Je ex vergeven na een ongezonde relatie… Het is waarschijnlijk het allerlaatste wat je wil. Mjon van Oers, auteur van Detox je liefdesleven, moedigt je aan om het tóch te doen. “Besef dat vergeving géén vriendelijke daad is voor degene die jou onrecht heeft aangedaan. Het is een vriendelijke daad voor jezelf!”
Vergeving is omgaan met de schade die iemand veroorzaakt heeft op een manier die je vrede helpt te vinden, waardoor je verder met je leven kunt.
Jij bent aan zet
Wanneer je in de liefde bent geschaad door iemand, is het logisch om te denken dat die persoon geen vergeving verdient. Vergeving vereist dan dat jij je streng redenerende hoofd uit zet en vanuit je hart denkt. Dit is het deel van het herstelproces dat erom vraagt om naar de diepte van je eigen emoties te kijken. Soms denk je dat de ander eerst iets moet doen voordat jij kunt vergeven. Misschien denk je dat diegene jou in staat stelt om jezelf te bevrijden van de banden met het verleden, maar jij bent zélf de sleutel!
Zo wordt de pijn nog groter
Sommige mensen die in hun liefdesleven diep gewond zijn geraakt, ontwikkelen een verslaving of een chronische negatieve houding, te herkennen aan frequente woede, afwijzing en achterdocht. Een gebrek aan vergeving en aanhoudende woede laten je zeker vastzitten in je verdriet. Want je kunt geen liefde geven aan of ontvangen van anderen als je blijft hangen in pijn en verdriet. Helaas blijven velen in deze staat zonder het te beseffen.
Om de moed te hebben om te vergeven, is het nodig dat je beseft: door elke ervaring kan ik groeien. Wanneer je jezelf ziet als iemand die groeit en evolueert – het meest fundamentele menselijke vermogen – kun je de groei die je door ervaringen doormaakt, waarderen. Je kunt die groei koesteren, zelfs als je gewond raakt. Zo zul je weer je kracht terugvinden na een ongezonde relatie.
Wat vergeving absoluut niet is…
Je moet willen vergeven, maar wat is vergeving eigenlijk? Het woord ‘vergeving’ wordt vaak verward met verzoening. Vergeving zou nooit moeten worden gelijkgesteld met verzoening of met onverdiend vertrouwen. Misschien is het daarom goed om eerst te definiëren wat vergeving niet is: vergeving betekent niet dat je naïef moet zijn. Het betekent niet dat je stopt met het beschermen van jezelf tegen dat wat werkelijk gevaarlijk voor je is. Het betekent ook niet dat je de voor de hand liggende bewijzen van onbetrouwbaarheid negeert. Het betekent niet doen alsof de pijn er niet is of dat het allemaal niet is gebeurd. Het betekent niet dat je wegkijkt van wangedrag en het betekent ook niet dat je afstand doet van je onderscheidingsvermogen of je gezonde verstand. Vergeven is dus niet hetzelfde als vergeten, sussen, goedpraten en verdoezelen.
Geen wrok maar compassie
Maar hoe kun je wél vergeven? Hoe je vergeeft, net als wanneer en waarom je zou moeten vergeven, is zowel psychologisch als spiritueel gezien van fundamenteel belang. De eerste stap is, zoals bij de meeste dingen: actie ondernemen. Neem de beslissing om te vergeven. Als je dat nu nog niet kunt, begin dan met de intentie om je best te doen en vergeef wanneer je er klaar voor bent. Doe het voor jezelf. Besluit om je eigen welzijn niet te laten lijden door vast te houden aan negatieve emoties.
Vergeven is geen eenmalige gebeurtenis, maar een proces, net zoals rouwen. Vergeving is omgaan met de schade die iemand veroorzaakt heeft op een manier die je vrede helpt te vinden, waardoor je verder met je leven kunt. Vergeving is makkelijker dan je denkt. Vasthouden aan dingen die je boos maken, is veel moeilijker en creëert een blokkade in je leven. Je voelt het misschien niet eens, maar het blijft opduiken en verontrust je keer op keer, totdat je de weerstand laat gaan en je vrij en vredig openstelt voor acceptatie en vergeving. Vergeving is het opgeven van wrok en wraak en ze verruilen voor compassie.
Wat het allerbelangrijkste is
Het is misschien wel de moeilijkste stap, maar jezelf vergeven is wat uiteindelijk leidt tot vrede. Je moet jezelf vergeven voor het feit dat je naïef genoeg was om te denken dat je ware liefde had gevonden. Je moet jezelf vergeven om te lang in de ongezonde relatie te blijven en je moet jezelf vergeven voor het verdragen van onverdraagzaam gedrag. Meestal moet je jezelf ook vergeven dat je niet wist dat je zoveel beter verdiende!
Verwacht dat het tijd kost om te vergeven. Je bent misschien ongeduldig, maar vergeving kan bij een gekwetst hart alleen met het verstrijken van de tijd komen. Geef jezelf voldoende tijd om het niveau van vergeving te bereiken dat geschikt is voor de omstandigheden. Diep emotionele omstandigheden of uiterst gevoelige zaken die je veel pijn doen, hebben meer tijd nodig om te herstellen dan een klein beetje liefdesverdriet, waarna je snel weer verder kunt gaan.
Krachtig en helend
Omdat jij meestal je grootste criticus bent, is het verbazingwekkend hoe krachtig en helend het kan zijn om jezelf liefde en vergeving aan te bieden. Focus op wat je voor jezelf kunt doen, in plaats van vast te houden aan de pijn en woede die je voelt als gevolg van onrecht. Tel je zegeningen. Denk aan de goede dingen in je leven en blijf niet stilstaan bij gekwetste gevoelens. Besef dat vergeving géén vriendelijke daad is voor degene die jou onrecht heeft aangedaan. Het is een vriendelijke daad voor jezelf!
Boekentip: Detox je liefdesleven
In Detox je liefdesleven van Mjon van Oers leer je gezonde relaties aan te trekken en zelfliefde te cultiveren. Je krijgt de sleutels in handen om op vijf niveaus; mentaal, fysiek, emotioneel, spiritueel en energetisch te kunnen herstellen. Deze holistische aanpak zorgt voor meer bewustzijn, respectvollere relaties en brengt je zin in het leven weer terug.
Bestel jouw exemplaar voor € 20,- met gratis verzending bij Boekenwereld.com
Wil je meer lezen over ongezonde relaties?
-
Grote alarmsignalen: zo herken je een ongezonde nieuwe relatie!
-
Ontdek de 7 verschillen tussen een gezonde en een ongezonde relatie
-
25 tekenen dat je een ongezonde relatie hebt
The post Waarom vergeven essentieel is na een ongezonde relatie appeared first on Inspirerend leven.