Zo herken je de Water-energie in jezelf

De Water-energie in jezelf is het vermogen om te creëren. Om in gang te zetten wat je écht wilt. Om te zijn wie je echt bent. Om je niet te laten weerhouden door obstakels van buiten of van binnen.

Zo herken je de Hout-energie in jezelf

Het Hout-element in jou is het vermogen om met krachtige besluiten, actie en daden je plannen handen en voeten te geven. Om, net als de natuur, nooit op te geven en altijd het licht te zoeken, zodat je gaat bloeien. Je stelt alles in het werk om te bereiken wat je wilt.

Zo herken je de Vuur-energie in jezelf

Het Vuur-element in jou staat voor volledig in verbinding zijn met jezelf en het leven. Zonder voorbehoud. Je bent wie je bent en je houdt van jezelf. Je wijst jezelf niet langer af, maar je bloeit open zoals een bloem.

Obstakels overwinnen

Het hart is het orgaan dat bij het Vuur-element hoort. In ons hart worden we geïnspireerd met nieuwe ideeën en plannen. En in ons hart voelen we ten diepste wie we zijn en wat we willen doen in het leven. Alle emoties die we kunnen ervaren, voelen we in ons hart.

Kunnen zijn wie je echt bent en kunnen doen wat je echt wilt, zijn de belangrijkste factoren voor zelfontwikkeling, manifestatie, geluk en zingeving. Alles in de natuur zoekt altijd een weg naar het licht, naar voeding in de aarde en naar water om te leven en te overleven. Er is niets, maar dan ook niets wat in de weg kan staan. Een boom kan groeien op een rots en een grassprietje vindt de spleet in het asfalt om te leven. Met andere woorden: de natuur spreekt altijd het vermogen om te overleven en te leven in zichzelf aan. Het overkomt alle obstakels om tot groei en bloei te komen.

Ons verstand: onze grootste vijand

En dan wij als mens. Onze levensreis verloopt ook niet zonder obstakels. Er gebeurt van alles in je leven waardoor je wordt uitgedaagd om het Vuur in je leven te blijven zoeken. Want zonder Vuur dooft het leven. Zonder Vuur wordt het koud in je hart.

Als mens zijn we onderdeel van de natuur en zijn we de ‘kroon’ van de schepping/evolutie. Maar er is wel één belangrijk onderscheid ten opzichte van de rest van de natuur: als mens kunnen we nadenken. We hebben ons zogenaamde gezonde verstand gekregen om belangrijke afwegingen te maken en de juiste besluiten te nemen. Met ons verstand besluiten we ook wat we geloven en wat niet. Dit verstand is – naast onze gezondheid – ons grootste goed en tegelijkertijd onze grootste vijand. Want dit verstand of ons vermogen om te denken kan ons maken en breken. Het kan het Vuur in jezelf aanwakkeren, maar ook volledig doven.

Jij kunt dat niet!

Weer een voorbeeld. Mijn dochter werkt in het theater. Ze werkt met jonge talentvolle mensen die een passie hebben voor cultuur, muziek, dans en toneel. Door deze passie te volgen geven ze uiting aan wie ze zijn en wat ze voelen. Het komt recht uit het hart. Zo vertelde mijn dochter dat ze een meisje begeleidt dat afstudeert aan het conservatorium. Ze maakt met haar een solovoorstelling die tegelijkertijd haar afstudeervoorstelling is.

Al als klein meisje was ze gek van muziek en droomde ze van een opleiding aan het conservatorium en een leven vol muziek. Haar passie en drive waren enorm. Maar op de muziekschool waar ze als kind les kreeg, werd ze niet gestimuleerd in haar passie, maar juist afgeremd. Haar muziekleraar vertelde haar keer op keer: “Meisje meisje, zet het uit je hoofd, want het conservatorium is niet voor jou bestemd. Jij kunt dat niet.”

Elke les peperde hij haar in dat ze het moest vergeten. Dat ze daarmee een grote teleurstelling zou voorkomen. Maar ondanks deze ‘beknotting’ ging ze toch door. Ze liet zich niet leiden door zijn negatieve benadering, maar ging er juist nog harder voor. Ze deed auditie voor het conservatorium – en werd toegelaten. Ze was de hemel te rijk. Haar hart sprong op van vreugde.

Weerstand als brandstof

Dolblij ging ze naar de muziekschool om het nieuws aan haar muziekleraar te vertellen. “Wacht even,” zei hij, en verliet het muzieklokaal. Even later kwam hij terug met 4 andere muziekleraren en allemaal zeiden ze hetzelfde: “Doe het niet, dit wordt de teleurstelling van je leven. Je bent te middelmatig.”

Dit moment werd bepalend voor haar leven. Ze besloot ervoor te gaan, ondanks alles. Het kan namelijk twee kanten opgaan: je laat je leiden door wat anderen zeggen en gaat het geloven. Want zo werkt het: als je het maar vaak genoeg herhaalt, ga je het vanzelf geloven, of het nu waar is of niet. En dan gooi je de handdoek in de ring en dooft je innerlijke Vuur.

Maar het kan ook de andere kant opgaan, zoals bij dit meisje. Ze gebruikte de weerstand van haar muzieklaar als ‘brandstof’ voor haar passie. Elke keer dat hij haar afremde, gaf zij gas bij. Gooide ze Hout op haar eigen Vuur, zodat het nog harder ging branden. Ze bleef in zichzelf geloven en hield vast aan haar droom. Onverzettelijk. En zo bereikte ze wat ze wilde: studeren aan het conservatorium. Ze had haar eigen droom gemanifesteerd.

Je hart volgen en je eigen weg gaan

Dit voorbeeld geeft zo goed weer waar het om gaat in het leven. Dat het essentieel is dat jij je eigen hart volgt en je eigen weg gaat. Wat mensen ook tegen je zeggen. Want je kunt je heel goed voorstellen wat er met dit meisje zou gebeuren als ze haar droom had opgegeven. Dan had ze iets anders gedaan wat niet echt uit haar hart kwam. Ze zou teleurgesteld raken en misschien wel verbitterd. Want als we onze dromen en verlangens niet waar kunnen maken en concessies doen, krijgt frustratie vaak de overhand.

Fysieke klachten door frustratie

Frustratie en verbittering schaden de lever (Hout-element) en doven de vreugde in het hart. Er kunnen allerlei klachten in het lichaam ontstaan: spier- en peesklachten, reuma, ontwikkeling van galstenen, lever- en heupklachten. Maar ook problemen met het hart zelf, de bloedsomloop en het moeilijk verwerken van emoties kunnen het gevolg zijn. Als verbittering de overhand krijgt, raken we uit verbinding. Het schaadt de liefde in ons hart en blokkeert de vitale levensenergie of Ki.

De natuur leeft ons voor hoe we ons leven kunnen leven. Ieder van ons heeft de vitale levensenergie in zich om negatieve zaken te transformeren in positiviteit. Het meisje uit mijn voorbeeld heeft alle elementen in zichzelf aangesproken en ontwikkeld om zichzelf te manifesteren. Wat zal deze dame stralen tijdens haar afstudeeropdracht. Het wordt de voorstelling van haar leven!

Jitske Dijkstra is klassiek Shiatsu therapeut, docent Shiatsu Therapie en is gespecialiseerd in de 5 Elementen filosofie en meridiaan-leer. Zij heeft de Shiatsu Academie Nederland opgericht. Hier leidt zij bevlogen studenten op tot klassiek Shiatsu therapeut.

Op 2 juli is er een Open Dag bij Shiatsu Academie Nederland over de gloednieuwe opleiding die in september 2022 start.
Heb je interesse in Shiatsu therapie, de 5 Elementen, de meridiaan-leer en de Traditionele Chinese Geneeskunde? Meld je dan aan voor de Open Dag. Aanmelden is verplicht i.v.m. de beschikbare ruimte en de persoonlijke aandacht die iedereen verdient.

Ontdek jouw persoonlijkheidstype met De vijf elementen van Jean Haner

De vijf elementenBen je benieuwd naar jouw persoonlijkheidstype en zou je er meer over willen leren? Bestel jouw exemplaar van De vijf elementen van Jean Haner voor € 24,99 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees verder over de vijf elementen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *