Waarom mannen zich anders spiritueel ontwikkelen dan vrouwen (dit wist je vast niet!)

Mannen, opgelet: Jacqueline Rietveld vindt het hoog tijd dat jullie je spirituele ontwikkeling niet langer op pauze zetten. “Het lijkt voor veel mannen moeilijker dan voor vrouwen om de stap naar de volgende fase in hun spirituele evolutie te zetten.” Nieuwsgierig wat ze precies bedoelt? Lees het prikkelende artikel en laat je inspireren.

Mannen mogen dat wat ze op spiritueel niveau geleerd hebben, in hun hele bestaan laten doordringen.

Het grote verschil tussen mannen en vrouwen

Je hoort vaker over vrouwen die zich bezighouden met spiritualiteit dan over mannen. Toch zijn er genoeg mannen die de behoefte hebben om hun bewustzijn te verruimen en zich spiritueel te ontwikkelen. Wel lijkt hun intentie vaak anders. Mannen willen zich vooral ‘beter voelen’ en ‘als vanouds kunnen functioneren’, terwijl vrouwen vaker streven naar een blijvende verandering in hun manier van leven. Spirituele groei gaat uiteindelijk ook om transformatie. Wat maakt dat de drempel voor mannen vaak hoger lijkt dan voor vrouwen om door te zetten naar die fase? En wat kunnen bewuste mannen doen om dit te doorbreken?

Niet over één kam scheren

Ik generaliseer hier natuurlijk. Uiteraard zijn we allemaal individuen die niet over één kam te scheren zijn. Maar er zijn wel cultureel bepaalde verschillen in het gedrag van vrouwen en mannen. Het gaat om gedragingen die we hebben aangeleerd. En we zitten biologisch nu eenmaal anders in elkaar. Ik zie momenteel een verschil tussen hoe de meeste vrouwen omgaan met spiritualiteit en wat de meeste mannen ermee doen.

Over ‘de man’ en ‘de vrouw’

Veel vrouwen gebruiken spiritualiteit als een leefwijze. Ze laten zich door hun nieuwe inzichten inspireren bij de inrichting van hun dagelijks leven: het werk dat ze doen bijvoorbeeld of de relaties die ze hebben en de manier waarop ze omgaan met de natuur.

Mannen lijken spirituele beoefening er vaak meer ‘bij’ te doen. Om te ontspannen en stress en pijn los te laten en vervolgens weer door te gaan met het ‘gewone’ leven. Het lijkt tijd dat ‘de man’ het voorbeeld van ‘de vrouw’ volgt waar het gaat om de integratie van een hoger bewustzijn in het leven van alledag.

Spirituele evolutie: steeds naar een volgend level

Spirituele ontwikkeling beweegt zich voort in een opwaartse spiraal met verschillende niveaus. De oneindige beweging is steeds die van ontspanning, naar heling, naar bewustzijnsontwikkeling. Je zou kunnen zeggen dat je deze beweging telkens op een volgend niveau van de spiraal maakt. Om naar een volgend level te gaan, is er altijd een verandering of transformatie nodig.

Als je verder wilt groeien, is het dus nodig om oude gewoonten te veranderen. Het kan gaan om voeding en beweging bijvoorbeeld, maar ook om je werk, sociale relaties of woonomgeving. Het lijkt voor veel mannen moeilijker dan voor vrouwen om de stap naar de volgende fase in hun spirituele evolutie te zetten.

Wat houdt mannen tegen?

Zeker op het moment dat jij als man voelt dat het werk dat je doet eigenlijk niet meer past bij je gegroeide bewustzijn en je (hervonden) hartsverlangen, is de kans groot dat je blijft steken op je huidige ontwikkelingsniveau. Waarschijnlijk heeft dat een historische, in de genen gewortelde oorzaak. Door de eeuwen heen had de man in de meeste samenlevingsvormen de taak om voor zijn gezin te zorgen. Mannen gingen op jacht om hun vrouw(en) en kinderen te voeden, bouwden huizen en vochten oorlogen uit om ze te beschermen.

Nog steeds hoor ik regelmatig mannen zeggen dat ‘als ze geen vrouw en kinderen hadden die een bepaalde levensstandaard gewend zijn’ ze andere keuzes zouden maken dan ze nu doen. Pas dan lijkt het voor de man minder angstaanjagend om zijn baan op te zeggen en het risico te lopen om de hypotheek niet meer te kunnen betalen. Dan zou er meer ruimte zijn om zijn hart te volgen.

Emancipatie: vrouwen redden zichzelf

Tot zo’n veertig jaar geleden was dit misschien nog een relevante overweging. Inmiddels zijn de tijden veranderd. Zeker in het rijke Westen zijn vrouwen geëmancipeerd en spiritueel gezien geëvolueerd. Vrouwen zijn in staat om in hun kracht te staan en zo de veiligheid en overvloed te creëren die ze nodig hebben. De vrouw heeft haar bewustzijn verruimd en haar grenzen verlegd naar buiten het domein van huis en haard. Door de emancipatie gebruiken vrouwen hun stem en verdienen ze zelf geld. De man mag de overtuiging dat hij verantwoordelijk is voor het voortbestaan en welzijn van zijn vrouw nu dus laten varen.

Volg het pad waar je hart blij van wordt

Jij als man hebt nu een andere verantwoordelijkheid: je eigen groeiproces volledig aangaan en je niet laten tegenhouden door schijnbare obstakels van buitenaf. Mannen mogen dat wat ze op spiritueel niveau geleerd hebben, in hun hele bestaan laten doordringen. Dat betekent: meer luisteren naar je onderbuikgevoel, het pad volgen waar je hart blij van wordt en je leven inrichten op de manier die het meest ruimte geeft aan alles wat jij de wereld te bieden hebt.

Anderen inspireren

Dus lieve man, als jij van binnenuit voelt dat het tijd is om anders te gaan leven, doe het dan! Zet je eigen spirituele ontwikkeling niet langer op ‘pauze’. Leef jouw eigen waarheid en doe dit midden in de samenleving. Trek je niet terug in een commune, als kluizenaar of zwerver, maar manifesteer in het hier en nu. Volg je innerlijke stem en verlangen. Onderneem actie en breek met het oude als het jou remt om oprecht te leven.

Wees niet bang om de dingen waaraan je nu gehecht bent, te verliezen. Wat en wie er echt toe doen, zullen blijven. Vertrouw. Wat in het verschiet ligt, is nog mooier. Echte vervulling, liefde, overvloed en levensvreugde vind je pas als je helemaal leeft vanuit je ik-kracht. Je bent dan een inspiratie voor je vrienden, broers, zonen en collega’s waardoor de samenleving als geheel met jou mee evolueert.

Boekentip: De terugkeer van de koning

De terugkeer van de koningWil je je verder verdiepen in mannelijke spiritualiteit, archetypes en de chakra’s? De terugkeer van de koning is geschreven voor mannen, maar evengoed te lezen voor vrouwen die nieuwsgierig zijn naar de ziel van de man.

Bestel De terugkeer van de koning van Ton van der Kroon voor € 22,50 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *