Wat is Human Design? Welke van de vier types ben jij?

Wie ben ik nu echt eigenlijk? Uit eigen ervaring weet ik dat veel mensen niet helemaal gelukkig zijn met zichzelf. Door de jaren heen ga jij je aanpassen aan je omgeving en wat er van jou verwacht wordt. Je hebt het gevoel dat je niet helemaal jezelf mag zijn. Je begint steeds vaker anders naar jezelf te kijken. Of je ziet alles wat er niet goed is, wat anders en beter kan en waar jij je aan stoort.

Je komt altijd weer in dezelfde situaties terecht zoals te laat komen voor een belangrijk gesprek of woorden die zomaar uit je mond floepen waar je partner heel verdrietig van wordt. Of je trekt steeds mensen aan die je kwetsen. Of er zijn dingen die vooral bij jou van binnen spelen, zoals een enorme gevoeligheid voor de emoties van anderen of het onvermogen om dingen af te maken. Wat het ook is, dit heeft een enorme impact op je leven.

Hierdoor wordt de teleurstelling in jezelf steeds groter. Je raakt gefrustreerd dat je nog niet bent waar je wil zijn. Je bouwt een muurtje om jezelf heen ter bescherming. Dit proces wordt een onderdeel van jezelf en vaak hebben we het zelf niet eens meer door. We raken steeds verder weg van wie we werkelijk zijn.

Maar hoe ga je nu weer naar de kern? Naar wie jij ECHT bent?

De vraag is dan: “Bestaat er een systeem dat je vertelt wat jouw superkrachten zijn en waar je gevoelig voor bent?” Is er eigenlijk wel een manier om jezelf helemaal te accepteren?

Het antwoord is simpel: Human Design.

Wat is Human Design?

Human Design is een tool die jou letterlijk een blauwdruk geeft van jezelf. Het bevat alle informatie om tot de kern van jouw zijn te komen. Je krijgt een inkijk in hoe jij functioneert en wat authentiek is voor jou. Het is namelijk een handleiding voor jezelf. Wie wil dat nu niet?

Human Design is ontstaan tussen 1987 en 1989 en ontwikkeld door Ra Uru Hu. Je kunt Human Design zien als een samensmelting van de grootste esoterische systemen en moderne wetenschap. Zo vind je onder andere elementen terug van de I Ching, astrologie, Kabbala, de chakraleer maar ook van moderne ontwikkelingen in vakgebieden als fysica, astronomie, genetica en biochemie.

Wat kan Human Design jou brengen?

Het is leuk om te weten wat Human Design is, maar het belangrijkste is natuurlijk te weten wat je hieraan hebt. Ieder mens heeft een uniek design dat een schat aan informatie bevat over wie jij bent en wat de thema’s en blokkades in jouw leven zijn. Je vindt ook je kwaliteiten en kerneigenschappen terug in je design. Door de vele lagen in het systeem kun je jezelf echt helemaal leren kennen.

Human Design brengt jouw unieke design in kaart met gedetailleerde informatie over zowel bewuste als onbewuste aspecten van jezelf. Met behulp van eenvoudige hulpmiddelen begeleidt het je bij het ontdekken van je eigen waarheid. Dit systeem kan je duidelijkheid geven over je doel en de richting van je leven en daarbij heel veel erkenning en acceptatie brengen voor elk deel van jezelf.

Als je als volwassene Human Design ontdekt, heeft het de potentie om je aangeboren wijsheid en kracht wakker te maken. Je proces van ontwaken tot je ware zelf is niet opeens opgelost door dit systeem. Het is slechts een tool in je proces. Het begrijpen van je chart is een weg naar het ontdekken van nieuwe waarheden en informatie over jezelf. Met deze informatie kun je een reis starten van zelfkennis, zelfontdekking en persoonlijke groei.

Het is een systeem met veel aspecten dat je niet zomaar beheerst. Zelf heb ik mij het eerste jaar helemaal afgezet tegen mijn design. Tot ik telkens weer met mezelf geconfronteerd werd en uiteindelijk het Human Designexperiment aandurfde. Je leert er pas echt mee werken als je er ook helemaal voor open staat en mee aan de slag gaat.

Wil jij ontdekken wat jouw unieke Human Design is? Neem dan je geboortedatum, geboorte uur en geboorteplaats bij de hand. Ga naar deze website en vul jouw gegevens in. Daarna rolt jouw unieke Human Design chart eruit.

Dan is het nu tijd om dieper in jouw unieke blauwdruk te duiken.

De basiselementen in Human Design

my chart

Het is handig om je eigen chart er nu bij te nemen zodat we samen dieper kunnen duiken in wat jou uniek maakt. Ik heb mijn chart toegevoegd als voorbeeld om mee aan de slag te gaan.

Je ziet een mannetje met allemaal vlakken en lijnen. Dit is je bodygraph. De vlakken staan voor centra en de lijnen zijn poorten en kanalen. Daarnaast staan de bewuste en onbewuste kwaliteiten vermeld aan de hand van cijfers links en rechts. En rechts van je chart staat aangeven wat je type is, welk profiel bij dit design hoort en welke definitie en autoriteit het design heeft.

Zoals je kan zien ben ik een 6/2 (profiel) Self-projected (autoriteit) projector (type).

De 4 types in Human Design

Je type in Human Design is de eerste grote onderverdeling tussen mensen. Er zijn namelijk 4 verschillende auratypes met elk hun eigen strategie. Je strategie helpt je om te leren werken met je eigen energie in plaats van er tegen in te gaan. Binnen deze types heb je de onderverdeling in energietypes en niet-energietypes.

De energietypes zijn de generator en de manifestor. De generator heeft nog een extra onderverdeling met de manifesting generator.  De niet-energietypes zijn de projector en de reflector.

Generator en manifesting generator

Dit is het meest voorkomende type met ongeveer 70% van de bevolking. Dit type heeft een gekleurd sacraal centrum in hun design. Ze hebben een open en magnetisch aura dat het leven naar hen toe trekt. Een generator is een heel gedreven type dat graag bezig is. Ze zijn hier om te reageren op het leven, niet om te initiëren. Dit is vaak ook hun grootste les.

Als ze niet leren omgaan met hun strategie dan worden ze gefrustreerd. Voor dit type is het heel belangrijk dat ze werk doen dat echt bij hen past. Heb jij een job waar je geen voldoening uithaalt? Dan merk je dat meteen als generator. Passie en enthousiasme voor wat je doet zijn de sleutels tot een bevredigend gevoel in dit leven.

Leer wachten op signalen van het universum en op je eigen inspiratie en het leven zal zo veel makkelijker zijn voor een generator.

Affirmatie voor een generator: “Ik geef mijn energie aan dingen die belangrijk zijn voor mij.”

Een manifesting generator heeft een net iets andere strategie. Het is een type wat nieuwer is in Human Design, dat twee types combineert, namelijk een pure generator met een manifestor. Dit type gaat snel en wil heel veel. Geduld is hun grootste les. Ze slaan vaak stappen over in hun proces en in het leven.

Voor een manifesting generator is het belangrijk om hun omgeving te informeren over hun stappen en wat ze aan het doen zijn. Anders kunnen de mensen in hun omgeving niet volgen en haken ze af.

Affirmatie voor een manifesting generator: “Ik accepteer al mijn verschillende passies en interesses.”

Manifestor

Het manifestortype zijn de go-getters. Ze hebben een afgesloten en beschermend aura. Zij zijn hier om een nieuwe weg te laten zien aan de mensheid. Dit type werkt het beste als ze niet gecontroleerd worden door anderen en hun eigen weg kunnen bewandelen. Het zijn starters, geen volgers. Voor een manifestor is het belangrijk dat ze impact maken op de wereld. Slechts 8% van de bevolking valt onder dit type.

De strategie voor een manifestor is informeren. Dat wil zeggen dat je mensen vertelt waar je mee bezig bent en waarom je iets doet. Laat mensen een kijkje nemen in jouw unieke wereld.

Affirmatie voor een manifestor: “Ik vertrouw mezelf en mijn kracht.”

Projector

Een projector is een niet-energietype en hier om anderen te begeleiden. Ze hebben een gefocused en penetrerend aura. Ze zijn heel goed in het sturen en aanvoelen van energie. Zij zien hoe iets zou kunnen zijn en willen iedereen begeleiden. Dat is dan ook vaak hun grootste valkuil. Ze geven graag advies, ook als het ongevraagd is. Ze hebben de gave mensen en systemen makkelijk te doorzien wat hen hele goede coaches en begeleiders maakt.

Als projector is het daarom belangrijk dat je leert wachten tot anderen je uitnodigen voor je raad en begeleiding. Doe waar jij goed in bent en laat kansen naar je toe komen. Het begint allemaal bij jezelf. Ga je talenten en kwaliteiten erkennen zodat ook anderen jou kunnen erkennen.

Affirmatie voor een projector: “Het is veilig voor mij om volledig in mijn kracht te staan.”

Reflector

Reflectors zijn het meest zeldzame type. Ongeveer 1% van de bevolking is een reflector. Ze hebben een veerkrachtige aura die de energieën om hun heen opvangt en reflecteert. Hun body chart staat helemaal open waarbij ze heel erg beïnvloedbaar zijn door hun omgeving. Als reflector is het belangrijk om te leren leven met het ritme van de maan. Laat je niet overvallen door alles wat er zich afspeelt in de wereld, maar leer werken met je design.

Je kan een reflector voorstellen als een spiegel. Als dit type voor je zit dan spiegelt hij/zij jouw innerlijke wereld. Een reflector is heel wijs en diepzinnig.

Affirmatie voor een reflector: “Ik ben uniek en dat is oké.”

Wat nu verder?

Je type is maar het eerste laagje van Human Design. Je kan hierin nog veel dieper gaan want het systeem gaat ervan uit dat iedereen uniek is. Ga experimenteren met je Human Design. Wil jij meer weten over Human Design plaats dan zeker een berichtje zodat we dieper kunnen ingaan op dit prachtige systeem.

Geschreven door Stephanie Smolders

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *