Wat als jij en je partner uit elkaar groeien? (7+ tips om elkaar weer te zien)

Uit elkaar groeien is iets waar veel stellen bang voor zijn. Het is ook een logische voorloper van echt uit elkaar gaan. 1 op de 3 stellen gaat uit elkaar, dus het uit elkaar groeien gebeurt meer dan we denken. Volgens mij is het tijd om de term ‘uit elkaar groeien’ eens vanuit een ander perspectief te bekijken.

Misschien herken je het wel: het gevoel elkaar op een gegeven moment niet meer te begrijpen, niet meer te weten wat er in de ander omgaat, om opgeslokt te worden door alle beslommeringen van het leven. Het kan maken dat je vergeet elkaar nog te zien en dan groei je uit elkaar. Als ik besluit om niet aan de ander vast te zitten, wat vraag ik dan van mezelf om te gaan doen?

Uit elkaar groeien anders bekeken

Wat is uit elkaar groeien nu eigenlijk precies? Ik merk dat deze term iets met me doet, dat ik hem graag anders bekijk. Want wat was er voor het uit elkaar groeien? Zat je dan eerst vast aan elkaar? Gaat het er dan niet juist om dat je niet aan elkaar vast moet zitten in plaats van voorkomen dat je uit elkaar groeit?

Als ik iets niet wil, dan is het aan elkaar vast zitten. Dat voelt voor mij alsof onze levens met elkaar vergroeid zijn, dat we niet meer ons eigen leven leven. Niet je eigen leven kunnen leiden en vergroeid of verstrengeld zijn met de ander kan verstikkend zijn. Uit elkaar groeien geeft dan aanvankelijk zelfs wel lucht. Het is echter een beweging die, als je er te laat bij bent, niet of nauwelijks onomkeerbaar is.

Als je er nu eens van uit gaat dat je niet vast zit aan elkaar, en dus ook niet uit elkaar kunt groeien, wat gebeurt er dan eigenlijk echt als het wel zo voelt?

Je eigen leven leiden

Ga eens uit van een stel dat ‘niet vast zit aan elkaar’. Dan heb je twee individuen, die van elkaar houden, al langere of nog maar korte tijd samenzijn, kinderen hebben misschien en ongetwijfeld net als anderen ook veel meegemaakt hebben zelf of met elkaar. Deze mensen leven samen en hebben ook hun eigen leven. Zij blijven hun eigen leven leven ondanks alles wat er gebeurt. Net zoals bij een stel dat wel ‘vast zit aan elkaar’, hebben zij het ook druk en vragen de dagelijkse beslommeringen aandacht.

Het enige wat er dan bij hen kan gebeuren naar mijn idee, is dat ze elkaar niet meer zien, ze zijn nog steeds op dezelfde plek, ze groeien dus niet uit elkaar. Elkaar (tijdelijk) niet zien is niet hetzelfde als uit elkaar groeien, maar kan uiteindelijk wel een risico zijn voor je relatie.

Elkaar weer gaan zien voelt alleen zoveel anders dan ‘we moeten weer naar elkaar toegroeien’. Het betekent namelijk nog steeds dat je bij elkaar bent. (Bijna) uit elkaar gegroeid zijn, impliceert een afstand die gevoelsmatig niet te overbruggen is.

Je eigen leven blijven leiden en elkaar blijven zien is de basis om ‘niet uit elkaar te groeien’. Maar als het zo simpel zou zijn, dan zouden er niet zoveel stellen uit elkaar gaan. Ik geef je dus graag een paar tips hoe je elkaar kunt blijven zien.

7 tips om niet uit elkaar te groeien

Tip 1: Je hebt veel te bieden aan jezelf en de ander

Besef allereerst dat je alleen maar uit elkaar kunt groeien als je denkt vanuit ‘we zitten vast aan elkaar’. Als dit herkenbaar is voor jezelf, wat maakt het dan dat je dit zo ziet? Ben je bang om de ander kwijt te raken? Heb je het nodig om zo dicht bij iemand anders te zijn? Helpt het jouzelf, jullie liefde?

Wanneer je voelt dat je uit elkaar groeit, ga jezelf dan eens zien als een los individu dat veel te bieden heeft aan zichzelf en de ander. Dan kun je niet uit elkaar groeien, dan kun je alleen maar met elkaar samen verder groeien in je eigen leven en in jullie verbinding.

Tip 2: Wees jezelf, doe je eigen ding

Wat ik wel eens hoor, is dat het doen van je eigen dingen zou bijdragen aan het uit elkaar groeien. Dat hangt er natuurlijk helemaal van af op welke manier dat gaat. Wanneer je alleen maar met jezelf bezig bent, ja, dan is er geen balans.

Wanneer je juist het gevoel hebt niet goed je eigen dingen te kunnen of zelfs te durven doen, omdat je bang bent voor verlies of boosheid van de ander, dan ontstaat er een verstrikking, waardoor je het uit elkaar groeien juist onbewust veroorzaakt. Zoals bij veel dingen, gaat het ook hier om een balans.

Probeer juist ruimte te maken voor jezelf, de dingen waar jij zo blij van wordt, hoe moeilijk ook. Het is zo belangrijk dat de liefde blijft bestaan uit twee individuen. Blijf je eigen dingen doen, zodat je geïnspireerd blijft en raakt, en daarmee weer de ander kunt inspireren en raken.

Jezelf zijn is een van de belangrijkste dingen om op een zuivere en fijne manier bij elkaar te zijn.

Tip 3: Blijf nieuwsgierig naar de ander

Trap niet in de valkuil van de gewoonte en dat je elkaar wel kent, maar blijf kijken en luisteren naar de ander. En laat jezelf ook bekijken en zorg dat er naar je geluisterd kan worden. Kun jij je kwetsbaar opstellen, mag het ook over jou gaan? Of wil je misschien juist dat het alleen over jou gaat uit onzekerheid en heb je te weinig oog voor de ander?

Is deze tip van toepassing op jou? Onderzoek dan eens wat maakt dat jullie niet meer of minder nieuwsgierig zijn naar elkaar. Wat zit er bij jouzelf?

Tip 4: Blijf leren en groeien

Dit is denk ik wel de belangrijkste tip om ‘niet uit elkaar te groeien’, en dus samen sterk te blijven in de liefde. Je bent zelf de sleutel naar het geluk van jullie liefde. Wanneer je voelt dat je elkaar uit het oog verliest, er meer ruzie is waardoor de liefde tijdelijk wat bekoelt, besluit dan om te willen blijven leren en groeien. Weet dat deze houding maakt dat je samen altijd verder komt. Je gaat dan wel een moeilijke tijd in met elkaar, maar het zal het waard zijn. En niets (of bijna niets) is onmogelijk wanneer je blijft praten en werken aan jezelf.

Tip 5: Neem verantwoordelijkheid voor wat je creëert in je relatie

Als je zelf de sleutel naar het geluk in jullie liefde bent, ben je dus ook (mede-) verantwoordelijk voor dat wat er misgaat, waardoor je voor jullie gevoel uit elkaar groeit. Wanneer je dan wijst naar de ander, of naar de dingen buiten jullie om, dan raak je niet alleen verder verwijderd van de ander, maar ook van jezelf. Met als gevolg meer ruzie of juist meer verstilling, bekoeling.
Wanneer je de voorgaande tips toe past, dan besef je al dat jij een eigen individu bent met eigen creaties. Dan kan het niet anders dan dat je ook beseft dat deze van invloed zijn, dat jij dus ook van invloed bent. Verantwoordelijkheid dragen voor wat je creëert, is een erkenning voor de ander en dan ontstaat er compassie, een van de belangrijkste dingen in een relatie.

Tip 6: Blijf moeite doen voor de ander

Door alle drukte van de dag, je werk, familie, jullie kinderen misschien, kom je snel op de automatische piloot als je niet oplet. De automatische piloot maakt dat je al snel elke zondag of avond in je huispak naast je lief op de bank zit. Nu gaat het er mij niet om dat je dan maar steeds in een sjiek en sexy jurkje rond gaat lopen, maar meer dat je je hier bewust van gaat zijn. En vooral van het volgende: kun jij moeite doen voor jezelf? Kun jij laten zien dat je de moeite waard bent om van te houden, voel jij dat je de moeite waard bent om van te houden? Deze laatste twee vragen zijn van essentieel belang om moeite te kunnen blijven doen voor de ander. Wanneer jullie beiden moeite blijven doen voor elkaar, dan verlies je elkaar niet zomaar uit het oog.

Tip 7: Zoek een goede therapeut als je elkaar te ver uit het oog verliest

Wanneer je elkaar te ver uit het oog verliest en er meer ruzie of stilzwijgen is dat je lief is, dan is het tijd voor hulp. Juist dit zijn de momenten dat je mag beseffen dat je alles aankunt en er doorheen kunt samen zodat je verder kunt met elkaar en elkaar niet verliest in de pijn van een moment. Blijf in gesprek met elkaar en wanneer dat even niet meer gaat, zoek dan dus hulp.

Het is zo verhelderend en verruimend om bij een goede therapeut te ontdekken waarom jullie steeds in een moeilijke situatie terecht komen, wat jullie steeds raken bij elkaar en waarom je reageert op elkaar zoals je doet.

Juist elkaar blijven zien op lelijke en moeilijke momenten, maakt dat je elkaar echt leert kennen. Blijf nieuwsgierig waar de ander vandaan komt als het gaat om gedrag dat jou raakt, dan ontstaat er ook hier compassie en kun je verder samen. Ieder op je eigen pad, naast elkaar, zonder dat je uit elkaar groeit.

Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen

Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen

Twee wereldberoemde therapeuten laten in dit prachtige boek zien hoe we de magie in onze relatie kunnen terugkrijgen door middel van een aantal praktische stappen. Een fantastisch boek voor iedereen die behoefte heeft aan een intieme relatie waarin plaats is voor passie, liefde en romantiek. Leer hoe je kunt stoppen met het veroordelen van je partner of jezelf. Het boek staat vol met baanbrekende ideeën, zoals het idee van de energetische verbinding.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Het bericht Wat als jij en je partner uit elkaar groeien? (7+ tips om elkaar weer te zien) verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *