Wie bevindt zich in jouw energieveld? (Wil je diegene daar echt hebben?)

Empaten hebben van nature een erg open energieveld, een groot hart en het verlangen om anderen te helpen. Empaten kunnen fantastische therapeuten, genezers, energiewerkers of coaches worden. Helaas kunnen empaten vaak lastig of geen grenzen stellen als ze zich niet goed bewust zijn van hun energieveld. Dit betekent dat hun energieveld niet goed of helemaal niet gesloten is.

Als gevolg hiervan laten ze zomaar mensen binnen in hun energieveld (en zelfs in hun fysieke omgeving). In dit artikel legt Stephanie Red Feather, auteur van Ben ik een empaat, je uit hoe je erachter kunt komen wie zich in jouw energieveld bevindt.

Empaten zijn zeven van energie

Er zijn hier meerdere redenen voor. Dit kan komen omdat empaten van nature aardig, behulpzaam, medelevend en bedachtzaam zijn. Maar het kan ook liggen aan het feit dat empaten zo afhankelijk zijn, afgaan op het beeld dat anderen van ze hebben of geen idee hebben hoe ze nee moeten zeggen. Het is in ieder geval niet vreemd voor empaten om iedereen die ze kennen mee te dragen in hun energieveld.

Ik heb meerdere keren cliënten meteen weer de deur gewezen nadat ze mijn kantoor waren binnengestapt, en gezegd dat ze iedereen die ze bij zich hadden buiten moesten laten. Soms gaf ik ze een paar kristallen om een fysiek beeld te hebben van de mensen die ze achter zich lieten.

Eén cliënt vertelde me een keer: ‘Ik was een beetje van mijn stuk gebracht toen Stephanie me weer wegstuurde. Ik had geen idee dat ik zoveel mensen bij me droeg. Zodra ik ze buiten had achtergelaten, voelde ik me gedesoriënteerd en eenzaam omdat ik ineens zoveel ruimte in mijn energieveld had. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik realiseerde me toen hoe erg ik mezelf door anderen liet beïnvloeden.’

Empaten kunnen al snel niet meer het verschil zien tussen zichzelf en anderen, omdat ze zich zo betrokken voelen met anderen en hun energie, geloof, waardes, emoties, gewoontes en meer overnemen. Als je leert hoe je mensen gescheiden kunt houden van jouw persoonlijke omgeving, dan krijg je ademruimte voor jezelf en je levenskracht en kun je beter gebruikmaken van je eigen stem en waarheid.

Er is meer

Je moet jezelf niet alleen afvragen wie er in je energieveld is, maar ook wat. Naast mensen kun je ook problemen, gezondheidsklachten, huisdieren, besluiten, onvergeeflijke dingen, zaken die zouden moeten zijn, oude geloofssystemen en veel meer bij je dragen. Geen wonder dat empaten zich overweldigd en claustrofobisch kunnen voelen!

Je voelt je al snel verdoofd en je bent je na verloop van tijd niet meer zo bewust van alle bagage die je hebt verzameld.

Je past je erop aan en je realiseert je niet hoe vast je zit en hoe verward en vermoeid je bent. Let op: zodra je je bewust wordt van de vreemde energie in je veld, kun je die niet meer negeren. Maar dat is natuurlijk van belang als je je bewustzijn wilt ontwikkelen!

Ik heb een manier ontwikkeld waar je zo vaak als je maar wilt van gebruik kunt maken om je bewust te worden van wie en wat er in je energieveld zit. Het is een geweldige oefening om erachter te komen hoeveel je precies bij je draagt.

Regelmatig je energieveld checken

Was het maar mogelijk om dit één keer te doen en er dan klaar mee te zijn, maar helaas zul je dagelijks en de rest van je leven je energieveld en grenzen in de gaten moeten houden. Het is een belangrijke gewoonte die je moet aannemen. Een oefening die maar een paar minuten duurt en ik raad je aan om hem meerdere keren op een dag te doen, vooral voor het naar bed gaan.

Je kunt op meerdere dingen letten tijdens zo’n oefening: je fysieke, mentale, emotionele en energetische conditie, maar ook je grenzen en wie of wat zich in je energieveld bevindt en een nadelig effect op je heeft. Je kunt beginnen met iets kleins totdat je aan de oefening gewend bent geraakt. Terwijl je de gewoonte aanneemt, gaat je lichaam je langzaamaan feedback geven en kun je de oefening steeds sneller uitvoeren.

Het doel van de oefening is om de dingen in te zien waar je moeite mee hebt en om vervolgens de nodige aanpassingen te maken, inclusief het leegruimen van je energieveld. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen, maar het belangrijkste is dat je gemotiveerd genoeg bent. Welke dingen je ook hebt gespot in je energieveld die er niet thuishoren, zorg ervoor dat je ze liefdevol maar streng eruit zet.

Naast je motivatie is je ademhaling ook een krachtig middel, aangezien die dient als een soort resetknop voor de energie in je lichaam. Ik maak regelmatig gebruik van mijn ademhaling om energie te verplaatsen en als ik gemotiveerd genoeg ben, duurt dat niet lang. Ik raad je wel aan om zo nu en dan echt de tijd te nemen voor deze oefening en om je energieveld leeg te ruimen. Neem de oefening aan het einde van het artikel eens goed door en zie wat voor een impact het op jou heeft!

Oefening baart vooruitgang

Voor empaten is het normaal om zich zo betrokken te voelen met anderen. Het is daarom moeilijker voor ze om zich te blijven focussen op zichzelf. Door je energieveld te onderhouden, grenzen te stellen en elke dag je energie gezond te houden, door middel van een oefening, kun je geaard en authentiek blijven en altijd het verschil zien tussen wat van jou is en wat niet. Waar je je ook bevindt in je ontwikkelingsfase, het is belangrijk om vast te houden aan jezelf door bewuste keuzes te maken over wie en wat je toestaat in je energieveld.

Oefening: Wie bevindt zich in jouw energieveld?

Voorbereiding: Ga in een cirkel met een diameter van ongeveer 1 meter staan. Je kunt een stuk touw, een hoelahoep, kristallen of meerdere sjaals gebruiken. Het idee is om een visuele grens te maken. Je hebt ook post-its en een pen nodig.

Schrijf op wat er in je opkomt bij de volgende categorieën. Eén ding per post-it. Leg de post-it dan in je cirkel.

 • Elke persoon in je energieveld: familieleden, vrienden, collega’s enzovoorts;
 • Dieren/huisdieren;
 • Beslissingen/problemen waarover je twijfelt;
 • Gezondheidszorgen;
 • Stressoren (maakt niet uit of ze eenmalig zijn of niet);
 • Zaken waar je je verantwoordelijk voor voelt;
 • Mensen die je niet hebt vergeven;
 • Zaken die wel en niet zouden moeten zijn;
 • Verlangens;
 • Zaken waar je spijt van hebt;
 • Een andere categorie die je kunt bedenken.

Staar naar al je post-its en neem de tijd om ze goed tot je door te laten dringen. Welke reactie merk je op in je lichaam?

Schrijf je gedachten op over alles wat je hebt opgeschreven en vraag jezelf de volgende dingen af:

 • Wat moet ik doen aan alle mensen en zaken die mijn energie opeten?
 • Welke grenzen moet ik stellen?
 • Welke beslissingen moet ik nemen?
 • Waar moet ik heen voor steun?
 • Wat moet ik doen om voor mezelf te zorgen?

Verwijder uiteindelijk alle post-its waar mensen en zaken opstaan die je niet meer in je energieveld bij je wilt dragen. Let goed op hoe je je voelt nadat je dit gedaan hebt.

Geschreven door Stephanie Red Feather

Boekentip van Inspirerend leven: Ben ik een empaat?

ben ik een empaatBen jij een empaat en wil je hier meer informatie over lezen? Met deze praktische gids geeft Red Feather empaten alle tools in handen om zichzelf te versterken en zo hun rol in de ontwikkeling van de mensheid te kunnen omarmen.

Bestel jouw exemplaar bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld voor € 25,- met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *