Wat zijn de verschillen tussen AD(H)D, autisme, hooggevoeligheid en paranormale begaafdheid?

De symptomen van AD(H)D, autisme, hooggevoeligheid en paranormale begaafdheid worden vaak door elkaar gehaald. Dit is logisch want de symptomen lijken enorm op elkaar, vooral bij kinderen. In dit artikel lees je wat de, vaak subtiele, verschillen tussen AD(H)D, autisme, hooggevoeligheid en paranormale begaafdheid zijn.

Sommige (hoog)gevoelige kinderen kunnen druk zijn, onrustig wiebelen op hun stoel en last van slechte concentratie hebben. Hiermee vertonen ze hetzelfde, afwijkende gedrag als kinderen met ADHD. Meestal komt dit door een teveel aan prikkels dat ze niet kunnen verwerken.

De informatie uit dit artikel is gebaseerd komt uit Handboek voor overgevoelige kinderen en gaat voornamelijk over kinderen. De informatie is evengoed zeer relevant voor volwassenen met dezelfde symptomen.

Het energiesysteem en de zintuigen zijn bij (hoog)gevoelige kind zo genuanceerd afgesteld dat alle prikkels vanuit hun omgeving veel heftiger binnenkomen dan bij het gemiddelde ‘gewone’ kind. Je kunt dit vergelijken met een popconcert. Een gemiddeld persoon neemt de beelden waar in vijfhonderd megapixel, het geluid als de toegestane maximale decibelwaarde en de trilling als normaal. Bij een (hoog)gevoelig persoon is dat echter veel en veel meer: de indrukken komen binnen als dubbel zoveel megapixels, dubbel zoveel decibel en de trillingen kunnen er zelfs voor zorgen dat kinderen letterlijk uit hun evenwicht raken.

Verschillen tussen ADHD, autisme, hooggevoeligheid en paranormale begaafdheid

1. Verwerking van informatie

Bij kinderen zijn het rationele en het emotionele deel van de hersenen nog volop in ontwikkeling. De hersenhelften zijn nog niet voldoende op elkaar afgestemd om het teveel aan prikkelinformatie in een korte tijd te kunnen verwerken.

Het ene kind eet letterlijk de informatie op en zit vanbinnen vast. Dit zijn de introverte en verlegen kinderen. Van hen wordt al snel gezegd dat ze autistische trekken vertonen.

Het andere kind kan de informatie letterlijk niet verteren en rent het van zich af of barst uit in huilen of woede. Dit zijn de extraverte, drukke kinderen, van wie vaak wordt gezegd dat het kinderen met ADHD zijn. Niets is minder waar.

Prikkelgevoeligheid, overgevoeligheid en paranormale begaafdheid geeft bij kinderen soms dezelfde symptomen, maar er zijn vaak verschillende oorzaken.

2. Gebrek aan concentratie of overprikkeld?

Sommige (hoog)gevoelige kinderen kunnen druk zijn, onrustig wiebelen op hun stoel en last van slechte concentratie hebben. Hiermee vertonen ze hetzelfde, afwijkende gedrag als kinderen met ADHD. Meestal komt dit door een teveel aan prikkels dat ze niet kunnen verwerken.

Kinderen die (hoog)gevoelig zijn kunnen zich in een stille, rustige omgeving vaak goed concentreren. Een kind met ADHD vindt het vaak ook moeilijk om zich in een rustige omgeving te concentreren en zijn aandacht erbij te houden.

3. Impulsief of vooruitstrevend?

Sommige (hoog)gevoelig kinderen lijken heel impulsief te handelen, maar hebben een duidelijk doel voor ogen. Ze zien vaak het grote geheel en weten instinctief welke tussenstappen ze moeten nemen. Om die reden worden ze ook wel vergeleken met kinderen met ADHD. Maar kinderen met ADHD willen nogal eens impulsief handelen zonder de consequenties ervan te overzien en kunnen niet altijd uitleggen waarom ze zo handelen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat de doorbloeding van de hersenhelften bij beiden verschilt. Bij een ADHD-kind is de linkerhersenhelft, die gaat over logisch, lineair denken en analytisch vermogen en handelen, meer doorbloed.

Bij een (hoog)gevoelig kind is juist de rechterhersenhelft beter doorbloed, waar onze creativiteit, verbeelding, gevoelens en intuïtie zich bevinden. De rechterhersenhelft ‘weet’, terwijl de linkerhersenhelft ‘denkt’ en theoretiseert.

4. Verschillen in inlevingsvermogen

Het verschil tussen een autistisch kind en een (hoog)gevoelig kind is dat een (hoog)gevoelig kind vaak een heel goed inlevingsvermogen heeft. Het kan overspoeld worden met emoties en gevoelens van een ander.

Dat geldt ook voor kinderen met een paranormale aanleg, die nog meer subtiele trillingen van emoties en gevoelens kunnen opvangen, onder andere van onstoffelijke energieën zoals die van gestorvenen. Dit kan leiden tot angsten en onzekerheden en verlies van de werkelijkheid.

Het kind zal zich dan terugtrekken in zichzelf of een voor het kind veilige omgeving. Om die reden bestaat de neiging van ze te zeggen dat ze een autistische aanleg hebben. Dit begint vaak al op de peuterspeelzaal. Het kan weken tot maanden duren voordat het kind zijn draai gevonden heeft.

Een autistisch kind daarentegen vindt het moeilijker om emoties en gevoelens van een ander te herkennen en zich in te leven. Ook deze verwoorden is voor een autistisch kind moeilijker dan voor een hooggevoelig kind. Maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Ook ADHD-kinderen en autistische kinderen kunnen zeer gevoelig zijn of paranormaal begaafd. Los van hun stoornis kan het noodzakelijk zijn om hiervoor extra hulp in te schakelen van een gespecialiseerde therapeut, kindercoach of andere hulpverlener.

Bron: Handboek voor overgevoelige kinderen

Boekentip: Het verstrooide brein van Gabor Maté

Gabor Maté(zelf ADD’er) vertelt hoe het is om met een verstrooid brein te leven, hoe je daar beter mee om kunt gaan en hoe je het positief in kunt zetten. Verder geeft dit boek een waardevol programma voor de neurologische ontwikkeling van iedereen met ADD. Een optimistisch boek dat voor veel mensen de puzzelstukjes op hun plek laat vallen.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Boekentip: Handboek voor overgevoelige kinderen

Heb je het vermoeden dat je kind hooggevoelig of paranormaal begaafd is? De juiste begeleiding is voor deze kinderen essentieel maar vaak moeilijk te vinden. In Handboek voor overgevoelige kinderen geeft Norma Prikanowski uitleg, achtergronden, tips, oefeningen en technieken en legt zij uit hoe je zelf je kind kunt coachen en ondersteunen.

Bestel jouw exemplaar met gratis verzending.

bestel nu

Vermoed je dat je AD(H)D, hooggevoeligheid of paranormale gaven hebt?

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *