Waarom deze wereld snakt naar hooggevoelige ondernemers (ben jij er eentje?)

Ben je hoogsensitief en wil je ondernemen, maar vind je het nog spannend? Lees dan dit artikel met 7 inspirerende tips van Lusanne Hogeweg, spiritueel loopbaancoach. “We kunnen ons niet langer inhouden of verstoppen. Onze gave is nodig in de wereld.”

We hebben ondernemende HSP’s nodig. Mensen die het oude patroon kunnen doorbreken en een nieuwe wereld helpen opbouwen.

Een nieuwe wereld opbouwen

We leven in een maatschappij waarin de rationele aanpak normaal is. We worden geacht te voldoen aan normen, eisen en verwachtingen en om altijd ‘aan’ te staan en te presteren. We zijn opgevoed met: werk hoeft niet leuk te zijn, het moet brood op de plank brengen… Het is tijd om het over een andere boeg te gooien en een nieuwe balans te vinden. Dat vergt een cultuuromslag in de maatschappij. In deze transformatie zijn hoogsensitieve mensen (HSP’s) hard nodig. Waarom HSP’s? Omdat ze anders zijn. Gevoeliger. Empathischer. Liefdevoller. Zachter.

We hebben ondernemende HSP’s nodig. Mensen die in staat zijn om hun eigenheid in de wereld te zetten. Die het eeuwige aanpassen voorbij zijn en een zekere staat van vrijheid hebben bereikt waardoor ze het oude patroon kunnen doorbreken en iets nieuws kunnen toevoegen. Een nieuwe wereld helpen opbouwen. Zij zijn degenen die liefde, begrip en compassie kunnen brengen. Die zich kunnen bevrijden uit de klauwen van het systeem.

Van aanpassen naar eigenheid

Al op jonge leeftijd worden we geconditioneerd om ons aan te passen. Om ‘leuk’ mee te doen met wat ons wordt aangereikt door de autoriteiten: eerst onze ouders, dan de leerkrachten op school en uiteindelijk onze werkgevers. Wat we zélf willen, doet er vaak niet toe. Onze eigenheid wordt vanaf het begin de kop in gedrukt.

Lang weten we niet beter en zeker als hooggevoelig persoon doen we graag wat er van ons wordt verwacht. Onze voelsprieten staan sowieso al afgestemd op de omgeving en we zijn er een kei in om alle ballen in de lucht te houden en iedereen tevreden te stellen. Behalve onszelf. Dit kan lang goed gaan, totdat we uitvallen. Totdat een crisis, van welke aard dan ook, ons komt helpen om nu echt voor onszelf te kiezen. Om nu eindelijk te gaan doen waarvoor we hier zijn. Om ons licht te laten schijnen. En liefde in de wereld te brengen, te beginnen bij liefde voor onszelf en voor onze eigenheid.

De intuïtieve weg volgen

Je eigenheid is je wilde natuur die je als kind nog had. Het kan je creativiteit zijn of je temperament of misschien juist je stille kracht. Iets waarin jij je afgewezen voelde. Anders dan anderen. Een eigenschap die je daarom ging verstoppen en die je wellicht nog wat meer mag opgraven voordat je deze naar buiten kunt brengen. Misschien voel jij je er nog onzeker over. Wat kan ik daarmee? Wie zit daar nou op te wachten?

Wij als hoogsensitievelingen moeten ons ding gaan doen; de tijd is gekomen. We kunnen ons niet langer inhouden of verstoppen. Onze gave is nodig in de wereld. Daar waar het systeem met zijn regels en protocollen ervoor zorgt dat we geleidelijk dreigen te veranderen in robots en zombies zijn onze liefde, begrip, inzicht en sterk empathisch vermogen noodzakelijk voor een nieuwe balans. Juist onze menselijkheid en onze wilde eigenheid willen en moeten aan het licht gebracht worden. Ik voel de missie om de intuïtieve weg meer bekendheid te geven. Om mensen te leren hoe ze deze kunnen gaan en ik put daarbij uit eigen ervaringen, want ik heb zelf met vallen en opstaan geleerd. Ik wil je inspireren en stimuleren om jouw eigen weg te vinden en te gaan.

Zeven adviezen voor jou

Ik ben spiritueel loopbaancoach en ondernemer sinds 2003. Ik heb de nodige ups en downs gekend als ondernemer. In de afgelopen jaren ben ik zowel persoonlijk als zakelijk enorm gegroeid. Dit zijn mijn 7 tips:

  1. Heb een realistisch zelfbeeld: want je zelfbeeld beïnvloedt je onderneming.
  2. Zorg voor strategie en structuur: zo heb je grip op je zaken en geld.
  3. Let op je gedachten: leer bewust te creëren wat je wél wilt.
  4. Gebruik je vermogen om te verbinden: werk vanuit verbinding met jezelf.
  5. Luister naar je gevoel en intuïtie: je gevoel leidt jou naar je bestemming.
  6. Zie de synchroniciteit: sta open voor de helpers op je pad.
  7. Leer loslaten: geef je over aan wat de bedoeling is van jouw leven.

Je ziel weet het antwoord

De belangrijkste tip die ik mensen al jarenlang geef, is deze: luister vooral naar je eigen gevoel en intuïtie en laat je niet afleiden door wat anderen zeggen. Dat geldt ook, en misschien nog wel meer, als je wilt ondernemen en jouw ding in de wereld wilt zetten. Wie kan nou weten wat jouw weg is, behalve jij? Misschien weet je hoofd het niet, maar daarom is luisteren naar je intuïtie ook zo belangrijk. Want je ziel weet het.

Er zijn vele business coaches met meningen en visies op hoe je een succesvolle zaak runt. Voor mij hebben die manieren van doen beperkt gewerkt. Ik heb gemerkt dat ik mijn eigen weg moest gaan en moest ontdekken wat wel en niet bij mij paste. Ik vermoed dat hetzelfde ook voor jou en jouw eigenheid geldt.

Soms weet je het even niet en kun je de hulp van een ander goed gebruiken. Schakel die dan in. Ik heb veel geleerd van diverse business coaches, dus ze zijn zeker waardevol. Leer van hen wat je wilt leren. Doe ermee wat je kunt, laat links liggen waar je niets mee hebt. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor de tips die ik jou geef!

Wil je meer lezen? Download het gratis e-book De ondernemende HSP. Daarin deel ik mijn ervaringen en beschrijf ik uitgebreider de 7 tips die je zelfvertrouwen versterken en je de moed geven om jouw missie te realiseren.

Wil je nog meer leren over het vinden van jouw levensmissie?

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *