Wim Hof over het zelfhelend vermogen: deze oefening kan (chronische) pijn verlichten

Wist je dat je zoveel invloed op je lichaam hebt, dat je soms zelfs je eigen pijn kunt verlichten? Wim Hof heeft dit en meer dankzij wetenschappelijke onderzoek bewezen. In dit artikel beschrijft hij kort een paar van deze onderzoeken én een ademhalingsoefening waarmee je zelf pijn kunt verlichten.

Je geest is een verbazingwekkende tool

De heilige drie-eenheid

De natuur laat ons zien dat we kennis niet kunnen vangen, maar dat we kennis moeten zijn. We kunnen niet zomaar zeggen dat als je bruin vet hebt, je overal tegen kunt. Nee. Je hebt ook de kracht van je geest nodig. Als je de ware omvang van de kracht van de geest beseft, ben je in wezen gewoon bezig met het ontwikkelen van neurologische paden die bijdragen aan een nieuwe realiteit. Dit is de heilige drie-eenheid: de kou als spiegel, de adem als gids, en de geest (of mindset) als schepper.

De bewijzen van het zelfhelend vermogen

Volgens de wetenschap kunnen we geen controle over ons autonome zenuwstelsel, het diepst gelegen deel van ons zenuwstelsel, uitoefenen. Maar ik tartte die veronderstelling. Ik tartte ook de overtuiging dat je tientallen jaren aan yoga moet doen om zo’n controle over je lichaam te krijgen. Dat deden we door middel van de ademhalingstechnieken, door het vasthouden van de adem.

In samenwerking met onderzoekers van het Royal Melbourne Institute of Technology (rmit) in Australië hebben we door meer dan drieduizend mensen een vragenlijst laten invullen. Onder hen bevonden zich meer dan honderd personen die beweerden dat de methode hen hielp bij het verlichten of zelfs helemaal wegnemen van de symptomen van artritis. Nog eens vijftig respondenten antwoordden dat de methode hen hielp bij het in remissie brengen van kanker. En nog veel meer mensen meldden verlichting van chronische pijn. De respons was in één woord overweldigend.

Ik heb inmiddels aan tientallen onderzoeken meegewerkt van de onderzoekers van het Radboudumc en andere toonaangevende wetenschappelijke instellingen op verschillende plekken in de wereld. Die onderzoeken hebben geweldige resultaten opgeleverd. En naast de geruchtmakende ontdekking dat we als mens in staatzijn om bewust invloed uit te oefenen op ons autonome zenuwstelsel, ons endocriene systeem en ons immuunsysteem, hebben we laten zien dat de methode kan worden gebruikt als een natuurlijke behandelvorm voor een groot aantal ziekten, aandoeningen en stoornissen.

De invloed van optimisme op je immuunsysteem

Je instelling kan je fysiologie sterk beïnvloeden. Een proof-of-principle-studie uit 2015, die in het verlengde lag van het endotoxine-experiment van het Radboudumc, wees uit dat een hogere mate van optimisme in verband kon worden gebracht met een sterkere immuunrespons. Je geest is een verbazingwekkende tool.

Persoonlijk verhaal: de Wim Hof Methode en chronische pijn

Mijn leven veranderde toen er een medische fout werd gemaakt tijdens een kunstheupoperatie. Extra operaties brachten geen verbetering en ik had elke dag last van chronische pijn en fysieke beperkingen. Maar toen maakte ik kennis met de Wim Hof-methode, en mijn leven veranderde volledig.

De methode gaf me de inzichten en vaardigheden die ik nodig had om de kwaliteit van mijn leven fundamenteel te verbeteren, ondanks de pijn en fysieke beperkingen. Pijn is een complex verschijnsel dat een enorme invloed op het leven kan hebben. Als je elke dag pijn hebt, kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Uiteindelijk kan dit leiden tot depressie, een sociaal isolement en afhankelijkheid van medicijnen.

Het kan ook een negatief effect hebben op je werk en relaties. Maar dankzij de Wim Hof Methode hoefde ik geen medicijnen meer te slikken en kon ik mijn pijn op een natuurlijke manier beïnvloeden. Door concentratie, ademhalingsoefeningen en koude-training kon ik de morfinehormonen en cannabinoïden produceren die pijn verlichten. Pijn hoort misschien wel bij het leven, maar met de Wim Hof-methode kunnen we er controle over krijgen.

Wiebe

Oefening: ademhaling voor het reguleren van pijn

Als je de Wim Hof Methode gebruikt voor het reguleren van pijn, ben je door middel van ademhalingstechnieken bezig met het bewust manipuleren van je lichaam en de pijn die je voelt. Deze oefening kan je helpen bij het reguleren en verlichten van pijn:

1:  Ga in een gemakkelijke houding zitten of liggen. Als je ontspannen bent, richt je je aandacht op de plek waar je de pijn voelt. Adem vervolgens vijf keer rustig en diep in en uit.

2: Haal vervolgens twintig keer diep adem. Helemaal in, en ontspannen weer uit. Forceer niets.

3: Adem de lucht er bij de laatste uitademing helemaal uit, adem vervolgens nog een keer helemaal in en houd de adem tien seconden vast.

4: Richt je aandacht op de pijnplek terwijl je je adem vasthoudt, en ‘duw’ de ingehouden adem in de richting van de pijn. Span de spieren rond het pijngebied ook aan.

5: Adem ontspannen uit en laat alle spanning los. Zie de pijn als een signaal. Motiveer jezelf om naar dit signaal te luisteren en erop af te stemmen. Dit signaal maakt duidelijk dat de chemie in dit gebied moet veranderen, of aan het veranderen is. Positieve gedachten of een positieve mindset beïnvloeden je pijnperceptie. Het gaat er niet om dat je het pijnsignaal onderdrukt, maar dat je de chemie verandert die de pijn veroorzaakt.

Wanneer je voor (chronische) pijn nog niet naar een specialist of arts bent geweest, is het raadzaam om dit te doen.

Boekentip: De Wim Hof Methode

Lees meer onderzoeken naar en bewijs over de Wim Hof Methode in het gelijknamige boek van Wim Hof. Dankzij zijn overweldigende enthousiasme en doorzettingskracht zijn we er als mensheid achter gekomen dat het lichaam sterker is dan we verwachtten én dat we meer invloed hebben op onze gezondheid dan we dachten. Lees in dit boek alles over zijn methode en over genezing.

Bestel jouw exemplaar voor € 20,99 met gratis verzending bij Boekenwereld.com.

bestel nu

Lees verder over (chronische) pijn:

* Bronnen:

Henriët van Middendorp, Matthijs Kox, Peter Pickkers en Andrea W.M. Evers, ‘The Role of Outcome Expectancies for a Training Program Consisting of Meditation, Breathing Exercises, and Cold Exposure on the Response to Endotoxin Administration A Proof-of-Principle Study,’ Clinical Rheumatology 35, no. 4 (2016): 1081- 1085, doi: 10.1007/s10067-015-3009-8.

Matthijs Kox, Lucas T. van Eijk, Jelle Zwaag, Joanne van den Wildenberg, Fred C.G.J. Sweep, Johannes G. van der Hoeven en Peter Pickkers, ‘Voluntary Activation of the Sympathetic Nervous System and Attenuation of the Innate Immune Response in Humans,’ Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 111, no. 20: 7379-7384, doi: 10.1073/pnas.1322174111.

Heidi Ledford, ‘Behavior Training Reduces Inflammation,’ Nature News (5 mei 2014), nature.com/news/behavioural-training-reduces-inflammation-1.15156; Kox et al., ‘Voluntary Activation of the Sympathetic Nervous System.’

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *