Volg je verlangen: de diepere laag van keuzes maken

Kies jij vanuit je verlangen en voor jezelf of kies je alleen voor de ander? Weet jij precies wat je wil of ben je een enorme twijfelaar? Keuzes maken kan enorm lastig zijn. Er zitten vaak consequenties en afwijzingen vast aan de keuze die je maakt. Voor de twijfelaars onder ons heeft Nadine Carter dit prachtige artikel geschreven waarin ze je op weg helpt om vanuit jouw pure verlangen te kiezen voor jezelf.

Naast dat er veel keuzes zijn en dat stress kan opleveren, hangt er aan een keuze altijd iets vast. Kies je voor het een, dan mis je het ander. Kies je voor jezelf, dan stel je de ander misschien wel teleur. Nee zeggen tegen het een lukt misschien wel, maar ja zeggen tegen het andere kan eng zijn. Een juiste keuze maken gaat dus niet alleen over kiezen tussen het een en het ander, het gaat over de diepere laag in jezelf. Door die te onderzoeken, weet je wat de juiste keuze is voor jezelf op elk moment. Kiezen vanuit de diepere laag in jezelf betekent leven vanuit je eigen waarheid.

Kiezen gaat over verlangen

Een keuze maken raakt aan je eigen verlangen. Om echt goed te een eigen keuze te kunnen maken is het nodig dat je kunt verbinden met je verlangen. Wat wil je nu écht? Soms zit je verlangen ver weg, weet je niet goed wat je zelf wilt omdat je veel met anderen bezig bent, omdat jij niet op nummer één staat. Keuzes die je maakt vanuit je hoofd en dus niet vanuit je verlangen zijn keuzes waarop je leegloopt, waarbij je achteraf altijd beseft: ‘dit had ik dus niet moeten doen’. En toch gebeurt het steeds weer, wat je ook probeert. Dat kan aardig wat frustratie opleveren.

Wat heb jij nodig?

Dit is een van de belangrijkste vragen die je jezelf, dagelijks, mag stellen. Wat heb ik nodig? Door deze beweging naar binnen te maken, besef je steeds meer hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Vanuit het besef wat je nodig hebt, maak je keuzes die werkelijk goed voor je zijn. Sta je voor een keuze? Stel jezelf dan eerst die vraag. Ga daar rustig voor zitten, neem er echt de tijd voor en laat het antwoord vanuit jezelf omhoogkomen. Is dit lastig voor je? Ga dan eens na op welke keuzes je leegliep en wat je eigenlijk had willen doen maar bijvoorbeeld niet durfde, ook dan weet je al beter wat je nodig hebt.

Kiezen is nee durven zeggen

Een keuze maken gaat veelal over ‘ja’ zeggen tegen het een en ‘nee’ zeggen tegen het ander, of de ander. Dat betekent dat je iets of iemand anders afwijst. Wanneer dit lastig voor je is, zal je eerder keuzes maken die gericht zijn op iedereen tevreden houden, de ander niet afwijzen. Hier zit angst voor verlies onder. Angst voor verlies is een hardnekkig gevoel en kan echt ongelooflijk intens voelen, angst voor eenzaamheid en verdriet liggen daar weer dieper onder. Deze angst maakt dat je blijft zitten waar je zit, klem tussen je angst en je verlangen en niet beweegt in een richting die voor jou goed is. Het maakt dat je alle ballen hooghoudt die je maar denkt hoog te moeten houden om een goede ouder, partner of vriend(in) te zijn. Maar ben je wel echt goed voor jezelf?

Patronen belemmeren een zuivere keuze

De diepere laag van keuzes maken is bij iedereen anders en heeft te maken met je eigen opgebouwde patronen. Als kind maak je dingen mee. Wanneer deze te groot zijn, en dat is voor een kind al gauw, ontwikkel je vanuit je denken een overlevingsstrategie. Die helpt jou op dat moment. Op latere leeftijd merk je echter dat ze niet meer helpend zijn en je eigen weg, jouw leven, vanuit je verlangen belemmeren. Een echt zuivere keuze maken voor jezelf, vanuit jouw eigen waarheid doe je dus door je patronen te doorbreken die jou belemmeren. Alleen dan zijn keuzes niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de ander. Je leeft dan de zuivere waarheid, vanuit je hart en je ziel.

Patronen doorbreken

Het beste doorbreek je patronen via je lichaam. Je hebt ze namelijk vanuit je denken ontwikkeld en patronen zitten inmiddels diep opgeslagen in je lijf. Een probleem ontrafel je niet op het niveau waarop het zich heeft ontwikkeld, maar altijd de diepere laag eronder. Diep onderzoeken in jouw lijf welke ervaring in jouw kindertijd hieraan raakt, de pijn opruimen uit je lijf die daarbij hoort en een nieuw besluit nemen vanuit je verlangen, maakt dat je daadwerkelijk je patroon kan doorbreken. Je leeft dan als vanzelf weer vanuit je verlangen en omdat je dan in verbinding bent met jezelf, niet meer bang voor verlies en je eigen weg kunt gaan, is het maken van keuzes geen probleem meer. Kiezen is dan een automatisch voelen geworden wat je beste is voor jezelf en de ander.

Boekentip: Luisteren naar je innerlijke stem

innerlijke stemBen je nog op zoek naar je innerlijke stem om goede keuzes voor jezelf te maken? Lee Coit beschrijft in Luisteren naar je innerlijke stem manieren om die innerlijke stem te vinden. We leren hoe we naar die stem moeten luisteren en hoe deze leiding kan geven aan ons leven en ons kan helpen bij het nemen van beslissingen. Door te luisteren naar onze innerlijke stem zullen we onze rust en evenwicht weer vinden.

Bestel Luisteren naar je innerlijke stem voor € 12,99 bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Deze artikelen kunnen verder je helpen met het volgen van jouw verlangen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *