Zielsleeftijd: hoe oud is mijn ziel?

Als je je zielsleeftijd kent, kun je beter begrijpen hoe je in het plaatje van de wereld past. Ainsley MacLeod, expert op het gebied van oude zielen, heeft de tien zielsniveau’s op een rijtje gezet mét uitleg. Op de vraag: ‘hoe oud is mijn ziel’ heb je na het lezen van dit artikel antwoord.

De ultieme reden waarom je al die talloze incarnaties doormaakt is niet om een lichtend voorbeeld van perfectie te worden. Waar het om gaat is dat je een punt bereikt dat je alle belangrijke lessen rond het mens-zijn hebt geleerd.

De tien leeftijden van de ziel

Om een oude ziel te worden heb je tien verschillende niveaus of zielsleeftijden te doorlopen. Dit proces neemt van start tot finish ongeveer vijf- à zesduizend jaar in beslag. Je maakt in elk niveau vele levens mee. Aan het eind van niveau vijf, ruwweg halverwege, vond je transitie van jonge naar oude ziel plaats. Op dat punt heeft je vermogen je in anderen te verplaatsen een enorme vlucht genomen, dankzij je nieuw verworven vaardigheid tot zelfonderzoek.

Op de eerste twee niveaus behelsde je betrokkenheid met de fysieke wereld weinig meer dan het spelletje meespelen. De levens op niveau één worden meestal doorgebracht in gemeenschappen die je als oude ziel onuitsprekelijk saai zou vinden. De ene dag lijkt nog meer op de vorige dan de volgende.

Zielsniveau 1

Mijn spirituele gidsen vertelden me over een vrouw die in een visfabriek werkt. Het is een splinternieuwe fabriek en ze lijkt haar werk leuk te vinden. Haar voornaamste vrijetijdsbesteding is soapseries kijken (wat een manier kan zijn om te leren hoe je met anderen omgaat), maar het resultaat is dat ze erg emotioneel op alles reageert, net als de mensen in de soapseries. Haar ambities reiken niet verder dan een man vinden en kinderen krijgen. Al met al een prima leven om mee te beginnen.

Zielsniveau 2

Een voorbeeld van het tweede niveau betreft een houthakker. De grote les van dit niveau is samenwerken; deel uitmaken van een team is dus precies wat deze man nodig heeft. Net als de vrouw in niveau 1 is hij tevreden met zijn baan. Hij kan zowel tijd met zijn gezin als met zijn houthakkersmaten doorbrengen, en ook dit is weer een gelegenheid om een en ander over het mens-zijn op te steken. Het is inherent aan niveau twee dat hij geen behoefte heeft om standpunten of een gezagspositie in te nemen. Het is heel waarschijnlijk dat hij over twintig jaar nog hetzelfde werk doet.

Zielsniveau 3

Een Amish-gezin op het platteland van Pennsylvania is een geijkte setting voor zielen op het derde niveau. De lessen in dit stadium gaan uitsluitend over gemeenschap en erbij horen. Alle gezinsleden hebben het gevoel dat ze deel uitmaken van iets groters. Ze willen niet opvallen – de behoefte aan gelijkvormigheid die ik al eerder noemde is in deze fase enorm – en dat ze hun gedrag baseren op het letterlijke woord van God geeft een veilig gevoel.

Onvermogen om mensen te vertrouwen die ze niet begrijpen houdt groepen als de Amish in een isolement en maakt het voor buitenstaanders heel moeilijk daar binnen te komen. Zielen op dit niveau trouwen binnen de geloofsgemeenschap of cultuur, waar ze ook wonen.

Zielsniveau 4

Op dit niveau willen zielen hun horizon verbreden. Daarom wagen ze zich wat meer in de wereld buiten hun eigen kring. Maar die wereld puilt uit van oude zielen, die heel andere waarden en overtuigingen lijken te hebben. Zielen op het vierde niveau maken vanuit angst zeer strenge, vaak op religie gebaseerde wetgeving om degenen die zich niet aanpassen te straffen. Ze kunnen aanmerkelijk hypocrieter zijn dan oudere zielen.

Zielsniveau 5

Het bewustzijn van de wereld bevindt zich overwegend op niveau vijf. Daarom wordt dit niveau vaak als de norm gezien.
Zielen in het vijfde stadium zijn niet uitgesproken onsympathiek of egoïstisch, maar het gebrek aan ware bewogenheid met de situatie van minder bedeelden zorgt voor een enorme kloof tussen arm en rijk.

Deze dynamische zielen worden aangetrokken door macht en daarom bewegen de meeste leiders zich op het vijfde niveau. Ze menen dat de planeet van hen is en dat ze ermee kunnen doen wat ze willen.

De grote les voor zielen op dit niveau is onderzoek, maar het kan gemakkelijk ontsporen tot uitbuiting. Haal weer even op hoe de Nieuwe Wereld is gekoloniseerd en je begrijpt wat ik bedoel. Je kijkt er waarschijnlijk niet van op dat Wall Street-banken en multinationals over het algemeen zielsverpletterende producten van het vijfde niveau zijn.

Aan het eind van dit stadium vindt bij alle zielen de verschuiving van uiterlijke naar innerlijke focus plaats. Je verlaat je lichaam om in het volgende leven terug te komen met een wakkerheid die daarvoor simpelweg ondenkbaar was.

Zielsniveau 6

Zielen op niveau 6 kijken meer naar binnen om de wereld beter te begrijpen en ze vormen unies, gilden en zuster- en broederschappen om zichzelf en gelijkgestemden te ondersteunen. Anders dan jongere zielen, bij wie de motivatie om bij iets groters te horen tribaal is, zijn zielen op het zesde niveau op verandering gericht.

Met zelfreflectie als de grote les liggen zielen op niveau zes ’s nachts te woelen en te draaien. Ze bevragen zichzelf over hun ethiek, liggen wakker over de manier waarop ze die middag met een collega zijn omgegaan en vragen zich af of ze tussen de middag niet meer fooi hadden moeten geven in het restaurant.

Veel filosofen van naam zijn of waren zielen op het zesde niveau die het leven op een rijtje proberen te krijgen. Een grote woordenschat en ingewikkelde theorieën zijn kenmerken van de complexiteit die ze observeren in de wereld om hen heen.

Zielsniveau 7

Op dit niveau hebben zielen een grote drive om de wereld te verbeteren. Met het groeiende bewustzijn dat ze hier in volgende levens weer naartoe moeten, doen ze aan recycling en zetten zich in voor goede doelen. Zielen van deze leeftijd vergelijken zich graag met anderen. Wat anderen van hen vinden of over hen zeggen weegt zwaar.

Niveau zeven is een fase van creativiteit en innovatie. Ze profiteren van een restambitie van het vijfde niveau, gecombineerd met de zelfreflectie van niveau zeven die nodig is om nieuwe grond te ontginnen.

Zielsniveau 8

Als zielen opklimmen naar niveau acht houden ze zich opnieuw bezig met lessen in samenwerking en wederkerigheid, zoals ze lang geleden ook deden. Ze vormen non-profitorganisaties of stichtingen en houden van bijeenkomsten.

Op niveau acht draait het enkel en alleen om mensen. Deze zielen willen er dolgraag bij horen. Ze runnen boerenmarkten, tehuizen voor daklozen, crisiscentra en gaan net zo hard naar de sportschool om anderen te ontmoeten als om hun work-out te doen.

Deze zielen gaan ook niet gewoon naar de kroeg, maar naar een ‘bijzondere lokale kroeg’ waar ze gelijkgestemde stamgasten ontmoeten. Het gezelschap is net zo’n sterke magneet als het bier. Zij hebben de energie en de passie om actief betrokken te zijn op een manier die de andere zielen meestal niet aan de dag leggen.

Zielsniveau 9

Helen is niet ongebruikelijk op dit niveau. De meeste medici van niveau negen met wie ik werk hebben ook andere behandelmethoden (zoals accupunctuur en holistische geneeswijzen) bestudeerd. Alle zielen op het negende niveau willen voortdurend genezen, helen, verbeteren, herstellen en alles uitleven wat ze in zich hebben. Karakteristiek voor iedereen met deze zielsleeftijd is dat persoonlijke vrijheid enorm belangrijk is. Zonder zielen op het negende niveau zou de hele spirituele industrie abrupt instorten.

‘Negens’ brengen sensitiviteit in een vaak harde wereld. Door hun compassie en empathie slaan velen van hen het nieuws over omdat ze er zo beroerd van worden. Maar als ze besluiten politiek actief te worden of zich in mensenrechtenkwesties te mengen, kunnen ze onstuitbaar worden in hun strijd voor gerechtigheid en gelijkheid. Deze betrokkenheid bij het welzijn van anderen wordt voortgezet in de laatste fase van het leven op aarde: het tiende niveau.

Zielsniveau 10

Na ongeveer zesduizend jaar pendelen naar de fysieke wereld heb je in alle werelddelen gewoond en alle huidskleuren gehad. Zielen van niveau tien zijn erg bewogen en begripvol jegens anderen. En sommigen hebben zo lang meegelopen dat ze uitgeput zijn en rijp voor pensionering.

Zielen in dit stadium kunnen wat excentriek zijn. Ze geven gewoonlijk de voorkeur aan activiteiten die ze leuk vinden, niet aan zaken die financieel aantrekkelijker zijn. Velen zijn eigen baas omdat ze er over het algemeen niet van houden zich te laten vertellen wat ze moeten doen. Ze floreren zelden in de collectieve wereld.

Oefening: hoe oud is mijn ziel?

Dan is nu het moment gekomen om uit te vinden welke zielsleeftijd jij hebt. In dit overzicht staan de tekenen en kenmerken van de tien zielsniveaus. Denk er niet te veel over na. Kies het niveau dat het sterkst bij je resoneert.

Niveau 1: isolement, eenvoud, naïviteit
Niveau 2: fundamentalisme, nationalisme, discriminatie
Niveau 3: kerk, conformisme, conservatisme
Niveau 4: moraal, aspiratie, hypocrisie
Niveau 5: ambitie, materialisme, uitbuiting
Niveau 6: maatschappelijke gerechtigheid, onzekerheid, zelfonderzoek
Niveau 7: complexiteit, creativiteit, innovatie
Niveau 8: activisme, vrijzinnigheid, verfijning
Niveau 9: spiritualiteit, zelfverbetering, heling
Niveau 10: altruïsme, matheid, compassie

De ultieme reden waarom je al die talloze incarnaties doormaakt is niet om een lichtend voorbeeld van perfectie te worden. Waar het om gaat is dat je een punt bereikt dat je alle belangrijke lessen rond het mens-zijn hebt geleerd. Deze lessen komen niet toevallig op je pad. Om ervoor te zorgen dat je de groei doormaakt die je ziel altijd zoekt, laat zij niets na om je te helpen je levensprogramma te voltooien.

Boekentip van de redactie: Gids voor oude zielen

Ben je een oude ziel? Dan is Gids voor oude zielen van Ainsley MacLeod onmisbaar voor jou. Zonder te weten waar je bent geweest, kun je nooit echt weten waar je naartoe gaat. Het begrijpen van de reis van je ziel helpt je hierbij en dit boek ondersteunt daarin met unieke inzichten en oefeningen.

Bestel alvast jouw exemplaar en ontvang als een van de eerste het boek op 24 mei.

bestel nu

Lees verder over (oude) zielen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *