Waarom relaties vaak zo moeilijk zijn voor hoogsensitieve personen

Hooggevoelige mensen zoeken echte connectie, diepgang en veiligheid in romantische en vriendschappelijke relaties. Daarnaast brengt de hooggevoeligheid dat woorden soms harder aankomen: “Net zoals het lichaam van sensitieve mensen sterker reageert op bijvoorbeeld de stugheid van een nieuwe spijkerbroek, reageert hun hart sterker op kritische opmerkingen.”

Hoogsensitieve personen willen meer uit hun relaties halen dan de gemiddelde persoon: meer diepte, meer verbinding, meer intimiteit.

Sensitieve mensen zijn vaak heel consciëntieus en empathisch, dus misschien denk je dat sterke, gezonde relaties bij hen vanzelfsprekend zijn, ongeacht of het vriendschaps- of liefdesrelaties zijn. Toch zeggen sensitieve mensen maar al te vaak dat het anders is: relaties zijn een van de grootste uitdagingen in hun leven.

Waarom hoogsensitieve personen relaties zo moeilijk vinden

Dit vinden sensitieve mensen in hun huwelijk en vriendschappen vaak lastig, hoeveel daarvan herken jij?

• Meer rust nodig hebben dan je partner of vrienden om bij te komen van prikkels
• Gemakkelijk overdonderd raken door ruzies, stemverheffingen of andere uitingen van teleurstelling of boosheid (zoals een deur die dichtslaat) en meer tijd nodig hebben dan anderen om te herstellen van een conflict met dierbaren
• De behoeften van je partner, kinderen of vrienden vóór die van jou laten komen, tot het punt van uitputting, burn-out of jezelf kwijtraken
• Anderen zo goed lezen dat ze hun emoties niet voor je kunnen verbergen en die emoties vervolgens persoonlijk opvatten
• Overstemd raken door grotere, luidruchtigere of agressievere persoonlijkheden en als gevolg daarvan wrok voelen, je gekwetst voelen of het idee hebben dat er van je geprofiteerd is
• Doelwit worden van narcisten of andere toxische, controlerende mensen
• De impact van andermans woorden intens voelen, vooral kritiek en verwijten
• Gemakkelijk uitgeput raken door drama, roddel of kletspraat
• Je onbegrepen voelen door anderen omdat jij de wereld anders ervaart als gevolg van je sensitiviteit
• Verlangen naar een diepere mentale, emotionele en seksuele verbinding dan veel mensen kunnen geven
• ‘Jouw mensen’ vinden: mensen die je begrijpen en die je niet alleen respecteren maar je sensitiviteit ook koesteren

Sensitief in een niet-sensitieve wereld

Er mankeert niets aan je als je een willekeurig aantal van deze punten hebt ervaren. Je bent niet alleen: je bent gewoon sensitief in een niet erg sensitieve wereld. Sensitiviteitsdeskundige Elaine Aron stelt zelfs dat relaties voor sensitieve mensen in het algemeen meestal minder gelukkig zijn dan voor hun minder sensitieve tegenhangers. Dat was haar conclusie nadat ze een reeks onderzoeken had uitgevoerd waarin ze sensitieve en minder sensitieve mensen in huwelijken had vergeleken. Met name sensitieve mensen gaven aan dat ze zich in hun huwelijk vaker ‘verveeld’ voelden, ‘gevangen in een sleur’. Die gevoelens zijn belangrijke voorspellers voor een later ongelukkige relatie.

Om welke andere redenen zouden relaties voor sensitieve mensen minder gelukkig zijn in relaties? Er zijn verschillende mogelijkheden, hoewel ze niet allemaal even sterk zullen gelden voor iedere sensitieve persoon of relatie.

Andere behoeften

Eén reden is dat sensitieve mensen de wereld gewoon anders ervaren en andere behoeften hebben. Vaak gaan sensitieve mensen een band aan met minder sensitieve mensen en meestal is die mix gunstig: een minder sensitieve vriend kan de weg wijzen naar een nieuw avontuur en een minder sensitieve partner kan het overnemen wanneer de ander zich overweldigd voelt. Maar wanneer tegenpolen elkaar aantrekken, dan zullen er zeker misverstanden rijzen.

Net zoals het lichaam van sensitieve mensen sterker reageert op bijvoorbeeld de stugheid van een nieuwe spijkerbroek, reageert hun hart sterker op kritische opmerkingen.

Sensitieve mensen hebben ook meer behoefte aan rust dan anderen, zelfs wanneer ze extravert zijn. Minder sensitieve partners of vrienden kunnen deze behoefte beledigend of fout vinden.

Overprikkeling en stress

Stress is ook een factor. We hebben gezien dat het sensitieve brein informatie intens verwerkt, dus sensitieve mensen voelen stress en angst sneller dan hun minder sensitieve vrienden of partners. Sommige HSP’ers vinden het bijvoorbeeld moeilijk zich aan te passen aan het luidruchtige, chaotische gezinsleven dat onvermijdelijk gepaard gaat met jonge kinderen. Andere sensitieve mensen laten weten dat ze het stressvol vinden om een leefruimte te delen met huisgenoten of familie. Deze mensen bereiken zij sneller een staat van overprikkeling en ze hebben een rustig toevluchtsoord nodig om zich te kunnen terugtrekken, hoewel het vinden van zo’n ruimte een onmogelijke opgave kan zijn wanneer je omringd bent door mensen die het niet begrijpen.

Grote behoefte aan diepgang

Uiteindelijk is er echter maar één factor die boven de andere uitsteekt. Dat is iets waar sensitieve mensen ons telkens weer over vertellen: ze hebben meer diepgang in hun relatie nodig om zich daarin tevreden te voelen. Zonder die diepgang zal er voor hen altijd iets missen. ‘Praten over persoonlijke worstelingen en diepe, netelige kwesties voelt voor veel mensen te griezelig en ongemakkelijk,’ vertelde ze ons. En praten over koetjes en kalfjes is niet genoeg.

Hoogsensitieve personen willen meer uit hun relaties halen dan de gemiddelde persoon: meer diepte, meer verbinding, meer intimiteit. Dat instinct, zo blijkt, is goed: sterke relaties hebben talloze voordelen. Ze helpen je bijvoorbeeld langer te leven en sneller te herstellen van ziekte, ze maken je gelukkiger en productiever op het werk.

Eerste stappen naar meer diepgang

Heb je als hoogsensitief ook behoefte aan meer diepgang? Dan is het misschien goed om zelf de eerste stap te zetten door je kwetsbaar op te stellen. Vind je dat ook zo moeilijk? Dit zijn gezonde manieren waarop je meer kwetsbaarheid in je relaties kunt brengen:

• Geef toe wanneer iets moeilijk, frustrerend of beangstigend voor je is.
• Zeg het iemand wanneer je die bewondert, respecteert, je tot hem of haar aangetrokken voelt of van hem of haar houdt.
• Wees bereid verhalen uit je verleden te delen, of dat nu positieve of negatieve ervaringen waren.
• Zeg het anderen wanneer ze je pijn hebben gedaan.
• Uit je werkelijke gevoelens – zelfs de negatieve – in plaats van die te verhullen omwille van beleefdheid (verdriet, frustratie, teleurstelling, gêne enz.).
• Deel je mening, ook al denk je dat anderen het er niet mee eens zullen zijn.
• Vraag om hulp wanneer je die nodig hebt.
• Vraag om wat je wilt.

Bron: Hoogsensitief

Boekentip van de redactie: Hoogsensitief

Jenn Granneman en André Solo laten zien hoe hooggevoeligheid ingezet kan worden in vriendschappen, relaties, ouderschap en op de werkvloer. Dit inspirerende boek heeft de kracht om voorgoed te veranderen hoe we gevoelige mensen zien, en hoe zij zichzelf zien.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending of koop het e-book.

bestel nu

Lees verder over uitdagingen in relaties:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *