Voorkom een burn-out met deze 3 tips!

In een burn-out terechtkomen is een geleidelijk proces. De eerste fase van dit proces is wellicht het krijgen van meer taken. Je krijgt het steeds drukker en je moet leuke dingen opgeven om je werk af te krijgen. Als deze periode lang duurt, gaat je herstelvermogen haperen. Je gebruikt misschien weekenden of vakanties om bij te slapen. Er is dan sprake van overbelasting. Als deze situatie zo blijft, begin je serieuze klachten te krijgen. In de volgende fase ben je echt opgebrand, je kunt en wilt niets meer. Hoe kun je burn-out voorkómen? Gebruik deze 3 tips.

Burn-out gaat over balans

Burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand’: je energiereserves zijn op. Je hebt het te ver laten komen. Herken je deze symptomen van de voorfase en wil je burn-out voorkomen? Leer dan nu om trouw te zijn aan je behoeftes en grenzen, om te voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat. Dit is een proces van je bewust worden, waarbij je oude denkpatronen en bepaald gedrag loslaat.

Wie krijgt een burn-out? Meestal degene die hulpvaardig is, met hart voor de zaak en een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Deze persoon heeft vaak moeite met grenzen aangeven, zegt niet snel nee en is dus uiteindelijk degene bij wie extra taken vaak terecht komen. Draaglast en draagkracht dreigen dan in onbalans te raken. Als je altijd maar rekening houdt met anderen kan het zijn dat je je eigen gevoel of wensen negeert. Zo kan zelfs iets dat je leuk vindt een plicht worden. En als we ergens moe van worden is het van ‘moeten’.

De balans hierin kun je terugvinden door rekening te leren houden met jouw eigen verlangens en met wat je aankunt. En dit ook uitspreekt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat vaak om vastgeroeste patronen. De wil om te voldoen aan alle verwachtingen van anderen komt bijvoorbeeld voort uit aardig gevonden te willen worden of uit angst om anders buiten de groep te vallen.

Deze patronen doorbreken is al een heel proces op zich. Dit doe je door inzicht te krijgen in je overtuigingen, om angsten en andere emoties te doorleven en zo het patroon van uitputting te transformeren naar gedrag dat recht doet aan wat je nodig hebt. De kunst is om een juiste balans te vinden tussen:

  • belasting en draagkracht
  • inspanning en ontspanning
  • zorgen voor de ander en voor jezelf.

Tip 1:

Word je bewust van patronen die jou uitputten en transformeer ze naar gedrag dat jou ondersteunt. Zodat je balans kunt vinden.

Burn-out gaat over energie

De dingen die we doen kosten energie, geven energie of zijn energieneutraal. Als we na zaken die energie kosten ook dingen doen waar we energie van krijgen dan laadt de batterij weer op. Vraag je daarom af: ‘doe ik voldoende dingen die energie geven’? ‘Zijn er teveel zaken die energie kosten?’ ‘Heb ik na de plichten ook nog energie over voor leuke dingen?’

Behoefte aan meer energie? Deze tips kunnen je helpen.

Wanneer je dingen doet waar je energie van krijgt en waar je blij van wordt dan kom je in een flow. Dan gaan dingen vrijwel moeiteloos. Als je die dingen doet waar je voelt dat energie op zit, gebeurt er datgene wat voor jou de bedoeling is. Het is belangrijk om geen dingen te doen waar je veel moeite voor moet doen terwijl er nauwelijks resultaat uit komt. Je trekt aan het spreekwoordelijke dode paard. Dat is zinloos en je put jezelf uit.

Je hebt dus opmerkzaamheid nodig om te voelen, te weten, te zien wat je doet en hoe dat jouw energieniveau beïnvloedt. Wen jezelf aan om hierbij stil te staan. Als je heel stil wordt van binnen en jezelf goed leert observeren, kun je zelfs opmerken welke gedachten energie kosten en geven.

Tip 2:

Leer stil staan bij je energiehuishouding. Ontwikkel het vermogen om te voelen waar je wel en niet  energie van krijgt en hierin keuzes te maken.

Zingeving

Als je compleet uitgeput bent, móet je wel stilstaan. Een burn-out vraagt je om te luisteren naar je gevoel (je lichaam) en naar je intuïtie (de stem van je ziel) en hieraan trouw te zijn. In mijn visie wil burn-out ons zeggen: ‘mens ken jezelf’. Weet wat je nodig hebt en zorg voor jezelf. In dit gratis e-book geef ik je mijn top 12 tips voor meer rust, zelfvertrouwen en zekerheid. Ook kun je een geleide meditatie beluisteren.

Stil staan en je bewust worden van wat in je leeft is een proces dat moed vergt. Want je moet soms zaken onder ogen zien die je niet voor niets had weggestopt. Zoals pijnlijke situaties uit het verleden en je neigingen tot vluchten of vechten. Of je negatieve zelfbeeld, je onzekerheid of twijfel aan je competenties. De bemoedigende boodschap is: als je deze transformatie aangaat, verrijkt die je leven op manieren die je nooit had durven dromen. Nieuwe mogelijkheden komen binnen bereik.

Je hebt op alle niveaus de burn-out voorkomen of overwonnen als:

  • Als je fysiek weer bent opgeknapt;
  • je energie is aangevuld;
  • je emotioneel weer in je kracht staat;
  • je zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde hebt gevonden;
  • en je de negatieve gedachten over jezelf en je mogelijkheden hebt omgezet naar realistische.

Tip 3:

Ga het proces aan van jezelf opnieuw uitvinden. Ontdek welke aspecten nu om aandacht vragen en welke ontwikkeling nodig is.

De boodschap van burn-out

In wezen nodigt burn-out je uit om trouw te zijn aan je eigen waarden, idealen en doelen. Je gaat je verbinden met je hogere zelf, je ziel, en met waarom je hier bent. Zo kun je je bewust worden van diepere drijfveren en idealen. En mogelijk van onvermoede kwaliteiten. Misschien zit je niet echt op je plek en wil je op zoek naar beter passend werk. Als je hier gehoor aan geeft, heeft de (bijna) burn-out zin gehad.

Dit gevoel van zingeving is van groot belang bij preventie en herstel van burn-out. Het geeft het leven glans en diepere betekenis. Als je hebt geleerd te luisteren naar je innerlijke stem en je eigen weg durft te gaan, heeft er in jou een wezenlijke verandering plaatsgevonden. Je bent een bewuster en completer mens geworden.

Boekentip: Energiekoorden van Denise Linn

omslag energiekoorden van Denise Linn

Denise Linn beschrijft in dit boek hoe wij met onzichtbare energiekoorden met alles en iedereen om ons heen verbonden zijn: mensen, dieren, plaatsen en gebeurtenissen. In dit boek vind je alles over deze energetische verbindingen, hoe je jezelf energetisch beschermt, hoe je je kunt bevrijden van energieslurpende koorden en de ‘goede’ koorden kunt versterken.

Meer weten over energiekoorden? Bestel het boek van Denise Linn in de webshop van Boekenwereld.com voor 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Meer lezen over burn-outs?

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *