Zo herken je een entiteit die met jou meelift (en je leven saboteert)

Let even op: is jouw innerlijke stem niet alleen kritisch, maar ook hard, neerbuigend en zelfs gemeen? Dan bestaat de kans dat je last hebt van een ‘aangehechte entiteit’. Psycholoog en regressietherapeut Wendy Gillissen laat in dit artikel zien hoe je zo’n energetische lifter herkent. “Meestal hechten entiteiten aan op momenten dat je iets heftigs meemaakt en in shock raakt of min of meer het bewustzijn verliest.”

Wees gerust: dit soort entiteiten kunnen alleen bij jou aanhechten onder specifieke omstandigheden.

Je bakt er helemaal niets van…

We kennen allemaal dat kritische stemmetje wel. Het stemmetje dat ons laat twijfelen, bijvoorbeeld wanneer we aan iets nieuw willen beginnen. Zou je dat nou wel doen? Wie zit er op jou te wachten? Dat is toch al honderd keer gedaan… Daar kun jij nooit je brood mee verdienen… Anderen kunnen dat toch veel beter! Je bakt er niets van, stop er nou maar mee…

Meestal wordt aangenomen dat het de stem van onze innerlijke criticus is. De perfectionist in ons. Of het ego. Als de stem erg negatief en ondermijnend is, is er sprake van een ‘saboteur’. Dit zijn delen van onze eigen psyche, die je kunt behandelen met technieken als Voice Dialogue, innerlijk kindwerk of regressietherapie.

Hoe sterk is jouw innerlijke criticus aanwezig in je leven? Doe de test!

Overtuigingen van onze (voor)ouders

Wat we horen, zijn vaak ideeën en overtuigingen die we hebben overgenomen van onze ouders, opvoeders, voorouders. Soms gaan ze generaties terug. Vaak zijn ze bedoeld om ons te beschermen tegen mislukking, verlies en erger. Maar deze overtuigingen werken doorgaans averechts. Ze verlammen ons en verhinderen ons stappen te zetten om ons ware potentieel te verwezenlijken.

Een saboteur in je leven

In sommige gevallen is deze stem niet afkomstig van een deel van onszelf. En is het ook niet de geïnternaliseerde stem van vader, moeder of een andere autoriteitsfiguur. Nee, soms is het stemmetje een saboteur van buitenaf: een niet-eigen energie, een entiteit. Oftewel een lifter! Ik heb het in mijn praktijk al diverse keren meegemaakt.

Het gaat zo: cliënten melden dat ze last hebben van ondermijnende gedachten en denken dat ze vanuit het ego komen. Of dat het hun innerlijke criticus is. Als ik dan vraag wat die criticus precies allemaal zegt, blijkt het wel érg negatief te zijn. Hard. Cynisch. Neerbuigend. Gemeen zelfs. Wanneer de ‘innerlijke stem’ zo hard en kritisch is en duidelijk haaks staat op de persoonlijkheid van de cliënt zelf, die bijvoorbeeld van nature empathisch en hartelijk is, weet ik dat we ‘iets anders’ aan de lijn hebben.

Belangrijke signalen

Zodra ik in een therapeutische sessie doorvraag en de negatieve gedachten helemaal uitdiep, shift er iets in de energie. Plots blijkt het negatieve stemmetje te veranderen van vorm of attitude. Het wordt angstig of ontwijkend. Wil liever niet meer praten. Gaat opeens naar een ander deel van het lichaam of verdwijnt volledig.

Maar dat betekent niet dat de negatieve overtuigingen ineens op magische wijze zijn opgelost. Het is vooral een aanwijzing dat we niet te maken hebben met een criticus, maar met een aangehechte entiteit! En deze wil niet ontdekt worden. Net als een niet-betalende huurder wil deze liever niet vertrekken.

Op deze momenten sta je open voor entiteiten

Wees gerust: dit soort entiteiten kunnen alleen bij jou aanhechten onder specifieke omstandigheden. Meestal hechten ze aan op momenten dat je iets heftigs meemaakt en in shock raakt, of min of meer het bewustzijn verliest. Dat kan zijn tijdens een ongeluk, een operatie, een moment van trauma en hevige angst. Dergelijke aanhechtingen kunnen ook plaatsvinden tijdens een traumatische geboorte, in de baarmoeder of in vorige levens.

Wie blijven er na hun dood hangen?

Welke entiteiten zijn het meest geneigd aan te hechten? In mijn praktijk kom ik van alles tegen: van bezorgde maar ouderwetse en rigide voorouders, zoals een opa die zijn kleinkind wil beschermen tegen mislukking, tot ‘oude kennissen’ uit vorige levens. Soms zijn het totale vreemden: mensen die na hun dood in verwarring zijn blijven hangen, omdat ze niet doorhebben dat ze overleden zijn. En ook overleden personen die zich graag met de zaken van anderen bemoeien, komen voor.

In alle gevallen geldt: wanneer je een dergelijke ‘aanhanger’ ontdekt, schrik dan niet, maar prijs jezelf gelukkig. Je weet nu dat dit niet je eigen zware criticus is, maar een energie van buitenaf. En dat houdt in dat deze relatief makkelijk heengezonden kan worden. Dat lucht op!

Trauma verwerken en de lifter loslaten

Het is wel belangrijk om te kijken naar het deel van jou dat de entiteit onbewust heeft binnengelaten. Wanneer het een nogal sterke of negatieve entiteit betreft, is er soms sprake van een karmische geschiedenis, een energetische verstrengeling, een deel van jou dat destijds iets traumatisch meemaakte. Dat deel van jou heeft doorgaans wat hulp nodig om het trauma te verwerken en z’n eigen kracht terug te halen, zodat het de lifter los kan en wil laten.

Het kan gaan om een innerlijk-kinddeel van jou, een ervaring uit je puberteit, een geboortetrauma, maar ook om een trauma uit een vorig leven. Heel je dat ‘gat onder de waterlijn’ niet, dan heb je kans dat de lifter gewoon terugkomt, alsof hij of zij aan een elastiekje vastzit. Of dat er een vergelijkbare entiteit voor in de plaats komt.

Houd jezelf energetisch schoon

Het is fijn om ontdekken dat een criticus geen criticus is, maar een ongenode gast. Net als bij een zeurende buurman die negatieve ideeën ventileert of een giftige vriendin die jou alleen maar omlaag haalt, heb je bij een energetische gast het geboorterecht om deze uit je huis te zetten. Sterker nog, het is voor je welzijn, bewustwording en empowerment van het grootste belang jouw energetische ‘huis’ schoon te houden. Dan kun je pas echt in je kracht staan en je unieke zelf op aarde manifesteren.

Boekentip van de redactie: Intuïtieve ontwikkeling

Wil je jezelf beschermen tegen deze entiteiten? Leer praktisch omgaan met energieën en werk aan je bewustwording van aura’s en chakra’s dankzij intuïtieve ontwikkeling van Linda Keen. Dit boek is een spirituele training in je intuïtieve begaafdheid.  Ook geeft ze een praktische handleiding over visualisatie, fantasie en transformatie, psychische grenzen, het ontmoeten van je innerlijke leraar en jouw persoonlijke gidsen en helpers, intuïtief auralezen en genezen.

Bestel jouw exemplaar bij Boekenwereld.com voor € 22,50 met gratis verzending.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *