Welke gevolgen heeft een geblokkeerd of verzwakt wortelchakra op je leven?

Heb je vaak het gevoel dat je niet aanwezig bent in je lichaam? Heb je het gevoel dat je lichaam niet goed genoeg is? Leef je (onbewust) voortdurend in angst? Dan heb je wellicht een geblokkeerd of verzwakt wortelchakra. In dit artikel lees je welke gevolgen dit heeft op je leven en wat een open wortelchakra voor je kan doen.

Een sterk wortelchakra creëert een gevoel van volledige aanwezigheid.

Wortelchakra

Je wortelchakra is, net als de fundering van een huis, je energetische basis. De belangrijkste functie is helpen bij het veilig voelen in je lichaam. Voelen we ons niet veilig, dan wordt alles bepaald door angst en kunnen we weinig anders doen dan reageren. Dit gebeurt niet alleen wanneer we fysiek en direct gevaar tegenkomen; bijvoorbeeld wanneer we bijna aangevallen worden door een tijger.

Ons lichaam reageert ook door te vechten, te vluchten of te verstijven bij situaties uit het dagelijkse leven wanneer er geen dodelijke dreiging is. Als gevolg daarvan kan ons vermogen om effectief en productief op situaties te reageren, beperkt worden.

Een geblokkeerd of verzwakt wortelchakra kan je leven beïnvloeden. Een open wortelchakra biedt onder andere veiligheid, stabiliteit en vitaliteit. Verder is ons wortelchakra is verbonden met ons vermogen om dingen tot stand te brengen, dingen te laten gebeuren. De energieën van ons eerste chakra stellen ons in staat om iets wortels te geven en zo te manifesteren.

Is jouw wortelchakra geblokkeerd of verzwakt?

De belangrijkste manieren waarop een geblokkeerd of verzwakt wortelchakra zich in jouw leven kan manifesteren, zijn:

  1. Je bent niet aanwezig. De vele manieren waarop we niet verbonden of aanwezig kunnen zijn, hebben allemaal te maken met het niet aanwezig zijn in ons lichaam en het zoeken naar een uitvlucht. Voorbeelden hiervan zijn: structureel het gevoel hebben dat je afdwaalt. Er niet bij zijn met je hoofd of niet verbonden zijn met wat er om je heen gebeurt. Het lukt je niet om te focussen en het lijkt alsof je hoofd willekeurig van de ene gedachte naar de andere springt. Je bent perioden kwijt omdat je voor je uit zit te staren of voortdurend aan het dagdromen bent.
  2. Je hebt een voortdurende angst. Angst is verbonden met een aantal chakra’s, maar in het wortelchakra kan deze zich met name manifesteren als een chronische angst, waardoor we ons niet veilig of ons gemak voelen. Dit is een fysieke angst die invloed heeft op je gezondheid en je vermogen om jezelf te verbinden met je fysieke lichaam.
  3. Je hebt moeite om dingen voor elkaar te krijgen in je leven; vooral in relatie tot de materiële domeinen als werk, geld en een veilig dak boven je hoofd. Kwesties als deze (geld en gezondheid, bijvoorbeeld) zijn natuurlijk ingewikkeld en kunnen niet worden gereduceerd tot één enkele blokkade in je energielichaam. Ze oplossen kan betekenen dat je op diverse fronten aan de slag moet.
  4. Je denkt dat je lichaam niet goed genoeg is. We zijn vaak zo geconditioneerd dat we geloven dat ons lichaam een probleem is. Het is niet sterk genoeg, niet dun genoeg, niet mooi genoeg of het bezorgt ons ongerief en staat ons in de weg. Wat overblijft, is het gevoel dat ons lichaam een probleem is dat moet worden opgelost of waar iets aan moet worden veranderd. Dit gevoel, dat we onderdrukken, leidt tot een verstoring in de energieën van ons wortelchakra.

Wat is een open ‘sterke’ wortelchakra?

We weten dat chronische stress en angst een enorme tol eisen. Ons lichaam reageert op stress door bepaalde hormonen vrij te maken, die helpen om snel en sterk te reageren in geval van reëel gevaar. Het voortdurend aanhouden van een te hoge spiegel van deze hormonen wordt in verband gebracht met een groot aantal gezondheidsproblemen.

Een vermogen om kalm te reageren op moeilijke situaties, geworteld in zelfvertrouwen en geloof in onze weerbaarheid, kan helpen voorkomen dat in ons lichaam de stressreactie wordt losgemaakt. Je veilig voelen is de basis om effectief op een situatie te kunnen reageren en stelt je in staat om keuzes te maken en te kiezen hoe je reageert.

Vertrouwen we op onze eigen veerkracht, dan zijn we in staat om de wereld zonder angst tegemoet te treden. We vertrouwen erop dat we kunnen omgaan met wat er op ons afkomt. Dit zelfvertrouwen is niet alleen een sterke basis voor onze geest en onze geestelijke gezondheid, maar ook voor ons lichaam en onze lichamelijke gezondheid.

Werk aan je wortelchakra

Een belangrijk deel van het werk van vrouwen aan hun wortelchakra is gericht op het creëren van liefde voor het lichaam. Haal je oordelen over je lichaam naar boven (het gaat hier met name om de oordelen die je lichaamsbeeld aangaan) en laat ze los. Richt je in plaats daarvan op alles wat je lichaam voor je doet. Maak een lijst van aspecten van je lichaam die vanuit het oogpunt van training, gezondheid of schoonheid sterk of favoriet zijn.

Misschien heb je stevige benen, maar zeg je voortdurend tegen jezelf dat ze te dik zijn. Focus op hun kracht en bedank ze daarvoor. Misschien ben je maar zelden ziek; bedank je sterke immuunsysteem. Denk ook aan alle activiteiten die je fijn vindt om met je lichaam te doen, hoe zou die kunnen doen zonder je lichaam? Er zijn talloze genoegens waartoe ons lichaam ons in staat stelt ze te ervaren. Daar met een andere blik naar kijken en er dankbaar voor zijn, kan ons helpen onze relatie met ons lichaam te veranderen.

Boekentip: Chakrakracht voor vrouwen

Dit artikel is gebaseerd op ‘Chakrakracht voor vrouwen’ van Lisa Erickson. In dit praktische doe-boek leer je hoe je chakra’s je in je vrouwelijke energie en lichaams- en levensfasen kunnen ondersteunen. Leer grenzen stellen, stress managen en je persoonlijke doelen bereiken met behulp van twaalf krachtige tools, speciaal voor vrouwen.

Bestel ‘Chakrakracht voor vrouwen’ voor € 24,99 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees meer over geblokkeerde chakra’s:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *