Waarom het zo belangrijk is om je lichaam te accepteren voordat je gaat daten (+ zo doe je het!)

Daten kan heel kwetsbaar zijn, zeker als je onzeker bent over je gewicht en lichaam. Je kan het gevoel krijgen dat je pas liefde verdiend als je bent afgevallen, het idee hebben dat je afgewezen wordt omdat je niet slank genoeg bent of je eigenwaarde af laten hangen van of iemand een tweede date wilt of dat iemand antwoordt op je berichten. Wat kun je doen om niet te wachten op liefde tot je het perfecte lichaam hebt maar er nu al vol zelfvertrouwen van te genieten?

Het doel is dat jij trots bent op jezelf zodat als je op een date gaat je op zoek gaat naar iemand die trots op jou is zoals jij trots bent op jezelf.

Veroordeel jij jezelf nog?

De eerste stap die je te zetten hebt is onderzoeken waar je jezelf nog veroordeeld of afwijst. Ben je gelukkig met je lichaam zoals het nu is en heb je gevraagd of je bent afgewezen vanwege je gewicht of is een deel van wat je ervaart je eigen verhaal dat je projecteert door voor anderen te denken dat ze niet met je willen daten vanwege je gewicht?

Als dit het verhaal is dat zich afspeelt in je hoofd kan dat te maken hebben met het feit dat jij zelf op een bepaald niveau je gewicht niet fijn vindt en niet helemaal gelukkig bent als je in de spiegel kijkt als het gaat om je lichaam. Dat je diep van binnen weet dat je er beter voor kan zorgen en je trotser op je lichaam kunt zijn als je er anders mee omgaat.

Regie nemen

Misschien is er een verlangen om weer meer grip te hebben op je eetgedrag en daarmee op je gewicht, je gezondheid en je lichaamsbeeld. Gewoon omdat jij jezelf dat gunt. Zodat jij je goed voelt over wat je doet voor je lichaam en je trots kunt voelen op jezelf.

Zodat je als je op een date gaat kunt zeggen tegen jezelf: “Het maakt me niet uit of je mijn lichaamstype mooi vindt of niet, omdat ik weet dat ik er alles aan doe om me goed te voelen en ik ben blij met hoe mijn lichaam nu is.” Je hebt rust gevonden. Of je wilt afvallen of niet: dat maakt niet uit en dát is dan niet meer belangrijk.

Je kunt vandaag al zelfvertrouwen ervaren precies met het gewicht dat je nu hebt. Daar hoef je niet voor af te vallen. Zelfvertrouwen komt als jij jezelf geeft wat je nodig hebt.

Zelfvertrouwen opbouwen

Als jij de dingen gaat doen die ervoor zorgen dat jij lekker in je lijf komt zoals gezond eten, bewegen maar ook voldoende rusten, slapen en vooral liefdevol zijn naar jezelf dan komt er een omkeer. Dat kan in het begin oncomfortabel en confronterend zijn, zeker als je overgewicht of een verstoorde relatie met eten of je lichaam hebt.

Het kan zijn dat je de eerste paar dagen flink in de weerstand zit en bijvoorbeeld enorm staat te zweten in de gym. Maar als je die dingen doet dan zal je van nature trots op jezelf zijn. Trots dat jij die persoon bent die moeilijke dingen doet en zichzelf uitdaagt. Dat heeft niks te maken met het verliezen van gewicht, want als je deze week elke dag gaat sporten, zal je waarschijnlijk geen gewicht verliezen. Maar je zal je wel lekker voelen in je lijf. Hoewel er niet direct een grote shift zal zijn in je gewicht, zal je een fijn gevoel hebben dat je afspraken nakomt met jezelf en dat je elke dag een act of self love doet. Dat zorgt ervoor dat je je zelfverzekerd voelt als je gaat daten.

Vol zelfvertrouwen daten

Als iemand je dan niet leuk vindt of niet antwoordt, dan kun je bij jezelf denken: “Ik wil niet zijn met iemand die wil dat ik het perfecte lichaam heb, maar ik wil zijn met iemand die het waardeert en ziet hoe krachtig het is dat ik elke dag dingen doe voor mijn lichaam die moeilijk voor me zijn maar die ik wel doe. Dat is iemand waarmee ik wil zijn. Iemand die mij support, ziet voor wie ik ben en wat ik doe en waar ik me veilig bij voel.” Het doel is niet om slank te zijn. Het doel is dat jij trots bent op jezelf zodat als je op een date gaat je op zoek gaat naar iemand die trots op jou is zoals jij trots bent op jezelf.

Ken je waarde

Zorg er daarnaast voor dat je weet wat je waard bent en welke kwaliteiten jij een relatie in kunt brengen. Schrijf ze allemaal eens op zodat je zelf duidelijk hebt en je bewust bent van hoeveel waarde je kunt toevoegen aan het leven van iemand anders. Er is niets aantrekkelijker dan iemand die goed voor zichzelf zorgt, zichzelf goed kent en zelfvertrouwen heeft. Dat is veel belangrijker dan een perfect lichaam.

Focus op wat het gevoel dat je hebt bij iemand

Focus je niet op hoe leuk of knap de persoon waarmee je date is, maar op het gevoel dat iemand je geeft. Voel jij je continu onzeker en klein tijdens het daten of voel je je veilig, ontspannen en zelfverzekerd? De juiste persoon geeft jou een goed gevoel en dat is de enige waar jij voor wilt gaan. Als iemand negatief is over je lichaam of jou het gevoel geeft dat je niet mooi bent, dan is dat niet jouw persoon en kun je diegene lekker laten gaan.

Tot slot

Jij kan dus nu al blij zijn met wie je bent, als jij goed voor jezelf zorgt, afspraken met jezelf na komt en jezelf geeft wat je nodig hebt vind je vanzelf een balans die bij je past. Je zal zien dat je ideeën over hoe je eruit zou moeten zien tijdens het daten of om liefde te mogen ontvangen langzaam steeds neutraler worden omdat jij weet dat jij alles doet wat je kan voor jezelf en dat is genoeg! Jij bent liefde waard, als je die geeft aan jezelf komt ie vanzelf terug van anderen.

Doe jezelf niet tekort

Doe jezelf niet tekort

Alle negatieve overtuigingen die je over jezelf hebt, kun je aanpassen naar positieve overtuigingen! Al vroeg in je leven creëer je allerlei overtuigingen over bijvoorbeeld hoe je bent, hoe je hoort te leven en hoe anderen naar je kijken, laat Almut Schmale-Riedel in Doe jezelf niet tekort zien.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Anita Mulderij:

Deel dit artikel online

Anita Mulderij

Anita Mulderij

Als Body Confidence- en Voedingscoach begeleid ik je bij het herstellen van je relatie met eten en je lichaam zodat jij nooit meer op dieet hoeft, rust in je hoofd ervaart en vol vertrouwen van je eigen lichaam kunt genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *