Vooroudermedicijn: helen van oude pijn in de familielijn

Hoe is jouw relatie met je voorouders? Eer jij ze weleens? Daniel Foor, auteur van Het vooroudermedicijn, raadt je aan om regelmatig bewust tijd te besteden aan je voorouders. “Ze kunnen een geweldige bron aan genezing, kracht en zorg zijn in je dagelijks leven.” In dit artikel deelt hij 5 liefdevolle manieren waarop jij je met je ancestors kunt verbinden.

Je voorouders zijn de perfecte gidsen voor het genezen van familiewonden, aangezien zij net zo graag willen dat hun toekomstige generaties het goed doen.

Genezing en begeleiding

Iedereen heeft voorouders, bestaande uit geesten en bloed, en hun opofferingen vormen de basis voor alle levens. Je voorouders zijn zo dicht bij je als je eigen ademhaling en botten, en als je op een bewuste manier verbonden met ze bent, kunnen ze je enorm helpen wat betreft genezing, begeleiding en gezelschap. De voorouders die je kiest om te eren, bestaan misschien uit hechte familieleden en tegelijkertijd verre bloedverwanten, maar ze kunnen ook je geliefde vrienden of mensen uit je gemeenschap zijn, culturele en religieuze leiders en zelfs niet-menselijke familieleden, zoals gezelschapsdieren. Je voorouders zijn van belang als het aankomt op jouw potentie hier op aarde en door middel van hun betrokkenheid bij je leven, groeien zij ook in de geestenwereld.

Lees ook dit artikel: Waarom je een relatie met je voorouders zou willen

Verwelkom je voorouders in je leven

Net zoals de levenden is het mogelijk dat de geesten wijs en liefdevol zijn of egocentrisch en schadelijk. De fysieke dood is een heftige gebeurtenis voor een ziel, een overgangsrite die we allemaal meemaken, en de levenden kunnen overledenen een belangrijke duw in de rug geven om een behulpzame voorouder te worden. Zodra de doden voorouders zijn geworden, kunnen ze een deel van hun reis na de dood gebruiken om onrecht te herstellen dat is gedaan op aarde. In het belang van de geesten en de levenden is het goed om zo nu en dan wat tijd te besteden aan je relatie met je voorouders. Voor de vijf tips die hieronder beschreven staan, hoef je niet geloven in een specifieke traditie of dogma. Het zijn veilige en effectieve manieren om je geliefde voorouders te steunen en om hun steun en liefde elke dag in je leven te verwelkomen.

1. Luister naar je zielendoel als een ethisch en liefdevol mens

De belangrijkste en uitdagendste manier om je voorouders te eren, is door je volle persoonlijke potentie te benutten en te luisteren naar het doel van je leven hier op aarde. In veel culturen bestaat het geloof dat iedereen een unieke lotsbestemming of karma heeft en dat je er werk van moet maken om die originele instructies te onthouden en om te doen wat nodig is om gebruik te maken van je gave, je ware wil en je authentieke zelf. De voorouders worden in dit proces gezien als bondgenoten en een bron aan kracht om je te helpen je potentie in dit leven te belichamen. Als je aan de andere kant juist de weg kwijt ben, maar wel geluk hebt, dan brengen je voorouders veranderingen aan in je leven om je zo beter in contact te brengen met je ziel en om je bewust te maken van het contract dat voor je geboorte is opgesteld.

Lotsbestemmingen zijn leuk en aardig, maar in de realiteit is het lastig om je volle potentie te benutten totdat jij je leven en relaties min of meer op orde hebt. Bij het geleidelijk werken als een bewust persoon komen dingen kijken zoals leren hoe je op een gezonde manier je emoties moet uiten, de waarheid in relaties moet vertellen, de juiste scholing moet zoeken om jezelf te ontwikkelen en leren hoe je over het algemeen meer verantwoording kunt nemen voor het zijn van een liefdevol en betrouwbaar mens.

Uitdagingen en tegengif

Het oprechtste en krachtigste wat je voor je voorouders kunt doen, is door op een ethische en gebalanceerde manier te leven, waarbij je je hart openhoudt.

Ironisch genoeg zijn de zaken die jou neerhalen, vaak onderdeel van de erfenis van je voorouders. Alcoholisme, gedragspatronen wat betreft fysiek en seksueel misbruik, emotionele wreedheid en stoornissen, religieus extremisme, seksisme, wonden gerelateerd aan geld en armoede, aanleg voor fysieke en mentale ziektes en duizend andere giftige dingen kunnen worden doorgegeven als zaadjes in jouw leven die vervolgens kunnen uitgroeien tot een stoornis als ze genoeg water krijgen.

De juiste uitdagingen in het leven kunnen je juist in de richting van het tegengif wijzen, iets wat vaak een interne bron blijkt te zijn die je bij je draagt en ook hebt geërfd. Op deze manier kunnen je voorouders voor veel tegenspoed zorgen, maar tegelijkertijd ook voor de oplossing, maar elke keer als je de juiste keuze maakt in het geval van zulke geërfde patronen, ontwikkel jij je en de geesten zichzelf ook.

2. Draag positieve acties op in de naam van je voorouders

Bijna alle tradities besteden aandacht aan goede daden en vrijgevigheid. Goede doelen in het christendom, sadaqah in de islam, tzedakah in het jodendom en dana in het boeddhisme en hindoeïsme zijn maar enkele voorbeelden van religieuze uitingen van een algemeen begrip, namelijk vrijgevig zijn en jouw connectie met anderen eren door middel van liefdadigheid. Traditionele en inheemse manieren van leven leggen ook de nadruk op het delen van rijkdommen en de wonderen die plaatsvinden door op een behulpzame manier te leven.

Door middel van liefdevolle en behulpzame acties creëer je merkbare en bruikbare energie in je energetische veld of lichaam of bij degene voor wie je de actie doet. De meeste mensen weten ongeveer dat de energetische effecten van zulke acties, tot op een zekere hoogte, gelinkt kunnen worden aan anderen die zelf niet verantwoordelijk zijn voor de acties. Om je een voorbeeld te geven: stel je voor dat iemand tien miljoen euro doneert en jouw naam gebruikt om daklozen te voorzien van eten en onderdak. Vergelijk deze actie met iemand die een privé ritueel doet om een genocide te plegen in jouw naam. Dit is overduidelijk een stuk minder cool. In geen van de gevallen ben jíj degene die iets doet.

Hoe specifieker, hoe effectiever

Je kunt deze manier van leven nog beter aanhouden door een duidelijk doel voor ogen te hebben, iets te doen wat veel betekenis heeft en door een persoonlijke connectie te hebben met het proces om het bewustzijn van je geliefde doden naar een hoger niveau te brengen. Als je bijvoorbeeld het idee hebt dat de geest van je grootmoeder geen rust heeft gevonden, overweeg dan om een positieve actie ter ere van haar te doen, in plaats van voor al je voorouders in het algemeen.

Hoe specifieker het offer is, hoe meer effect het heeft. Probeer ook een type actie te kiezen dat past bij het unieke leven van de overledene en zijn of haar geest. Als je vader racistisch was of aan huiselijk geweld deed, kun je een goed doel kiezen wat betreft racismebestrijding of een vrouwenopvang. Als de overledene hield van wilde bloemen, breng dan een dag door bij een tuindersvereniging. Neem de tijd bij het focussen op je doel en jouw emotionele connectie met het proces, om er zo zeker van te zijn dat de positieve energie die wordt opgewekt naar de juiste persoon gaat.

Het is natuurlijk goed als je veel van dit soort acties doet, maar simpele eerbetonen kunnen ook erg krachtig zijn. Beide zijn een effectieve manier om de herinnering van je geliefden te eren, of je nou gelooft in je voorouders of niet en of je een directe link met de geest wil of niet.

Lees ook dit artikel: Wil jij je voorouders beter leren kennen om oude pijn in de familielijn te helen?

3. Stel je open voor directe communicatie met je voorouders

Directe communicatie met de geesten van je voorouders kan plaatsvinden door middel van rituelen. Toch kan de communicatie ook spontaan plaatsvinden in de vorm van een droom en synchroniciteit, maar ook tijdens alledaagse momenten als je wakker bent. Als jij je openstelt voor de connectie, is het voor je voorouders gemakkelijker om contact te maken en kun je genieten van een bewuste, voortdurende relatie.

Het praten met of alleen maar luisteren naar geesten, zelfs al zijn ze de geesten van je geliefden, kan voor nogal wat vreemde blikken zorgen en sommige zorgen zijn terecht. Als jij of iemand om je heen twijfelt aan het feit of je je verstand verliest, overweeg dan om hulp te zoeken van een geaarde specialist wat betreft voorouders, een spiritueel georiënteerde psychotherapeut, een behulpzame mentor of vriend.

Zoek een geest met goede bedoelingen

Iets anders wat belangrijk is om rekening mee te houden: let erop dat je communiceert met liefdevolle, vergevorderde voorouders en niet met manipulatieve geesten of geesten met een gewetensconflict. Als je gidsen hebt met wie je op een spiritueel niveau werkt, roep ze dan op om naar hun mening te vragen wat betreft de voorouders die contact met je opnemen. Zo ben je er zeker van dat je ze kunt vertrouwen. Vergevorderde en behulpzame voorouders kunnen toch een strenge aanpak hanteren en zich op een drukke manier uiten.

Het verschil tussen zulke voorouders en rustige voorouders herkennen is iets wat je na verloop van tijd leert. Om erachter te komen of een geest liefdevol is en goede bedoelingen heeft, is het vaak al genoeg om te vertrouwen op je persoonlijke instinct. Als jouw relatie met een voorouder je niet helpt om krachtiger, ethischer en liefdevoller te leven, dan wordt het tijd om iemand anders om advies te vragen.

Bezoeken in je dromen

Voorouders kunnen vaak zelfs de meest sceptische afstammelingen bereiken met een emotioneel geladen droom. Niet alle dromen over de doden bevatten directe spirituele communicatie en het is niet altijd makkelijk om erachter te komen wanneer een voorouder contact met je probeert op te nemen. Zulke dromen gaan vaak gepaard met het gevoel dat jij je voorouder daadwerkelijk ontmoet. Zulke dromen kunnen een boodschap bevatten of een of andere vorm van genezing wat betreft het verlies dat is ontstaan na de dood van een geliefde.

Als het lijkt op een contactdroom en de overledene van streek lijkt te zijn, dan kun je aanbieden om te bidden voor diegene, een genezingsritueel te doen en om positieve energie zijn of haar kant op te sturen. Als de voorouder in goede staat lijkt te zijn, stel jezelf dan simpelweg open voor bezoek in toekomstige dromen en via andere vormen van de relatie.

Contact terwijl je wakker bent

Soms, op de vreemdste momenten, verschijnen ze gewoon. Ze kunnen tijdens een crisis, een bijna-doodervaring of drugstrip komen, maar meestal op alledaagse momenten: terwijl je rijdt, in bed ligt voor het slapen gaan of met de hond wandelt. Soms kunnen deze bezoekjes subtiel zijn en als je niet oppast, kun je ze met gemak bestempelen als je verbeelding. Voor de meeste mensen zijn deze bezoekjes niet visueel en misschien niet eens auditief; normaal is er een bepaald gevoel van een aanwezigheid.

Voor mensen die vaak eerbied tonen aan hun voorouders of een sterke band hebben met onzichtbare werelden, zijn zulke bezoekjes vrij normaal en hebben ze niet altijd een diepere betekenis. Zelfs als je nooit direct contact zoekt, is dit een geweldige manier om de onbreekbare band met de voorouders en de andere wereld te eren.

Synchroniciteit is geen toeval

Synchroniciteit is een complex proces om in logische woorden te verklaren. Het draait erom dat je voorouders ook via gebeurtenissen contact met je kunnen opnemen. Stel je eens voor dat je overleden partner erg van seringenbloesem hield. Op haar sterfdag zit je op je veranda, met een drankje, en je voelt je erg verdrietig. Op dat moment loopt je nieuwe buurvrouw naar jou toe om je te vertellen dat ze eraan denkt om seringen te planten en ze vraagt wat jij daarvan vindt. Je voelt een rilling door je lichaam gaan en voelt aan dat er iets magisch gebeurt, een kort moment waarop de werelden naar elkaar toe bewegen.

Na het gesprek voelt het aan alsof je partner je troostte. Betekenisvolle liedjes op de radio, geschreven tekens en boodschappen en spontane bezoekjes van dieren zijn maar enkele voorbeelden waarop voorouders gebruik kunnen maken van je omgeving om iets te laten gebeuren en om een punt te maken.

4. Creëer een fysieke plek waar jij je voorouders kunt eren

Tijdens mijn vooroudertrainingen grap ik vaak dat je zelf het altaar wordt als je geen voorouderaltaar hebt. Een altaar waar je de doden kunt eren, kan dienen als een soort ‘onteigening’. Het principe draait erom dat je een onbewuste identificatie met je voorouders loslaat en een bepaalde relatie hanteert. Als je een fysieke plek aanwijst om je voorouders te eren, krijgen ze een bepaalde vorm tijdens het proces. En hun heilige plek herinnert jou aan je voortdurende relatie met ze. De fysieke plek kan een locatie zijn waar je verblijft, een geestenhuis, een heilige plek in de wereld voor de voorouderlijke geesten.

Altaren, bomen en tempels

De locatie van het altaar kan verschillen, afhankelijk van traditie en persoonlijke voorkeur. De botten van de doden kunnen dienen als een soort geestenhuis of energetische link met de ziel van de overledene. Plekken met menselijke overblijfselen (zoals begraafplaatsen, tombes, reliquiaria of grafheuvels) zijn natuurlijke plekken voor fysiek contact met de voorouders. Specifieke bomen, bergen, rivieren en andere natuurlijke zaken kunnen op een culturele of persoonlijke manier dienen als een plek waar je een diepere connectie kunt krijgen met je voorouders.

Voorouderverering kan ook plaatsvinden op plekken zoals gemeenschappelijke tempels en altaren, publieke monumenten voor heldhaftige doden, heilige bossen en andere rituele plekken waar wordt gewerkt met de doden. De meest voorkomende plek om de geesten van je voorouders te eren, is waarschijnlijk een altaar van een individu of gezin, meestal gelegen in het huis zelf of dichtbij. Door de aanwezigheid van je voorouders aan een plek buiten je lichaam te linken, maar toch in de fysieke wereld, geef je de geesten een belichaming en creëer je grenzen die goed zijn voor de relatie.

Een openingsceremonie

Zodra het altaar fysiek is voorbereid, raad ik je aan om een simpele ceremonie te houden, waarbij je je voorouders oproept om het altaar te activeren en van energie te voorzien. Zodra het altaar actief is, wordt het een plek in beide werelden; een plek waar je kunt communiceren met je geliefde doden. Dit betekent niet dat je voorouders alleen maar rond het altaar hangen, net zomin als dat God alleen maar in kerken leeft.

Het betekent alleen dat het altaar dient als een heilige en fysieke plek voor je relatie met je voorouders. Vanaf nu kun jij je relatie met je voorouders naar een hoger niveau brengen. Als je ooit besluit dat je niet meer wilt werken met het altaar, neem dan de tijd om aan je voorouders je keuze uit te leggen, waarna je voorzichtig tenietdoet wat gedaan is. Sluit voorzichtig de poort tussen de werelden door middel van een ritueel.

5. Breng offers aan je voorouders

Net zoals we onze menselijke relaties voeden met aandacht en geschenken, kunnen je relaties met je voorouders ook onderhouden worden door middel van offergaven. Met zo’n offer kun je een verzoek doen aan je voorouders, je dankbaarheid uiten voor de steun die je al hebt gekregen of je relatie onderhouden.

Het is een goed idee om eerst te bepalen wat voor offer je het beste kunt brengen. Vervolgens kun je het offer bekendmaken samen met je intentie, waarna je kunt vragen of het offer goed is ontvangen. Vergeet niet om jezelf open te stellen voor begeleiding of tekens van communicatie, boodschappen in je dromen of andere tekens van je voorouders. Fysieke offers kunnen bestaan uit eten, drinken, munten, kleding, tabak, as, tranen, stenen en andere gevonden objecten, bloemen, vuur en creaties die je zelf hebt gemaakt. Offers aan je voorouders kunnen ook niet-fysiek zijn, zoals een lied, dans, gebed, ritueel voor genezing of vergiffenis, het loslaten van een patroon of relatie die geen nut meer heeft en toegewijd zijn om zelf beter te worden of de wereld om je heen beter te maken.

Het geestenfeestmaal

Eén specifieke oefening die het belang van het brengen van offers benadrukt, is het geestenfeestmaal of een ritueel waarbij je een maaltijd deelt met je voorouders. Nadat je hebt bepaald waar je deze maaltijd met de geest van je geliefde gaat delen (bijvoorbeeld een speciale plek in de natuur, bij het altaar van je voorouders of op een begraafplaats) en wat voor type voedsel en drinken de geest het liefst wil, ben je klaar om de geest op te roepen.

Ik wil hierbij vermelden dat de enige ‘juiste manier’ om je voorouders op te roepen, de manier is die voor jou het beste werkt. Tenzij je veel ervaring hebt met het werken met je voorouders, raad ik je aan om alleen maar de geesten op te roepen die welgesteld zijn en je willen helpen. Wat betreft de geesten met wie het minder goed gaat, raad ik je aan om de behulpzame gidsen te vragen de energie van je offergaven te geven aan hen die zulke energie nodig hebben.

Voelen en nieuwsgierig zijn

Zodra je de liefdevolle en behulpzame voorouders aanvoelt, laat ze dan weten wat je bezighoudt en deel de maaltijd met ze door hun eten te leggen op het altaar, de aarde of welke locatie je dan ook hebt gekozen. Bij sommige tradities is het normaal om na de offergave gebruik te maken van bepaalde technieken om erachter te komen of het offer goed is ontvangen. Je kunt ook simpelweg de tijd nemen om dit aan te voelen. Als iets niet goed aanvoelt, blijf dan het proces in stand houden en wees nieuwsgierig naar wat er moet gebeuren. Soms willen ze gewoon wat ruimte om te genieten van wat je ze hebt gebracht en soms willen ze je misschien wat informatie geven. Over het algemeen is het een goed idee om jezelf open te blijven stellen en om nieuwsgierig te zijn nadat je een offer hebt gebracht. Meestal na een dag kan het eten en drinken worden teruggekeerd naar de aarde op een bedachtzame en ecologische manier.

Familiewonden helen

Je hoeft geen inheemse sjamaan te zijn om een directe, intieme en gezonde relatie met je voorouders te hebben. Iedereen heeft liefdevolle voorouders die je willen helpen met jouw lotsbestemming en je gelukkig willen maken. In mijn ervaring zijn je voorouders de perfecte gidsen voor het genezen van familiewonden, aangezien zij net zo graag willen dat hun toekomstige generaties het goed doen.

Net als elke andere betekenisvolle relatie moet je goed zorgen voor de band tussen jou en je voorouders. Door actief bepaalde acties toe te wijden aan die relaties, kunnen je voorouders een geweldige bron aan genezing, kracht en zorg zijn in je dagelijks leven. Gelukkig kan dat allemaal op een relatief simpele manier en kan iedereen met oprechte bedoelingen zich hieraan wagen.

vooroudermedicijnBen je benieuwd naar hoe je contact kunt maken met je voorouders? Dit artikel komt uit Het vooroudermedicijn van Daniel Foor. In zijn boek legt hij uit hoe voorouderwerk in elkaar steekt en hoe je een relatie met je voorouders kunt opbouwen om oude pijn in je familielijn te helen.

Bestel jouw exemplaar voor € 24,99 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *