Wijsheid van Eckhart Tolle over terugkerende problemen in relaties

Maak je in je hechte relaties veel en steeds dezelfde drama’s mee? Leiden relatief onbelangrijke meningsverschillen vaak tot heftige ruzies en emotionele pijn? Dan gaat dit artikel van Eckhart Tolle je helpen om de wortel van het probleem te vinden én misschien wel op te lossen.

Hoe kun je jezelf bevrijden van deze diepgewortelde onbewuste identificatie met pijn die zo veel ellende in je leven schept?

Aan de wortel daarvan liggen de fundamentele ikzuchtige patronen: de behoefte om gelijk te hebben en natuurlijk dat een ander ongelijk heeft, dat wil zeggen: de identificatie met mentale standpunten. Daarbij komt de behoefte van het ego om periodiek een conflict te hebben met iets of iemand om het gevoel van scheiding tussen ‘ik’ en ‘de ander’, waar het ego voor zijn overleving niet buiten kan, te versterken.

Ook is er de opgehoopte emotionele pijn uit het verleden die jij en ieder mens innerlijk meedragen, zowel je persoonlijke verleden als de collectieve pijn van de mensheid die ver, heel ver teruggaat. Dit ‘pijnlichaam’ is een energieveld in je dat een enkele keer de macht overneemt omdat het meer emotionele pijn moet ervaren om zich mee te voeden en zichzelf weer op te laden. Het probeert je denken te beheersen en het heel negatief te maken. Het houdt van je negatieve gedachten omdat het dezelfde frequentie heeft en zich er zo mee kan voeden. Het lokt ook negatieve emotionele reacties uit bij mensen die je na staan, vooral je partner, om zich te voeden met het drama en de emotionele pijn die daarop volgen.

Hoe kun je jezelf bevrijden van deze diepgewortelde onbewuste identificatie met pijn die zo veel ellende in je leven schept? Word je er bewust van. Besef dat het niet is wie je werkelijk bent en onderken wat het is: oude pijn. Wees er getuige van als ze de kop opsteekt bij jezelf of bij je partner. Als je onbewuste identificatie ermee verbroken is, wanneer je in staat bent haar in jezelf waar te nemen, geef je er geen voedsel meer aan en verliest ze geleidelijk haar lading.

De interactie tussen mensen kan een hel zijn. Maar ook een geweldige spirituele oefening.

Dit is een fragment uit De stilte spreekt van Eckhart Tolle.

Tip van de redactie: De nieuwste cursus van Eckhart Tolle 

Gun jezelf stilte middenin de wereld van chaos en laat je inspireren door Tolle’s rustgevende woorden. Het Findhorn retraite is een begrip onder liefhebbers van Eckhart Tolle’s lessen.

Ben je er klaar voor om je onder te dompelen in Tolle’s fijne, inspirerende woorden? Bestel dan jouw vier uur durende cursus (met onbeperkte toegang!) voor de unieke prijs van € 35.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Eckhart Tolle:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *