Wandelen als natuurlijke stressverlager: de heilzame werking van de natuur

Er is veel onderzoek gedaan naar de heilzame werking van de natuur op onze geestelijke gezondheid. Een van de eerste onderzoeken van het effect van groen om ons heen verscheen in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Uit de resultaten blijkt dat hoe meer groen we om ons heen hebben, hoe minder psychische klachten wij ervaren. Uit een Nederlands onderzoek blijkt zelfs dat wanneer mensen binnen een straal van één kilometer van hun huis meer groen hebben, aandoeningen zoals depressie, angststoornissen, astma en hartziekten minder voorkomen.

Heilzame werking van de natuur

Wetenschapsjournalist Mark Mieras deed voor het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) onderzoek naar het effect van de natuur op de hersenen. Zo zou een natuurlijke omgeving een vluchtheuvel vormen voor een overbelaste geest, want bomen en planten zijn prikkelarm en roepen slechts een milde fascinatie op. Dit zorgt ervoor dat er innerlijke rust ontstaat, waardoor een druk hoofd kan herstellen. Zo blijkt uit een experiment naar de gerichte aandacht (het vermogen van de hersenen om zich te concentreren op één activiteit gedurende een langere periode), dat de proefpersonen die vijftig minuten mochten wandelen door de natuur (nadat hun gerichte aandacht zwaar op de proef was gesteld), deze uitdagende taken naderhand aanzienlijk beter konden voortzetten dan de groep die eenzelfde wandeling maakte door een drukke stad.

Wandelen

Zelfs een korte wandeling of een uitzicht op een groene omgeving zou al helpen om cognitieve functies te herstellen en om sociaal beter te kunnen functioneren. Regelmatig de natuur opzoeken kan je helpen om je lichaam en brein tot rust te laten komen. Want zeg nou zelf, ben je ooit weleens gestrest teruggekomen van een bos- of strandwandeling? Precies. De natuur is een natuurlijke manier om stress, en daarmee het stresshormoon cortisol, te verlagen. Denk vooral niet te moeilijk, want uit onderzoek blijkt dat zelfs een korte wandeling van tien minuten al veel verschil kan maken voor je gemoedstoestand en (geestelijke) gezondheid.

Twee wandelmeditaties van Thich Nhat Hanh

Frisse lucht en wandelen zijn een ware meditatie – zeker als je niet in je gedachten verzinkt. Maar hoe doe je dat? In Wandelen, mindfulness voor elke stap heeft zenmeester en boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh oefeningen verzameld die je helpen om niet steeds te denken. De volgende oefeningen kunnen je helpen om je gedachten uit te schakelen tijdens het wandelen.

Moeder Aarde genezen

Bewust op de aarde lopen kan onze vrede en harmonie herstellen, maar ook de vrede en harmonie van de aarde zelf. Wij zijn kinderen van de aarde. Wij hebben haar voor ons geluk nodig, maar zij heeft ons ook nodig. Of de aarde mooi is, fris en groen of dor en droog, hangt van onze manier van lopen af. Wanneer wij op een goede manier loopmeditatie beoefenen, masseren we de aarde met onze voeten en zaaien we vreugde en geluk bij iedere stap. Onze Moeder Aarde zal ons genezen en wij zullen haar genezen.

Een bloem bloeit op bij iedere stap

Toen de baby Boeddha geboren werd, nam hij zeven stappen en een lotusbloem bloeide op uit iedere voetstap. Wanneer je loopmeditatie oefent, kun je hetzelfde doen. Stel je een lotus, een tulp of een madeliefje voor die opbloeit uit iedere voetstap op het moment dat je voet de grond raakt. Als je zo oefent, zullen je vrienden hele bloemenvelden zien, overal waar jij loopt.

Bronnen: Self Love Talk van Merel Teunis en Wandelen van Thich Nhan Hanh

Self Love Talk’ van Merel Teunis is hét handboek over liefdevolle aandacht voor jezelf. Wil je gelukkiger en krachtiger in het leven staan? Met self love kan dat. En zelfliefde is niet stoffig of zweverig, zorgen voor jezelf is juist leuk en waardevol. Gun jezelf dus nu de liefdevolle levensstijl die bij jou past. ‘Self Love Talk’ zal je inspireren om elke dag liefdevol voor jezelf te kiezen.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *