Waarom het zo lastig is om geen verwachtingen te hebben (en wat je ertegen kunt doen)

Hoor jij jezelf vaak zeggen ‘Ik had verwacht dat je…’? Zeker als je hooggevoelig bent, kun je door het hebben van verwachtingen flink uit balans raken. Het advies van energetisch coach Karen Bos: leer ‘verwachtingsloos’ leven. “Als je wilt groeien in dit leven, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk in het nú bent. In het nu is geen plaats voor verwachtingen, die ergens in de toekomst liggen.”

Verwachtingen heb je in jouw ziel meegekregen, omdat je van een plek komt waar onvoorwaardelijke liefde is.

Herinneringen in je ziel

Iedereen heeft ze: verwachtingen. Je hoopt ergens heel erg op, maar het komt toch niet uit of het loopt heel anders dan je had verwacht. Verwachtingen heb je in jouw ziel meegekregen, omdat je van een plek komt waar onvoorwaardelijke liefde is. Vanuit die herinnering verwacht je dat het er hier op aarde net zo aan toe gaat. Je hebt in jouw ziel herinneringen aan harmonie, respect, gelijkheid, liefde voor elkaar, zonder oordeel. Als je dan als baby ‘landt’ in het gezin dat je gekozen hebt om te komen leren, pakken die verwachtingen anders uit.

Teleurgesteld en bang

Zeker als je hooggevoelig bent, kun je door het hebben van verwachtingen aardig uit balans raken. Niet omdat je verwachtingen hebt, maar omdat ze niet uitkomen en dan word jij als gevoelig mens diep geraakt. Als je veel verwachtingen hebt of hebt gehad en die zijn niet of half uitgekomen, dan kan het zijn dat je in de neerwaartse spiraal belandt van verwachting -> teleurstelling -> de boel weer bij elkaar rapen -> opnieuw verwachten -> opnieuw teleurstelling en zo gaat het maar door. Totdat je een soort overdosis hebt gehad en als een bevroren konijn door het leven gaat, bang om stappen te durven zetten. En al helemaal niet in de (spirituele) richting die jou in lijn brengt met jouw Zijn.

Ego-behoefte aan aandacht

Verwachtingen of verwachtingspatronen vormen een grote misleiding voor de mensheid. Een verwachting wordt gecreëerd door het hoofd en kan daarbij zelfs een gevoel tot stand brengen. “Ik had wel verwacht dat je even zou bellen.” Herken je hem? Dat heb je niet gedaan en daarom sijpelt de verwijtende toon door in deze zin. Dat ligt niet aan jou, het ligt bij de ander die in zijn of haar hoofd iets heeft bedacht waar jij zonder het te weten aan zou moeten voldoen.

En tja, dat kan leiden tot teleurstelling, want 9 van de 10 verwachtingen komen namelijk niet uit. Het zijn speculaties, die ertoe leiden dat jij door toedoen van anderen uit balans gebracht kan worden. Tenzij je tijdig inziet: dat hele verwachten leidt tot niets, alleen maar tot teleurstelling. Het kan natuurlijk ook andersom. Pas jij vaak het woord ‘verwachten’ toe in jouw dagelijkse leven? En is de zin “Ik had wel verwacht dat je even zou bellen” jouw eigen tekst?

Stop ermee! Je legt onbedoeld een claim neer bij anderen, die zich van geen kwaad bewust zijn. Het heeft alles te maken met jouw eigen ego-behoefte aan aandacht. Onechte, want als anderen zich verplicht gaan voelen, blijft er niets over van een spontaan welgemeend contact.

De kunst van het loslaten

Als jij de behoefte hebt om iemand te spreken of te zien, doe dan niet zo moeilijk en neem zélf contact op. De zin die hier gebruikt wordt, is natuurlijk maar een voorbeeld. “Ik had wel verwacht dat…” kan op vele manieren gebruikt worden en je kunt er zelf van alles achteraan plakken. Verwachten is eigenlijk een verkapte manier van zeggen dat je iets van iemand (of van een situatie) eist. Dat voelt toch helemaal niet fijn?

Lief mens, je mag leren om in dit leven meer of misschien wel het liefst helemaal ‘verwachtingsloos’ te worden. Als je namelijk helemaal in het nú leeft, voegen verwachtingen niets toe. Ze liggen immers altijd in de toekomst. Bij een toekomstige gebeurtenis. Als je wilt groeien in dit leven, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk in het nu bent. In het nu is geen plaats voor verwachtingen, die ergens in de toekomst liggen. Wel voor wat je vandaag creëert. Maak vandaag zonder verwachting(spatroon) het beste van jouw tijd, zodat je morgen ook weer kunt vliegen.

De impact van je gedachten en woorden

Alles wat je vandaag denkt, zegt, doet heeft impact op hoe morgen jouw dag eruitziet. Wellicht denk je nu (ja, ja, daar is dat hoofd weer): “Wat een onzin.” Maar heb je het weleens geprobeerd? Dat je jouw beste Zelf bent vandaag, zoveel mogelijk goed doet en positief bent (ook al is jouw situatie misschien nu niet rooskleurig). Als je dat een aantal dagen achter elkaar doet, merk je dat er iets verandert. Het is niet zo dat je vandaag goed doet en morgen een fantastisch leven bij het ontbijt geserveerd krijgt. Het kost altijd inspanning. Zeker weten dat jij dat kunt.

Wil je meer van dit soort inzichten ontvangen? Bestel dan het binnenkort te verschijnen boek De nieuwe (W)AARDE van Karen Bos.

Boekentip: De Nieuwe (W)AARDE

de nieuwe waarde

De Nieuwe (W)AARDE is het vervolg op de Levensstijlgids met onder andere inzichten over de wereld, onze voeding, de weg naar duurzaamheid en volop inzichten, hulp en tips die je dagelijks kunt toepassen voor jouw transformatie en groei. Hoe je om kan gaan met de wereld van vandaag en hoe jij kunt meewerken om die liefdevollere wereld te laten landen.

Kijk voor meer informatie op boek De nieuwe (W)AARDE

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *