Wijsheid van Louise Hay: je gouden jaren, ongeacht je leeftijd

“Jullie gaan net als ik ooit tot de groep ouderen behoren en dus is het tijd dat je het leven van een andere kant gaat bekijken. Je hoeft je laatste levensjaren niet te slijten zoals je ouders dat deden. Jij en ik kunnen een nieuwe manier van leven creëren”, schreef Louise Hay in Krachtboek voor vrouwen. In dit boek wil ze vrouwen een hart onder de riem steken door haar levenslessen te delen. In dit artikel deelt ze haar visie op het affirmeren en visualiseren van een gouden toekomst – ongeacht je leeftijd.

Een gouden toekomst

Onze kwaliteit van leven hoeft met ouder worden niet automatisch minder te worden. Ik zie mijn leven verschillende kanten opgaan en allemaal zijn ze even goed. Sommige dingen zijn nu zelfs beter dan in mijn jeugd. In mijn jeugd was ik ontzettend angstig, tegenwoordig ben ik vol zelfvertrouwen.

Ik geloof echt dat veel van onze angsten ongegrond zijn. We hebben die angsten aangeleerd, we zijn geprogrammeerd om in termen van angst te denken. Het is een gedachtepatroon geworden dat we kunnen veranderen. Negatief denken komt zo veel voor bij oudere vrouwen en als gevolg daarvan blijven ze de rest van hun leven ontevreden.

Ik wil je helpen om een bewust ideaal van je laatste levensfase te creëren zodat je beseft dat het de meest bevredigende periode van je leven kan zijn. Weet dat je toekomst altijd rooskleurig is, hoe oud je ook bent. Zorg ervoor dat je laatste jaren je gouden jaren worden. Je kunt een excellente oudere worden, iemand die weet dat je een sterk, actief en vitaal onderdeel van de maatschappij kunt zijn, welke leeftijd je ook hebt.

Oefening: het is jouw leven en jij gaat het leiden

Ga zitten en breng je aandacht naar binnen. Denk aan al die keren dat je blij was en laat je lichaam die vreugde voelen. Denk aan al die keren dat je een winnaar was, de keren dat je iets deed waar je trots op was, hoe klein ook. Houd deze gevoelens vast, die blijdschap en dat vertrouwen. Kijk nu tien jaar vooruit. Wat doe je? Wie ben je? Hoe zie je eruit? Kun je die vreugde nog voelen? Blik nu twintig jaar vooruit. Wat zie je? Ben je levendig, alert en geïnteresseerd in het leven? Ben je omringd door vrienden die van je houden? Doe je dingen waardoor je vervuld bent? Wat is jouw bijdrage aan het leven? Dit is het moment om je toekomst te visualiseren en te creëren. Maak haar zo gezond en mooi en vreugdevol als je maar kunt. Het is jouw leven en jij gaat het leiden.

Geloof nooit dat het te laat is of dat je te oud bent om te dromen en doelen te hebben. Dromen en doelen stellen houdt ons jong en geïnteresseerd in het leven. Haal alles uit het leven en vergeet het verleden.

Mijn leven werd pas betekenisvol toen ik midden veertig was. Toen ik vijftig was, begon ik mijn uitgeverij op bescheiden schaal. Het eerste jaar maakte ik tweeënveertig euro winst. Op mijn vijfenvijftigste begaf ik me in de wereld van computers. Ik was er bang voor maar ik nam computerles en kwam over die angst heen. Toen ik zestig was kreeg ik mijn eerste tuin. Tegelijkertijd gaf ik me op voor een schilderles voor kinderen en begon ik te schilderen.

Elk jaar word ik creatiever en wordt mijn leven rijker en voller. Ik schrijf, geef lezingen en geef les. Ik ben altijd aan het lezen en studeren.  Ik heb een succesvolle uitgeverij. Ik ben een toegewijde biologische tuinier en teel het grootste deel van mijn eigen eten. Ik hou van mensen en feestjes en heb veel goede vrienden. Ik reis veel en ga iedere week naar schilderles. Mijn leven is echt een schatkist vol ervaringen geworden.

Jullie gaan net als ik ooit tot de groep ouderen behoren en dus is het tijd dat je het leven van een andere kant gaat bekijken. Je hoeft je laatste levensjaren niet te slijten zoals je ouders dat deden. Jij en ik kunnen een nieuwe manier van leven creëren. We kunnen de regels veranderen. Als we de toekomst tegemoet treden met onze schat aan ervaringen ligt er alleen maar goeds in het verschiet. We kunnen weten en affirmeren dat alles wat in ons leven gebeurt voor ons hoogste goed en  grootste geluk is, terwijl we werkelijk geloven dat het niet mis kan gaan.

Laten we leren hoe we een bijdrage kunnen leveren aan het leven in plaats van ‘gewoon’ oud te worden, op te geven en te sterven. We hebben de tijd, de kennis en de wijsheid om met liefde en kracht de wereld in te gaan.

Louise Hay (1926-2017)

Boekentip Inspirerend leven: Krachtboek voor vrouwen

Dit is een fragment uit het Krachtboek voor vrouwen van Louise Hay. In dit boek deelt Hay wijze levenslessen voor vrouwen om van de komende jaren de meest productieve, bevredigende en krachtige tijd van hun leven te maken.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,99.

bestel nu

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *