Wat zijn de momenten in ons leven die er echt toe doen?

Wat is nou echt belangrijk in het leven? Wat is essentieel? In deze video vertelt Thomas Hübl, een spirituele leraar die zich bezighoudt met collectief trauma, over welke momenten essentieel zijn als we terugkijken op ons leven. Bekijk de video of lees de transcriptie onder de video.

Wat is echt essentieel? Wat is er echt essentieel in ons leven? Waarom noemen we bepaalde dingen essentieel en andere dingen minder essentieel? En wat gebeurt er precies als ik een essentieel moment ervaar als ik in gepeins ben verzonken, als ik alleen zit of naar buiten ga en een stukje ga wandelen in de natuur en ik plots een bijzonder moment ervaar?

Soms zijn we vol ontzag als we naar een concert of een symfonie luisteren. Voor ieder van ons zijn er verschillende elementen… Bijvoorbeeld als we aan het chanten zijn of als we stil zijn. Of als we een hechte relatie hebben en een intiem moment ervaren en we elkaar echt ontmoeten.

Meer aanwezig dan anders

We hebben allemaal momenten ervaren waarop we meer aanwezig zijn dan op veel andere momenten. Momenten die een bepaalde diepgang hebben waarin we aanwezigheid, verbondenheid voelen en waarop misschien ook om de een of andere reden plots de sluiers worden opgelicht en het gebruikelijke gevoel van afstand wegvalt. Op een positieve manier. Je voelt je plotseling meer één met alles.

Het kan zich op allerlei manieren openbaren. Sommige mensen overkomt het vaker als ze alleen zijn, als ze in de natuur zijn, als ze wandelen. Sommigen hebben het als ze extreme sporten beoefenen. Soms hebben we het als we iemand ontmoeten en we een liefdevol, diep moment ervaren. Of ik heb een bepaalde openbaring waardoor ik plots een inzicht heb over mijn leven. Of je bent bij een teamvergadering waarbij het hele team zo aanwezig en zo resonerend is dat er iets essentieels gebeurt.

Als we terugkijken op ons leven en nagaan wat de meest essentiële momenten van ons leven waren…

Het kan zijn dat iemand ons écht ziet en iets ziet wat de oppervlakkige relatie overstijgt wat ons het gevoel geeft: dit komt echt tot mijn kern. En het zijn dat soort momenten, dat soort magische momenten waarop we onze normale staat van bewustzijn overstijgen en een veel diepere verbondenheid met het leven voelen. Dat is de weg die leidt naar inzicht in het geheim, want elk essentieel moment brengt een diepzinnige, creatieve beweging met zich mee.

Op een essentieel moment gebeurt er iets diepzinnigs. En meestal herinneren we ons zulke essentiële momenten.

Boekentip: Helen van collectief trauma

Trauma is nooit alleen maar een individueel probleem, het is ook het probleem van onze samenleving. We leven in een wereld die getraumatiseerd is, denk aan oorlogsleed dat van generatie op generatie van invloed is. Hoe reageren we op globale ontwikkelingen als de pandemie, klimaatverandering en politieke ontwikkelingen? Door te erkennen dat collectief trauma ons allemaal raakt, kunnen we een toekomst scheppen die het verleden kan helen. Thomas Hübl geeft in dit boek de handvatten.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 24,99 met gratis verzending.

bestel nu

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *