Waarom je een depressie eerst mag ‘omarmen’ (en dan pas kunt helen…)

Als je een depressie hebt, is de kans groot dat je tegen deze donkere gevoelens vecht. Want je wil er zo graag vanaf… Stop met strijden, adviseert Margaret Rutherford, psycholoog en auteur van Perfect verborgen depressie. “Hoe lastig het ook is, je moet een depressie accepteren voordat je ervan kunt helen.”

Waarom is het accepteren van je depressie zo belangrijk? Omdat het betekent dat je het niet langer ontkent, maar het ziet voor wat het is.

Gebrek aan levenskracht

Hoe voelt een depressie? Journalist en auteur Andrew Solomon leed aan ernstige depressies en schreef: ‘Het tegenovergestelde van depressie is niet geluk, maar vitaliteit.’

Dat is heel logisch: als je niet depressief bent, betekent dat niet dat je voortdurend gelukkig bent, maar dat je voldoende energie en enthousiasme hebt om uit te putten. Je hebt reserves. Natuurlijk kun je slechte momenten hebben en je neerslachtig voelen, maar er is een levenskracht die onder de oppervlakte zoemt. Je voelt je capabel en hebt gedurende de dag het gevoel dat je een doel, een richting hebt.

Verlangen naar de ‘oude ik’

Als je een depressie hebt, kan die vitaliteit vrij plotseling verdwijnen, misschien door een verschrikkelijk verlies of trauma. Of misschien is het langzaam verdwenen, als gevolg van stress, conflicten of steeds luidere innerlijke stemmen die roepen dat je waardeloos of onaanvaardbaar bent.

Je lichaam kan pijn doen. Er kan een gapende leegte vanbinnen zijn die doorsijpelt in wat je denkt en voelt. ‘Het kan me niet schelen,’ klinkt er uit je mond. Steeds vaker.

Je wilt dat dit gevoel weg is. Je herinnert je dagen dat je levendig was, maar die tijden lijken bij een ander persoon in een andere wereld te horen. Je wilt de ‘oude jij’ terug. Je zou willen dat je met je vingers kon knippen om die beklemmende lethargie en desinteresse voorgoed te laten verdwijnen en vergeten.

Jezelf accepteren (ook je kwetsbaarheden!)

Wat nou als ik je vertel dat jij je depressie moet accepteren voordat je ervan kunt helen? Je haat het om je zo te voelen. Je haat wat de depressie jou heeft afgepakt. Dus waarom zou je iets willen accepteren dat zo verwoestend is? Betekent zelfacceptatie dat je de pogingen opgeeft om weer de oude te worden? Nee, allesbehalve.

Denk even aan de mensen van wie je houdt. Je hebt ze waarschijnlijk niet alleen lief vanwege hun talenten, hun humor of hun zorgzaamheid, maar je accepteert ook hun kwetsbaarheid. Je weet dat ze ongeduldig worden, niet kunnen koken of nerveus worden op feestjes. Je begrijpt hun strijd met onzekerheid of zelftwijfel. Je accepteert hun hele wezen. Dat is liefde. Dat is waar iemand kennen, iemand écht kennen, over gaat.

Zelfacceptatie is hetzelfde doen, maar dan bij jezelf. Je bent meer dan je sterke punten, net zoals je meer bent dan je kwetsbaarheden. Je wordt door zoveel meer gedefinieerd.

Het is nu zoals het is…

Dus waarom is het accepteren van je depressie zo belangrijk? Omdat het betekent dat je het niet langer ontkent, maar het ziet voor wat het is. Acceptatie is iets heel anders dan apathie of berusting. Zelfacceptatie betekent dat jij je sterke én je zwakke punten vaststelt, het totale pakket dat jou tot jou maakt. Het is een eerlijke beoordeling van waar je nu bent; je erkent die positie zonder te doen alsof het anders is.

Je moet accepteren dat je kanker hebt voordat je het kunt bestrijden. Je moet een verslaving accepteren voordat je de nederigheid vindt om toe te geven hoeveel macht die over jou heeft. En je moet een depressie accepteren voordat je haar greep op je geest leert begrijpen én veranderen. Zodat je jezelf weer kunt vinden.

Perfect verborgen depressie In Perfect verborgen depressie van Margaret Robinson Rutherford krijg je inzicht in de rol van perfectionisme in je mentale gezondheid. Ben jij klaar om de druk van het perfecte plaatje naast je neer te leggen? Dan is dit boek er voor jou, om je te helpen met elke imperfecte stap die je gaat zetten op weg naar heling.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending of koop het e-book.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Margaret Rutherford over depressie:

Deel dit artikel online

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *