Vijf holistische remedies om griep uit je lichaam te krijgen én te houden

Holistische griep remedies zijn natuurlijk, zelf toepasbaar en gaan verder dan alleen symptoombestrijding. Want griep krijg je niet alleen omdat ‘het heerst’. Het moment waarop je griep krijgt en waarom je er juist nú vatbaar voor bent, zijn belangrijke holistische sleutels die je helpen zo snel mogelijk weer van de griep af te komen. Of, als je er vroeg bij bent, om erger te voorkomen. Ik geef je 5 zelfzorg tips om griep je lichaam uit te krijgen én te houden.

1. Help je cellen met een heet waterkuur

Onze lichaamscellen kunnen indringers zoals het griepvirus in principe zelf verdrijven. Daarvoor communiceren ze voortdurend met elkaar. Die communicatie valt of staat met de aanwezigheid van voldoende water. Water is de ‘transportband’ waarlangs de cellen informatie, energie en stoffen met elkaar uitwisselen. Bij een griep is het bovendien belangrijk dat er in het lichaamsvocht zo min mogelijk ‘ruis’ (zoals suikers, eiwitten en vetten) aanwezig is die de communicatie kan verstoren. Water drinken dus.

Een heet waterkuur doen is het beste. Je laat dan 1 liter water 20 minuten lang doorkoken en drinkt het verspreid over de dag zo heet mogelijk op. (In de thermoskan bewaren dus.) Door de langdurige verhitting wordt eventuele minuscule vervuiling zoveel mogelijk uit het water gekookt. Heet opdrinken zorgt ervoor dat laaggradige ontstekingen in je lichaam worden aangepakt. En ja, je gaat er ook veel van plassen zodat je afvalstoffen afvoert.

2. Onderzoek wat jouw griep je wil vertellen

Holistisch genezen betekent dat je ook naar betekenis van je ziekte kijkt op mentaal-emotioneel niveau. Snot is een manier van het lichaam om verdrongen tranen te uiten. Hoesten is in wezen het blaffen tegen de buitenwereld. Koorts is het vuur van het hart dat in de verdediging gaat. Waarom heeft de griep uitgerekend nu vat op jou? Spelen er dingen in je leven die je verdriet doen of waar je boos om bent? Geef je je emoties voldoende ruimte? Of zoeken ze nu een andere uitweg? Onderzoek welke gedachten en emoties onder jouw griep kunnen schuilen. Zodra ze er mogen zijn, kan jouw lichaam gaan loslaten en herstellen.

3. Natuurlijke antibiotica

De natuur biedt talloze kruiden als holistische griep remedies. Omdat er vaak antibioticakuren worden uitgeschreven bij griep, wijs ik graag op een natuurlijk alternatief hiervoor: propolis. Propolis is een goedje dat honingbijen maken om hun nest te dichten en eitjes te beschermen. Het heeft een hoge antiseptische waarde waarmee infecties worden bestreden. Natuurlijke middelen vragen over het algemeen meer tijd om hun werking te doen dan chemische medicijnen. Dat maakt echter wel dat ze zorgvuldiger hun werk doen en gezonde cellen en bacteriën sparen. En dat is voor je algehele gezondheid op de lange termijn zeer gunstig.

Lees ook: 10 natuurlijke antibiotica uit je keukenkastje

4. Geef je over aan het ziek zijn

Griep zet je verplicht in de rust stand, of je nou wil of niet. Blijkbaar is het nu tijd voor jou om gas terug te nemen en beter naar jezelf te luisteren. Je laat je teveel beïnvloeden door prikkels, eisen en verwachtingen van buitenaf. Dat gaat ten koste van jezelf. De griep vraagt je om beter naar je eigen behoeften te luisteren. Hoe eerder jij je overgeeft aan het ziek zijn en rust neemt, hoe minder hevig en hardnekkig de griep hoeft te zijn om tot jou door te kunnen dringen. Wees je lichaam dus dankbaar voor dit signaal en geef je over aan de verplichte time-out.

5. Denk aan je darmen

Je darmen bepalen voor een belangrijk deel je weerstand. Bij griep is het dus extra belangrijk om lief te zijn voor je buik. Dat doe je door voedsel te eten dat goed verteerbaar is voor jouw darmen. Elke dag brood eten bijvoorbeeld is voor veel mensen heel belastend. En rauwkost eten in de koudere seizoenen is voor de meeste darmen ook geen pretje. Eet groenten en fruit van het seizoen uit eigen land. Ga eens met je aandacht naar binnen en voel welke voeding jouw lichaam nu nodig heeft.

Als je over het algemeen gevoelige darmen hebt of regelmatig in het jaar last hebt van verkoudheid of griep, is het raadzaam om goede probiotica te slikken. Zeker als de ‘r’ in de maand is. Goede probiotica bestaan uit een breed spectrum van bacteriestammen en bevat zo min mogelijk vulstoffen als maiszetmeel of maltodextrine. Vraag er naar bij de betere gezondheidswinkel.

Beterschap!

Geschreven door Jacqueline van Rietveld.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor energetisch lichaamswerk en is Reiki Master. Haar doel is mensen te leren hoe zij zo vitaal en vreugdevol mogelijk kunnen leven. Daartoe geeft zij individuele coaching, bewustwordingsworkshops en Reiki cursussen. Meer informatie vind je op haar website www.avaloncoaching.nl

Eet meer energie

Eet meer energie

Eet meer energie is de ultieme gids voor voor iedereen die op zoek is naar meer energie om een vrolijk en vitaal leven te leiden.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Het bericht Vijf holistische remedies om griep uit je lichaam te krijgen én te houden verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *