Worstelen met de liefde: de dans van achtervolgen en weglopen

Liefdesexpert, trainer en therapeut Hannah Cuppen schreef de bestseller Liefdesbang  over een thema waar zij zelf ook mee worstelde: de dans van achtervolgen en weglopen, verlatingsangst en bindingsangst. Zij ontdekte waarom het zo moeilijk kan zijn om je hart te kunnen openen voor liefde en geeft je met Liefdesbang inzichten om te helen. In dit fragment leest Gaby Milder je voor.

Lees je liever het fragment? Hieronder vind je de tekst uit het fragment: 

Behoefte aan liefde

Als mens worden we gedreven door de behoefte aan liefde. We willen beminnen en bemind worden. Voor de een is liefde dichtbij, voor de ander ver weg en voor weer anderen lijkt liefde onbereikbaar. Als we ons hart niet kunnen openen voor de liefde is dat niet zomaar. Ergens onderweg zijn we gewond geraakt, is de dood ons hart binnengevallen, heeft verlies onmiskenbare sporen achtergelaten, zijn onze dromen verdrongen door zielenpijn en zoeken we enkel nog houvast in onze fantasieën over de liefde. We hebben manieren aangeleerd om deze schrale realiteit te verzachten en onze gevoelens van verlangen en gemis te verbergen.

Liefdesbang

In geen enkel ander gebied kunnen we zo gewond raken als in het gebied van de liefde. We zijn liefdesbang geworden en hebben een dans aangeleerd die ons eerder afhoudt van de liefde dan ons er dichterbij brengt. In deze dans zijn we onszelf verloren en hoe groot ons verlangen ook is om de liefde te bereiken, om de dans te veranderen moeten we beginnen bij onze eigen passen.

De dans van achtervolgen en weglopen ken ik tot in iedere vezel van mijn lijf. Ik ben ermee grootgebracht. In relaties is het er altijd geweest. Zelfs bij mijn eerste prille verliefdheid op de lagere school was het er. Als ik verliefd was op een jongen, was hij niet op mij en zodra ik het losgelaten had, werd hij verliefd op mij. Ik wist toen nog niet dat dit de rode draad van mijn leven zou worden; daarvan werd ik mij pas veel later bewust.

Hannah Cuppen, uit: Liefdesbang

Oefening: de rode draad in je leven

Herken je Hannah’s verhaal en is de liefde voor jou ook een dans van achtervolgen en weglopen? Met deze oefening kun je dichter bij de rode draad in je leven komen. Alles wat je nodig hebt is een pen en papier en een rustig moment.

  1. Wat is jouw droom van de Ware? Wees zo specifiek mogelijk: wat verlang je van de Ware, hoe zie je jullie ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ voor je?
  2. Wat is je eerste herinnering aan een stel van wie je dacht: zo wil ik ook worden later? Wat maakte hun liefde een voorbeeld voor jou?
  3. Wanneer vond je in je eigen leven ook de ideale liefde en dacht je de Ware te hebben gevonden? Wat ging er mis?
  4. Kijk nog eens naar je antwoorden op de vragen hierboven. Op welke manier heeft jouw ideaalbeeld van liefde soms in de weg gestaan van werkelijke liefde?

Wil je je verdiepen in de dans van achtervolgen en weglopen en ben je benieuwd wat er achter zit? Luister dan naar Hannah Cuppens LiefdesbangBestel hier jouw luisterboek, of luister via je abonnement bij Kobo Plus, Storytel, of een andere streamingsdienst.

Boekentip Inspirerend leven: Liefdesbang

Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Heb je alles op orde maar gaat het steeds mis in de liefde? Of heb je de neiging de ander op afstand te houden als die voor jou wil gaan? Mis je in je relatie de intimiteit? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit allemaal met verlatings- en bindingsangst te maken heeft.

Bekijk het boek in onze webshop Boekenwereld.com of bestel hem direct voor € 21,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder over liefdesbang zijn:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *