Wat je gelooft over gezond oud worden is belangrijker dan je denkt

We leven in een bijzondere tijd waarin de focus meer dan ooit lijkt te liggen op ziekte bestrijden in plaats van gezond blijven. Laat staan gezond oud worden.  Alle cellen in mijn lichaam komen hiertegen in opstand! In dit inspirerende artikel legt Marjolein Dubbers uit dat jouw lichaam een superkrachtig organisme is dat luistert naar alles wat jij zegt én ze legt uit hoe je gezond oud kunt worden.

Het lijkt alsof we steeds en overal op onze hoede moeten zijn om maar niet ziek te worden. De focus is gericht op de buitenwereld waar het ‘gevaar’ op de loer ligt. Alsof een gezond en krachtig lichaam dat van nature akelige griepvirussen de nek omdraait niet meer bestaat.

Als de focus ligt op ‘ziekte bestrijden’ ligt de focus niet op ‘gezond blijven’

Waar is de term healthy aging gebleven?

Waar is in hemelsnaam de term healthy aging gebleven?  Drie jaar geleden, toen ik zestig werd, was dit nog een hot topic. Toen waren we nog volop bezig met gezond blijven en gezond ouder worden. Zestig worden vond ik trouwens wel een dingetje. Dat is het decennium waarin mensen met pensioen gaan; uit het arbeidsproces stappen.

Ik kon toen een tijdje het gevoel ‘ik ben oud’ niet van me afschudden. Maar ik heb in mijn hoofd een shift gemaakt. Laat me je meenemen in mijn denkproces want het is maar net wat je je hersenen laat geloven.  Zeker in deze tijd is het belangrijk om zelf aan het stuur te blijven zitten van je hersenen, van wat je gelooft en waar je je focus legt. Ons lichaam is zoveel krachtiger dan we geneigd zijn te denken.

Bekijk ter inspiratie vooral de fantastische video onderin dit artikel als je twijfelt over de kracht en wijsheid van het menselijk lichaam.

Waarom gaan we eigenlijk met pensioen?

Om nog even terug te komen op dat pensioen. Waarom hebben we eigenlijk ooit gedacht dat dat een goed idee zou zijn: pensioen?

Wie heeft het ‘met pensioen gaan’ eigenlijk uitgevonden?

Dat blijken de Duitsers geweest te zijn. In 1889 bedacht Otto von Bismarck, de toenmalige kanselier, dat het een goed idee zou zijn om 70-jarigen en invaliden naar huis te sturen met een pensioenuitkering. Iedereen die toen geen lijfrenteverzekering had, moest tot de dood blijven werken: de arbeiders dus. Bismarck voerde dus het pensioen in. Er is echter een groot verschil met nu. De gemiddelde leeftijd was toen 45 jaar: de meeste mensen haalden helemaal nooit hun pensioen!

Lange tijd wilde men helemaal niet met pensioen

Geloof het of niet, maar tot aan de tweede wereldoorlog wilden veel werknemers, toen vooral nog mannen, helemaal niet met pensioen. Uit diverse studies bleek dat het merendeel gewoon wilde blijven werken. Ze zagen het verplicht stoppen met werken als leeftijdsdiscriminatie, voelden zich buitengesloten van de samenleving en hadden geen idee wat ze met hun vrije tijd moesten doen.

Dit veranderde in de jaren ’50 doordat verzekeringsmaatschappijen het begrip ‘vrije tijd’ begonnen op te poetsen en er een glamourlaag overheen legden. Inderdaad: het zwitserlevengevoel. De pensioenleeftijd werd in advertenties neergezet als een tijd om te rusten, relaxen en plezier te maken. Daar had je natuurlijk wel extra geld voor nodig en hoe eerder je begon met sparen bij zo’n verzekeringsmaatschappij des te glamoureuzer je leven eruit zou gaan zien.

Het zwiterslevengevoel werd geïntroduceerd door verzekeringsmaatschappijen die graag ons spaargeld in beheer wilden nemen.

Zijn ouderen minder in staat goede prestaties te leveren?

Dankzij omvangrijke en dure marketingcampagnes van deze verzekeraars zijn we gaan geloven dat rusten, relaxen en plezier maken leuker is dan werken. Het is nog maar de vraag of dat dit zo is; dit hangt natuurlijk in grote mate af van hoeveel plezier je juist aan je werk ontleent. Maar erger is nog dat we impliciet ook zijn geloven dat rusten en relaxen het enige zou zijn dat ouderen willen en kunnen. Dat ouderen, gepensioneerden, minder in staat zijn om op een hoog niveau, fysiek en/of mentaal, goede prestaties te leveren.

We zijn gaan geloven dat aftakelen naarmate we ouder worden een normaal proces is en dat je niet te veel meer van jezelf moet verwachten als je midden 60 bent. Dan ben je moe en verzwakt. En dat in tijd waarbij we gemiddeld zo’n 40 jaar ouder worden dan in 1889! Ik vind het hoog tijd dat we hier anders over gaan denken.

Impliciet is ons het denkbeeld opgedrongen dat ouderen minder in staat zijn om op een hoog niveau goede prestaties te blijven leveren.

Al je lichaamscellen geloven wat jij denkt

Ik geloof in de kracht van onze overtuigingen. Overtuigingen zijn gedachten die je heel vaak denkt. We krijgen onze overtuigingen voor het grootste deel uit onze omgeving: als jij en ik zouden zijn geboren op een afgelegen eiland van Indonesië dan hadden we hele andere ideeën ontwikkeld over hoe de wereld in elkaar zit.

Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn gedachten grote invloed heb op al mijn lichaamscellen. Als ik mezelf vertel dat alles in mijn leven veilig en oké is, gebeurt er iets anders in mijn lichaam dan wanneer ik mezelf vertel dat ik gestrest ben en aan alle kanten tijd tekort kom.

De werking van placebo’s is hierop gebaseerd. Hier zijn honderden studies naar gedaan.

Dertig tot soms zelfs tachtig procent van de mensen geneest dankzij placebo-pillen of -operaties.

Onderzoeker Irving Kirsch ontdekte bij een meta-analyse van meerdere studies (1) dat in 81% van de gevallen een placebo net zo goed werkt als antidepressiva zoals Prozac en Effexor. Ons lichaam heeft een scala aan natuurlijke, geneeskrachtige stoffen in zich die worden ingezet als we alleen maar denken, geloven dat we zullen genezen. Is dat niet bijzonder?

Wat zijn jouw overtuigingen rondom ouder worden?

We zijn massaal gaan geloven dat we boven de 40 langzaam maar zeker zwakker worden: dat we dan over onze piek heen zijn. We kunnen de aftakeling nog wel een tijdje tegen houden maar het is normaal om dan langzaam maar zeker klachten te krijgen. We zien mensen om ons heen ouder en zwakker worden.

We hebben bepaalde beelden in ons hoofd van mensen van 60, 80 en 100 jaar en zijn ervan overtuigd dat 100 worden in een goede gezondheid niet mogelijk is. We zien namelijk geen voorbeelden om ons heen dus we kunnen het ons niet voorstellen. Letterlijk. We zijn er ook van overtuigd dat mensen geen 200 jaar kunnen worden. We kennen namelijk niemand die zo oud is geworden. Maar is dat wel zo?

Het mysterie van Li Ching-Yuen; 256 jaar?

In zijn boek Human by design beschrijft Greg Braden het mysterie van Li Ching-Yuen. Deze Chinese man diende in het Chinese leger dat zeer gedetailleerd allerlei gegevens over zijn soldaten bijhield. Volgens deze gegevens werd Li geboren in Sichuan in 1677. Zijn loopbaan in het leger, waar hij begon in 1749, is goed gedocumenteerd. Hij verliet het leger toen hij 97 jaar was en leefde vervolgens een simpel bestaan in de buurt van zijn geboorteplaats. In 1777 stuurde het leger hem een brief om hem te feliciteren met zijn 100ste verjaardag. Ze deden dit ook in 1827 en in 1887; de jaren waarin hij 150 respectievelijk 200 werd.

In 1933 werd bekend gemaakt dat hij was overleden. Journalisten van Time magazine en The New York Times interviewden oude dorpsbewoners die hem zich nog herinnerden als bejaarde man toen ze zelf kind waren. Li trouwde 14 keer en kreeg 180 kinderen.

Het geheim van zijn ouderdom was volgens zijn eigen zeggen dat hij “een rustig hart had”.

Vervang ouderwetse gedachten door nieuwe gedachten

Misschien geloof je dit verhaal niet maar los daarvan, wat zou er met onze lichaamscellen gebeuren als we veel voorbeelden zouden zien van mensen die gezond en vitaal 100 (en zelfs nog veel ouder) worden? Ik denk dat dit een enorme impact op ons zou hebben.

Alles wat we willen creëren, of het nu een elektrische auto of onze eigen gezondheid is, ontstaat eerst in onze gedachten. Als we het ons niet kunnen voorstellen dan kunnen we het ook niet creëren.

De Chinese geneeskunde zegt dat vrouwen op hun 60ste opnieuw geboren worden en dat een goed getrainde vrouwelijke krijger van 80 een jonge mannelijke krijger kan verslaan omdat ze meer ervaring en wijsheid heeft.

Ik wil graag mijn ouderwetse gedachten over ouder worden vervangen door nieuwe gedachten. Gedachten waar ik blij van word, die positief zijn en die mijn lichaam én geest helpen om gezond en energiek te blijven.

Gezonde gedachten kunnen je helpen in deze tijd, hoe jong of oud je ook bent.

Verzamel inspirerende voorbeelden

Ja, we gaan uiteindelijk allemaal dood. Dat is helemaal prima wat mij betreft. Doodgaan hoort bij het leven. Ik wil ook geen 200 worden maar ik wil het leven wel zo optimaal mogelijk beleven en dus zo lang mogelijk gezond en vitaal zijn. Wat overigens ook heel goed kan als je op wat voor manier dan ook een beperking hebt. Daarom verzamel ik graag inspirerende voorbeelden van mensen die me laten zien dat dat mogelijk is. Ik heb er tientallen.

Dyana Nyad is zo’n inspirerend voorbeeld (2); de vrouw die op haar 64ste haar droom realiseerde en als eerste van Cuba naar Florida zwom: een afstand van 180 km in de oceaan. Haar boek is één groot inspirerend voorbeeld van doorzettingsvermogen.

Ook Betty Lou Sweeny (3) is zo’n bron van inspiratie. Van 50 kilo overgewicht en het gebruik van 26 medicijnen maakte ze de ongelooflijke transformatie door naar wereldrecordhoudster ‘planken’.

Maar het meest onder de indruk ben ik misschien wel van deze deelnemers aan de Paralymics 2016. Heb jij het gevoel dat je ergens beperkt wordt als het gaat om je gezondheid? Besteed dan drie minuten van je leven en laat je inspireren (4). Ik krijg er iedere keer weer kippenvel van. Yes I can!

Hou de regie over je gezondheid in eigen hand

We zijn allemaal supermannen en -vrouwen! Ja, we leven in een wereld die een aanslag doet op onze gezondheid en vitaliteit: bewerkte voeding, overal zoetigheid, te weinig beweging en buitenlucht, teveel stress en een overheid en een ‘gezondheidszorg’ die de focus hebben op ziekte. Het maakt het er allemaal niet makkelijk op.

Het vraagt om bewuste keuzes. Om zelf de regie in handen te houden. Maar ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is voor ons allemaal om tot op hoge leeftijd met veel plezier en energie dit leven te leven. Ik heb er zin in! Yes I can and you can too! 

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat. Wie zijn jouw inspirerende voorbeelden?

Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18303940

https://www.youtube.com/watch?v=Zx8uYIfUvh4

https://www.youtube.com/watch?v=lyzuwpsTw-M

https://www.youtube.com/watch?v=IocLkk3aYlk

Boekentip van de redactie: Eet meer energie

Nog meer van Marjolein Dubbers leren over gezond zijn? In ‘Eet meer energie’ lees je hoe je je lichaam aanzet de eigen vetten te gebruiken als bron van energie. Een vetverbrander zijn heeft enorm veel voordelen: meer dagelijkse energie, meer rust in je lichaam, minder ontstekingen, minder lichamelijke klachten, meer mentale denkkracht en niet te vergeten: overgewicht wordt gebruikt als brandstof voor energie.

Bestel Eet meer energie voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees meer inspirerende artikelen van Marjolein Dubbers:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *