Waarom gezond egoïsme zo belangrijk is (zeker voor de pleasers onder ons!)

Als je van nature gemakkelijk meevoelt met anderen en altijd je best doet om het goed te doen, is meer ‘gezond egoïsme’ precies wat nodig is. Juist nu, stelt Inger Strietman, auteur van het net verschenen boek Mag ik even mijn aandacht. Het gaat niet enkel over vaker ontspannen of meer me-time. Het gaat ook over kiezen voor wat jij écht wilt in het leven.

Gezond egoïsme betekent dat je tegelijkertijd om anderen én jezelf geeft. En dat je van kiezen voor jezelf bewust een prioriteit maakt.

Ruimte creëren voor jezelf

We horen in deze tijd vrijwel dagelijks dat het zo belangrijk is dat we er voor elkaar zijn. Dat we aandacht besteden aan elkaar. Dat we in het belang van anderen en de algehele gezondheid ons gedrag aanpassen. We moeten het immers samen doen. Hoe kun je dan nu over ‘gezond egoïsme’ beginnen? Moeten we niet juist wat minder egoïstisch worden met z’n allen?

Ja en nee. Als samenleving hebben we elkaar inderdaad, misschien wel meer dan ooit, nodig. Maar niet van ieder individu vraagt dit hetzelfde. Voor mensen die van nature gemakkelijk meevoelen met anderen en altijd hun best doen om het goed te doen, is meer gezond egoïsme precies wat nodig is. Juíst nu. Om in balans te blijven. Om ruimte te creëren voor jezelf en voor wat jij graag doet. Om op te laden.

Bekijk ook: Boekvideo: ‘Mag ik even mijn aandacht’ – een pleidooi om jezelf meer centraal te stellen

Sensitief zijn en pleasen

Zoals filosoof Alain de Botton zo treffend zei in een interview: ‘We denken dat iedereen veel te veel met zichzelf bezig is, maar er is een leger brave jongens en meisjes die hun hele leven bezig zijn te pleasen. Hun ouders, de onderwijzer, hun geliefde, de kinderen. Ze hebben een tegenovergesteld probleem: ze zijn te onbaatzuchtig.’

Gezond egoïsme is dus van groot belang voor mensen die sensitief zijn. Die aanvoelen wat nodig is en hierdoor geneigd zijn om te pleasen. Die harmonie vaak verkiezen boven eigenbelang en hierdoor lastig aan zichzelf toekomen en aan wat zij willen in het leven. Dit betekent nu dus een extra grote spagaat. Want we moeten van alles, dragen zorg voor de mensen om ons heen en komen lastig aan onszelf toe wanneer we met anderen thuiszitten. Als je gevoelig bent, heb jij jezelf juist in deze tijd dus extra hard nodig.

Bewustwording: de eerste stap tot verandering

Jij bent de kern van jouw leven. Je eigen baken. Het is dus ook jouw verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen. Om te kiezen voor wat jij nodig hebt. Voor wat jij graag wilt. Dit blijkt in de praktijk vaak niet eenvoudig. Je dagelijkse omgeving beïnvloedt je namelijk enorm: je geliefde, je vriend(inn)en, kinderen, familie, je werkgever, collega’s. Ieder van hen heeft zijn eigen behoeften en verlangens én verwachtingen van jou. Hoe meer tijd je aan hen besteedt, aan je prestaties, aan zorgzaam, sociaal of attent zijn, des te minder blijft er over voor jezelf.

Het is belangrijk dat je dit serieus neemt en diep van binnen ervaart dat dit niet is wat je wilt. Deze bewustwording is nodig om iets te veranderen. Om keuzes te maken die voor jou goed zijn. Daar word niet alleen jij blij van, maar vaak ook je omgeving. Niemand heeft er namelijk wat aan als jij chagrijnig door het huis loopt of een kort lontje hebt. Of misschien wel omvalt omdat je te ver van jezelf bent afgeraakt.

Je leven krijgt glans

Gezond egoïsme betekent dat je tegelijkertijd om anderen én jezelf geeft. En dat je van kiezen voor jezelf bewust een prioriteit maakt. Omdat leven vanuit wie jij bent en wat jij nodig hebt, de reden is waarom je hier op aarde bent. Dit voel je ook. Je krijgt energie van bepaalde activiteiten. Je zou bijvoorbeeld dolgraag willen beginnen met die cursus, dat boek lezen, een lange fietstocht maken, muziek spelen of schilderen. Met meer gezond egoïsme in je leven eer je wie jij diep van binnen bent. En geef je invulling aan jouw unieke pad in dit leven. Dit levert zoveel meer op dan alleen wat extra energie. Door te leven vanuit de verbinding met jezelf krijgt je leven glans. Je voelt je beter in balans en krachtig van binnenuit: 100% jezelf. Mooier wordt het leven niet.

De verbinding met jezelf levert uiteindelijk ook in het contact met de mensen om je heen veel op. Door vanuit je kern bewust te kiezen voor wie en wat goed is voor jou, zul je als vanzelf ook contact kunnen en willen maken met de kern van die ander – en hierin ook meer vreugde en energie brengen. Zo verdiept gezond egoïsme je vriendschappen en brengt het meer vreugde en voldoening in je relaties. Een echte win-win dus.

Stappenplan voor gezond egoïsme

Met deze stappen kun je vandaag nog beginnen met het creëren van meer gezond egoïsme in jouw leven.

Heb aandacht voor jezelf

Om te kunnen weten waar jij op dit moment werkelijk behoefte aan hebt, is het belangrijk om een paar keer per dag bij jezelf in te checken. Dit kun je doen door middel van een korte aandachtsoefening. Gun jezelf tijd en ruimte hiervoor. Doe deze oefening een paar keer per dag gedurende 5 minuten. Zo maak je steeds opnieuw bewust contact met jezelf.

Ga rustig zitten, sluit je ogen en adem een paar keer diep in en rustig uit. Laat je schouders steeds meer zakken. Adem vervolgens rustig door in je eigen tempo. Blijf met je aandacht bij je ademhaling; adem in door je neus en uit door je mond. Voel hoe je adem je borst of buik steeds weer doet uitzetten en weer laat terugzakken.

Stel jezelf na deze oefening de volgende vragen:
Hoe gaat het met me?
Wat voel ik?
Wat zou mij goed doen op dit moment? Waar heb ik behoefte aan?
Wat kan ik nu concreet doen om aan deze behoefte te voldoen?

Maak een relax-lijstje

We weten vaak heel goed wat we het liefst doen. Wat het is dat je echt ontspant. Wat je inspireert. Of waarmee jij jezelf kunt verwennen. Een warm bad, dat mooie boek lezen, een lekkere wandeling maken, muziek luisteren of misschien wel gewoon even niets.

Toch komen we er vaak maar nauwelijks aan toe. Hoe dit komt? We geven er gewoonweg te weinig prioriteit aan. We staan simpel gezegd niet in onze eigen agenda. En als we dan even een moment vrij hebben, laten we ons vaak verleiden door dingen die eigenlijk ook moeten. Tijd dus om dit te veranderen.

Om jouw favoriete activiteiten belangrijker te maken, is het belangrijk dat je ze zichtbaar maakt. In eerste instantie door ze gewoon onder elkaar op te schrijven. Wat doet jou goed? Wat doe je echt alleen maar omdat jij het zo heerlijk en/of ontspannend vindt? Waar word je blij van? Schrijf alleen dát op waar je al zin in hebt als je eraan denkt.

Plaats dit lijstje vervolgens op een zichtbare plek. Leg het op je bureau. Hang het op de koelkast of aan je laptop. Zorg dat je dit lijstje dagelijks ziet. Zo maak jij je favoriete lijstje top of mind en zul je er ook makkelijker ruimte voor maken. Probeer elke dag ruimte te creëren voor een van deze activiteiten.

Pak uit wat er in je zit

Gezond egoïsme gaat niet enkel over vaker ontspannen of meer me-time. Het gaat ook over kiezen voor wat jij écht wilt in het leven. Een stip op de horizon waar jij naartoe wilt in je persoonlijke en werkende leven. Dat betekent serieus nemen waar je heimelijk van droomt – en hier ook echt mee aan de slag gaan.

De meesten van ons benutten lang niet hun volledige potentieel. En dat is zo zonde! Er zit veel meer in je dan jij nu denkt. En er is ook zoveel meer mogelijk. Je hier bewust van worden is een belangrijke eerste stap. Durf te geloven in jezelf en in wat jij allemaal kunt. Durf je potentie te leven.

Vervolgens is het tijd voor actie.

Schrijf op wat je werkelijk wilt

Wat je supergaaf zou vinden. Vaak is het precies datgene wat je eigenlijk niet aandurft. Zet daaronder de eerste stappen die je in deze richting zou kunnen zetten. En dan bedoel ik supersimpele stappen. Denk bijvoorbeeld aan een kop koffie (of Zoom meeting) met iemand die hier wellicht meer over weet. Dit kan iemand zijn die je al kent. Vraag anders gerust aan een onbekende of hij of zij je op weg wil helpen.

Mensen vinden het vaak leuk om over hun ervaringen te vertellen. Ook helder krijgen wat jouw stip op de horizon nodig heeft, is heel belangrijk: tijd, geld, diploma’s, netwerk, ervaring… Deel je ambitie ook met mensen in je omgeving bij wie jij je op je gemak voelt. Op deze manier kunnen zij met je meedenken. Dat geeft niet alleen een heel positieve energie, het blijkt ook vaak vruchtbaar.

Zet vandaag de eerste stap! En nog deze week de volgende. Zet je stappenplan in je agenda en laat je stip op de horizon niet los. Het is tijd voor jou. Pak uit wat er in je zit.

Kun jij ook wel wat meer aandacht voor jezelf gebruiken?

Mag ik even mijn aandachtIn Mag ik even mijn aandacht vertelt Inger Strietman waarom gezond egoïsme zo belangrijk is en vooral: hoe je het kunt toepassen in je dagelijks leven. Gezond egoïsme betekent dat je tegelijkertijd om jezelf geeft én om anderen. En dat zorgen voor jezelf en kiezen voor wat jij graag wilt prioriteit heeft in je leven. Niet ten koste van anderen, maar ten gunste van jezelf.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,- met gratis verzending.

bestel nu

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *