Zo help jij het universum om te helen – terwijl je zelf van binnenuit heelt

Marianne Williamson wordt vaak in één adem genoemd met Terugkeer naar liefde, maar ze schreef veel meer inspirerende boeken zoals Troostrijke tranen. Ze laat in dit artikel zien hoe onze intentie letterlijk een wereld van verschil kan maken. ‘De intentie van het ego is dat je dit of dat krijgt, of zorgt dat dit of dat gebeurt. Juiste intentie heeft een volslagen andere, hogere vibratie. Het is namelijk de intentie dat alleen de liefde zegeviert, voor al wat leeft.’

De kracht van intentie

De kracht van intentie wordt inmiddels breeduit onderkend, maar het is een kracht die zowel gebruikt kan worden voor de doelstellingen van geestkracht als voor die van het ego. Intentie is, als ze door geestkracht wordt gebruikt, een middel dat gebruikt wordt bij het mede-scheppen van een liefhebbender wereld. Wanneer ze door het ego wordt gebruikt is het een middel om simpelweg te proberen te krijgen wat je denkt te willen. Het is niet per se spiritueel om de kracht van je denkgeest te gebruiken teneinde iets te laten gebeuren uit puur eigenbelang. Alles wat niet dienstbaar is aan de liefde, dient ook de spirituele ontwikkeling van het universum niet, want de spirituele ontwikkeling van het universum bestaat uit liefde en liefde alleen.

De intentie van het ego is dat je dit of dat krijgt, of zorgt dat dit of dat gebeurt. Juiste intentie heeft een volslagen andere, hogere vibratie. Het is namelijk de intentie dat alleen de liefde zegeviert, voor al wat leeft.

De juiste intentie en de verkeerde intentie

De Boeddha sprak zowel over juiste intentie als over verkeerde intentie. Juiste intentie houdt in dat je de intentie hebt een instrument voor genezing te zijn; verkeerde intentie houdt in dat je een instrument voor het kwaad bent. Neutraliteit is geen optie. Elke gedachte creëert ergens een gevolg. Alles wat je niet van plan bent voor liefdevolle doelstellingen wordt benut voor beangstigende doelstellingen.

Je kunt jezelf voorhouden dat je de beste bedoelingen had in een bepaalde situatie, simpelweg omdat je niet bewust van plan was iemand te kwetsen. Je hoort tegenwoordig vaak, als iemand je gekwetst heeft: ‘Het was niet mijn bedoeling je te kwetsen’, alsof je daarmee je excuses aanbiedt. Maar volgens de Boeddha is het niet voldoende om geen kwade opzet in gedachten te hebben, je moet goede intenties hebben.

Iedere gedachte heeft invloed op de wereld om je heen

Zodra je enigszins in gaat zien in welke mate elke gedachte die je denkt van invloed is op het trillingsveld om je heen, besef je dat het universum alles registreert, zelfs datgene wat de wereld niet ziet of hoort. Er is een documentaire met de titel The True Cost waarin het vreselijke onrecht uit de doeken wordt gedaan jegens de mensen in sweatshops die de koopwaar leveren voor de goedkope mode-industrie. De film is een perfecte illustratie van het raadsel intentie. Als ik voor twaalf euro een spijkerbroek koop bij een hippe discountwinkel heb ik absoluut niet de intentie iemand kwaad te doen; het is simpelweg mijn bedoeling om voor een zacht prijsje een coole spijkerbroek op de kop te tikken.

Nadat ik die film had gezien heb ik een hogere intentie in de armen gesloten. In dit geval betekent juiste intentie dat ik niet langer winkel bij grote ketens die goedkope spullen verkopen over de ruggen van mensen in sweatshops aan de andere kant van de wereld, die behandeld worden als weinig meer dan slaven.

Oproep tot een hoger bewustzijnsniveau

Het kan uiteenlopen van de betaling en behandeling van fabrieksarbeiders in velerlei landen tot de wrede omgang met dieren, en zelfs tot alleen in je auto zitten terwijl je net zo gemakkelijk kunt carpoolen. Boeddha’s voorschrift juiste intentie roept op tot een hoger bewustzijnsniveau dat de meesten onder ons nog moeten bereiken. Ik heb het zeker niet bereikt. Maar we kunnen proberen ons te verbeteren in wat er maar mogelijk is. Alleen al het leven in de moderne samenleving stelt ons voortdurend voor uitdagingen op het vlak van de juiste intentie.

Het onrecht dat we anderen aandoen en het onrecht dat we anderen laten aandoen wordt allemaal toegevoegd aan de karmische last die we met zijn allen voortslepen.

Helen van binnenuit

Juiste intentie is belangrijk als je wilt begrijpen hoe we ons lijden kunnen genezen, want het stimuleert ons om opnieuw na te denken over de oorzaken van onze pijn, en ook over de juiste oplossingen ervoor. Wanneer je snapt hoe je onderscheid maakt tussen juiste en verkeerde intentie, verander je de manier waarop je omgaat met je eigen leed en ook je kijk op het lijden in de wereld. Je kunt altijd van plan zijn om een instrument van het goede te zijn, zelfs op moment dat je daar het minst voor voelt.

‘Bedoel je dat ik nu, terwijl ik mijn handen vol heb aan mijn eigen verdriet, moet nadenken over de invloed die ik heb op anderen?’ Als je wilt genezen luidt het antwoord: ‘Ja.’

Boekentip van de redactie: Troostrijke tranen van Marianne Williamson

Ga jij op dit moment door een periode heen waarin je enorm veel groeit, maar ook door veel pijn heen gaat? Dan is Troostrijke tranen van Marianne Williamson een aanrader. Zoals ze hierboven ook al duidelijk en liefdevol omschrijft hoe je naar een hoger bewustzijnsniveau kunt gaan, staat haar boek vol troost om zo van jouw verdriet naar veerkracht te gaan.

Bestel jouw exemplaar voor € 21 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Marianne Williamson:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *