Wat deze herfstkleuren over jou vertellen en wat je er van kunt leren

Dikke sokken en een oversized warm vest om in te wonen? Kaarsjes in heerlijke geuren, thee in allerlei smaken en een stapel boeken om van te genieten. De kleurrijke natuur trekt zich langzaam terug, vertraagt en het helpt als we een beetje meedoen, heerlijk naar die mooie, warme binnenwereld in onszelf. Het doet me denken aan die warme bordeauxrood. De kleur van warmte, weelde en waarde, vind je niet? Of oranje? Of het warme bruin… niet alleen van chocola, maar ook helpend als je behoefte hebt aan rust in je hoofd.

Het is niet voor niets dat blaadjes als dwarrelende rode, oranje en bruine confetti neervalt, opdat we het leven niet vergeten te vieren.

Het is de bedoeling van de herfst om te vertragen en je te verdiepen in je innerlijke jij, zachter met meer warmte. Een trucje van Moeder Natuur. Het seizoen om te luisteren en verrijken van wat belangrijk is voor jou. Hoe fijn! Kleurrijk leven past immers bij de herfst. Het is niet voor niets dat blaadjes als dwarrelende rode, oranje en bruine confetti neervalt, opdat we het leven niet vergeten te vieren. Maar wat nou als het even niet zo voelt? Herkenbaar? Voel dan eens in op de herfstkleuren en wat je ervan kunt leren met kleurcoaching.

Ik pak de drie meest gevraagde herfstkleuren er even voor je bij:

Oranje: de lichtste van de herfstkleuren

Oranje is de kleur van levensblijheid en van je aller-diepste gevoelens. De verdiepte oranje die je vaak in de herfst ziet en die men ’terra’ noemt, heeft alle kwaliteiten van oranje in zich, maar dan in de puurste vorm. Samen eten gaat dan echt om het contact en veel minder om de hoeveelheden of de luxe gerechten en wat er gekletst wordt. Verbinding en warmte zijn het belangrijkst. Het levensgenieten zit hem dan ook in de kwaliteit en niet in kwantiteit. Heel aards en basaal is deze diepe warme kleur, de kleur van werkelijk leven, genieten, zonder opsmuk. De kleur van je voeten warmen bij het haardvuur, met je handen om een goeie kop thee: voelen en omarmen.

Beetje teveel oranje?

Dan gaat het vaak over altijd op zoek naar uitdaging en grenzen, avonturen beleven om de kick, steeds uitdagen en meer, meer, meer willen. Mag je ook even stil zijn en luisteren naar je allerdiepste gevoelens?

Beetje te weinig oranje?

Meer levenslust, energie of enthousiasme… is dat wat je zoekt? Oranje wakkert het innerlijk vuurtje aan en verwarmt je verlangens, plannen en plezier.

Hou je niet van oranje?

Oranje is dé kleur van samenzijn en gezelligheid, over je diepste gevoelens praten, enthousiasme en toewijding. Kun jij goed naar jezelf luisteren? Waar kan een beetje meer oranje jou in beweging brengen?

Lees verder: Wat is de psychologische betekenis van de kleur oranje?

Bruin: de diepste van de herfstkleuren

Bruin is de kleur van de aarde en alles wat de aarde ons geeft. Het is wat je nodig hebt als basis om je leven verder op te bouwen. Bruin is de kleur van eenvoud, veiligheid, structuur en van logisch en praktisch kunnen denken en handelen. Een basis om te gebruiken als vertrekpunt voor je verdere volwassen leven, maar ook om thuis te komen, te aarden en tot rust te komen. Bruin helpt je te verwerken, los te laten en weer met beide benen op de grond te staan. Klaar voor nieuwe groei. Het natuurlijke proces!

Beetje teveel bruin?

Dan gaat het vaak over vasthouden aan de oude patronen, heel hard werken en weinig ruimte voor spontaniteit.

Beetje te weinig bruin?

Hoe zou je het vinden om meer rust te ervaren en je goed geaard te voelen? Met beide op de grond, met meer ritme en structuur?

Hou je niet van bruin?

Dan heb je vast helemaal niets met structuur en zekerheid. Je hebt het niet zo op het nuchtere ‘doe maar gewoon dat is gek genoeg’. Bruin is voor jou saai en heel benauwd. Waar zou jij een beetje meer bruin kunnen gebruiken?

Lees verder: Wat is de psychologische betekenis van de kleur bruin?

Bordeauxrood: de warmste van de herfstkleuren

Bordeauxrood is de kleur van weelde en waarde. Het is een natuurlijk proces dat je je in het najaar terugtrekt, naar binnen keert. Buiten is het te koud en je krijgt de neiging om het binnen warm en gezellig te maken. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en bordeauxrood maakt dat je jezelf leert te waarderen. Als je kiest voor bordeauxrood in je leven dan kies voor je eigenwaarde. Voor een goed glas Bordeaux, voor fluweelzachte stoffen en voor alles wat fijn voor je is. Bordeauxrood is jezelf verwennerij toestaan.

Beetje teveel bordeaux rood?

Dan speelt luxe een grote rol en is verwennerij geen luxe meer, maar standaard. Hoe is dat? En hoe flexibel mag het van jou zijn?

Beetje te weinig bordeauxrood?

Hoe zou het zijn als je jezelf meer zou waarderen? Jezelf meer zou zien?

Hou je niet van bordeauxrood?

Bordeauxrood is de kleur van genieten, van mooie spullen en kwaliteit waarderen. Sta jij jezelf luxe en verwennerij toe? Waar zou jij wel een beetje meer bordeauxrood bij kunnen gebruiken?

Lees verder: Wat is de psychologische betekenis van de kleur bordeauxrood?

Kleuren van Geluk vol van herfstkleuren

Er liggen lange avonden voor je en op het herfstweer heb je geen invloed. Wel op je herfstige humeur. Kies kleur voor je herfstige humeur of die winterse bui en gebruik deze donkere periode om jezelf beter te leren kennen aan de hand van mijn training Kleuren van Geluk.  Met kleur maak je het donker lichter en je leven leuker.

Boekentip: De verbazingwekkende invloed van kleuren

Maak jij al bewust gebruik van de invloed van verschillende kleuren? Je verhoogt op een gemakkelijke manier je geluksniveau als je weet wat kleuren voor jou kunnen betekenen! We zijn ons er vaak niet van bewust, maar kleuren hebben een effect op onze perceptie en op de keuzes die we maken. Lees hoe dit werkt in het boek De verbazingwekkende invloed van kleuren van Jean-Gabriel Causse.

Bestel jouw exemplaar voor € 15,50 bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees verder ook deze fijne herfstartikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *