Zielsbewustzijn: hoe kan (altijd) ziek zijn je bij jouw levensmissie brengen?

(Bijna) altijd ziek zijn door bijvoorbeeld een chronische aandoening is zeer zwaar. Maar weet: je ziel is niet voor niets in dit lichaam geboren. “Je ziekte opent nieuwe deuren en dwingt je om andere wegen te vinden om zo te kunnen doen wat je hier werkelijk komt doen,” zegt lichaamsgericht coach Jacqueline Rietveld. Dit artikel helpt jou bij het vinden van je levensmissie.

Door eerst met heel je wezen je ziek zijn te erkennen, accepteren en doorvoelen als deel van jezelf, kun je ontdekken waarom jouw ziel nu juist voor deze route heeft gekozen.

Waarom ik?

Wanneer je (bijna) altijd ziek bent, kan je leven soms aanvoelen als een ware lijdensweg. Misschien werd je geboren met een bepaalde aandoening of heb je later in je leven een chronische ziekte opgelopen. Of is je immuunsysteem zodanig zwak dat je elke maand wel een keer uit de roulatie bent. Dan vraag je je weleens af: waarom? Waarom ik? En misschien is dat wel precies de vraag die je jezelf moet stellen om je gezond te kunnen voelen. Niet vanuit een slachtofferrol of vanuit boosheid, maar vanuit het besef dat alles met een reden gebeurt. Sta je er weleens bij stil dat jouw ziel niet voor niets in dit lichaam is geboren?

Speciale levensmissie: zijn (met) hoe je bent

‘Het belangrijkste is dat je gezond bent.’ Het is een veelgehoorde uitdrukking die iedereen beaamt. We zijn heel erg gefocust op gezond zijn of gezond worden. Daarom doen we ons best om de symptomen van ziekte te bestrijden en pijn te voorkomen. Het klinkt als: verzetten tegen, onderdrukken van. Daarmee slaan we een belangrijke stap over, namelijk het zijn met onze ziekte, gebreken, uitdagingen of hoe je het ook wil noemen.

Juist het onderzoeken van de betekenis van je klachten en het helen van de diepere oorzaak brengen je de mogelijkheid om je gelukkig en krachtig te voelen in het lichaam dat je hebt. Zélfs als je aandoening of ziekte daarmee niet helemaal verdwijnt. Door eerst met heel je wezen je ziek zijn te erkennen, accepteren en doorvoelen als deel van jezelf, kun je ontdekken waarom jouw ziel nu juist voor deze route heeft gekozen. Helemaal zijn (met) hoe je bent, is jouw speciale missie in dit leven. Op die manier kun je tot het begrip en de wijsheid komen die jouw ziel nodig heeft om verder te groeien.

De zin van ziek zijn

Altijd ziek zijn maakt dat je niet klakkeloos mee kunt hollen met ‘de rest’. Je lichaam dwingt je om rust te nemen, prioriteiten te stellen in je activiteiten en om stil te staan bij je gevoelens en gedachten. Zolang jij je daartegen verzet, voelt dit zwaar. Maar het is ook een uitgelezen mogelijkheid om er niet ‘naast’ te leven, zoals talloze mensen helaas wel doen.

Het leven kent zoveel afleidingen – ook leuke – die je hele dag kunnen opslokken. Dag in dag uit, soms zelfs een leven lang. Op die manier kom je nooit toe aan de échte zin van je leven, de missie waarmee jouw ziel op aarde is gekomen. Ziek zijn biedt je dan een ingang om het anders te doen.

Word eigenaar van je ziekte

Hoe ontdek je waarom jouw ziel juist déze route in je leven heeft gekozen om te kunnen groeien? Daarvoor moet je eerst eigenaar worden van jouw ziek zijn. Own it. Dat begint bij overgave. Stop met strijden tegen of ontkennen van de ‘gebruiksaanwijzing’ van jouw lichaam. Geef toe aan je ziekte. Toegeven is iets anders dan opgeven! Toegeven maakt dat jij helemaal kan zijn in dit moment. Het is zoals het nu is. Je laat je lichaam daarmee weten dat het er helemaal mag zijn.

Je staat je ziel als het ware toe om volledig in je lichaam te zakken. Op dat moment kan je ziel registreren wat er nodig is om zijn essentiële kracht te herstellen en te laten groeien. Anders gezegd: je zielsbewustzijn krijgt via het instrument van jouw unieke lichaam, zoals het op dit moment is, de mogelijkheid om zich zijn levensmissie te herinneren.

Levensmissie ontdekken

Hoe kan (altijd) ziek zijn je bij jouw levensmissie brengen? Stel je voor dat je door je ziekte of aandoening niet in staat bent om vrijuit te bewegen. Je bent bijvoorbeeld slecht ter been, gehandicapt of erg snel moe. Je kunt niet zomaar overal naartoe gaan of aan meedoen. Werken binnen een bedrijf of organisatie is niet mogelijk voor je. Lang achter de computer zitten, is ook geen optie. Maar met jouw vermogen om te denken is niets mis. Dat vermogen heb je zelfs sterker dan gemiddeld ontwikkeld, omdat dat iets is wat je wel altijd kunt doen.

Aangezien jij door je ziekte minder afleidingen hebt waar je gedachten naar uit kunnen gaan, heeft je denken – je bewustzijn – voldoende energie voor ontwikkeling. Je bewustzijn wil zich verruimen. Er komen boeken, films, podcasts en andere inspiratiebronnen op je pad die je bewustzijn verrijken en helpen groeien in de richting die bij jou past. Misschien vormen zich wel baanbrekende ideeën die kunnen helpen om van de wereld een betere plek te maken. Of misschien merk je dat je mediamieke gaven zich ontwikkelen. Misschien krijg je inspiratie om andere zieke mensen een hart onder de riem te steken.

Dat is allemaal niet voor niets: dit leidt je naar de levensmissie van jouw ziel. Jouw ziekte opent nieuwe deuren en dwingt je om andere wegen te vinden om zo te kunnen doen wat je werkelijk komt doen in het leven.

Uit je comfort zone

Dit is maar één voorbeeld van hoe ziekte je kan helpen om je ware levensmissie te vinden en te leven. Wanneer je leert om één te zijn met het lijf dat je nu hebt, dient zich vanuit je zielsbewustzijn altijd een manier aan om jouw bestemming te leven. Misschien zelfs wel meerdere manieren. Het is aan jouw vrije wil of je die handschoen oppakt of niet. Het is misschien soms best nodig om uit je comfort zone te stappen en onbekende paden te betreden. Maar dat is het zeker waard!

Helende energie

Als jij je ziekte eenmaal volledig hebt geïntegreerd als deel van jezelf en jouw speciale levensmissie, is ziek blijven dan nog steeds de route die nodig is voor je ziel? Dat is voor iedereen anders. Waarschijnlijk ga jij je door het acceptatieproces en de zingeving die je daardoor vindt, sowieso beter voelen. ‘Positieve gezondheid’ wordt dat wel genoemd.

Een andere mogelijkheid: wanneer jij je leven eenmaal inricht zoals bij jouw zielsmissie past, dan stroomt er meer helende energie door je lichaam en genees je ook op fysiek niveau. Maar het hoeft niet. Beter worden kan, maar is géén doel op zich. Want juist door dat streven los te laten, kun je toekomen aan je werkelijke doel in dit leven. En als ziek zijn daarbij helpt, dan is dat zo.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor lichaamsgerichte coaching. Meer informatie: www.avaloncoaching.nl

Boekentip: Wat je lichaam vertelt

Ellen Meredith laat je in haar boek Wat je lichaam vertelt zien hoe lichaam, geest en ziel onlosmakelijk met elkaar samenhangen. We kunnen te allen tijde een dialoog met onszelf aangaan om erachter te komen hoe het écht met ons gaat. Met behulp van haar energetische tools en technieken leer je de taal van je lichaam en zit je in no-time weer goed in je vel.

Bestel jouw exemplaar voor € 25,- met gratis verzending bij Boekenwereld.com of koop het e-book voor € 12,99.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *