Zo herken je een respectloze relatie: dit zijn de 11 signalen

Dit artikel bevat een lijst met signalen die duiden op een respectloze relatie. Zeg eens eerlijk: herken jij jezelf en je partner in de 11 alarmbellen? Zo ja, dan heeft mental health coach Miranda Mendes Da Costa een gouden tip voor jou. “Zo kun je een ongezonde relatie transformeren in een liefdevolle relatie.”

In een respectvolle relatie is er géén plaats voor kleineren en vernederen. Beide partners voelen zich volledig veilig om zichzelf te zijn.

Overal waar hij staat, kun je ook zij lezen.

Als het niet zo lekker loopt

Wederzijds respect binnen een liefdesrelatie is fundamenteel. Het zorgt ervoor dat de relatie slaagt of faalt. Misschien vraag jij je af: wat is wederzijds respect precies? Hoe ziet dit er in het dagelijks leven uit? En wat zijn signalen van respectloosheid? Aan het einde van dit artikel heb je de antwoorden op deze vragen. Ook bevat dit artikel een belangrijke tip om respectloosheid om te buigen in gezond en liefdevol gedrag.

Wederzijds respect is niet zwart-wit. Met andere woorden: een relatie is niet alleen maar respectvol of juist niet. Een liefdesrelatie is dynamisch en in beweging. Er zijn momenten dat het goed gaat. Dan is er vaak sprake van wederzijds respect. Maar er zijn ook momenten dat het allemaal minder lekker loopt. Gebrek aan respect sluipt er dan gemakkelijker in.

Zit je in een negatieve spiraal?

Hier volgen twee voorbeelden van subtiele uitingen van respectloosheid. Je levert kritiek op de kleding van je partner. Het klinkt onschuldig, maar het betekent dat je zijn keuze niet volledig respecteert. Of je snauwt in het openbaar tegen je geliefde. Soms is het onbewust, soms gebeurt het voordat je er erg in hebt. Als een relatie eenmaal in een negatieve spiraal terecht is gekomen, kunnen dit soort uitingen naar elkaar gewoonte worden.

De kenmerken van een respectvolle relatie

In een respectvolle relatie worden beide partners volledig geaccepteerd zoals ze zijn. Je geliefde en jij benaderen elkaar met begrip. Juist op de momenten dat de verschillen tussen jullie sterk voelbaar zijn, is er een gevoel van acceptatie. Je accepteert elkaar en elkaars standpunten. Zonder dat er veel woorden nodig zijn, beseffen jullie waar elkaars grenzen liggen en wat de behoeften zijn. Jullie doen beiden je best om elkaar te ondersteunen. Daardoor ontstaat er ruimte voor persoonlijke goei en ontwikkeling. Tijdens gesprekken luisteren jullie met een open en eerlijke houding naar de ander.

In elke relatie doen zich weleens conflicten voor. Maar in een relatie gebaseerd op wederzijds respect worden de conflicten opgelost met empathie en respect voor de ander. Ook worden er makkelijker compromissen gesloten. In een respectvolle relatie is er geen plaats voor kleineren en vernederen. Beide partners voelen zich volledig veilig om zichzelf te zijn. Een relatie gebaseerd op wederzijds respect is een harmonieuze en evenwichtige verbinding tussen twee individuen.

Gebrek aan respect: dit zijn duidelijke signalen

Je weet nu wat respect binnen een liefdesrelatie inhoudt. Maar het is ook mogelijk dat partners géén respect voor elkaars gevoelens, behoeften en grenzen tonen. Er is sprake van een gebrek aan waardering. Er wordt geen rekening gehouden met de wensen en grenzen van de ander.

Respectloos gedrag kan zich uiten in constant kritiek hebben en de ander kleineren. Een andere uiting is het negeren van de mening van je partner en het niet serieus nemen van zijn gevoelens. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van respectloos gedrag te geven. Lees de onderstaande lijst eens rustig door.

11 Voorbeelden van een respectloze liefdesrelatie

1. Elkaar kleineren, in het openbaar of in een privé-situatie.

2. Ongevoelig zijn voor de emoties en gevoelens van de ander.

3. Geen rekening houden met de grenzen van je partner.

4. Emotioneel misbruik, zoals manipuleren en elkaar schuldgevoelens aanpraten.

5. Fysiek geweld of ander agressief gedrag.

6. Ontrouw zijn.

7. De beslissingen of mening van je partner negeren.

8. Autoritair gedrag vertonen naar elkaar.

9. Constant kritiek leveren op je partner.

10. Geen belangstelling tonen voor elkaars interesses.

11. Geen steun bieden in moeilijke tijden en de ander laten vallen.

Transformatie is mogelijk (als jullie het beiden willen!)

Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel zeggen dat jouw relatie over het algemeen gebaseerd is op wederzijds respect. Maar misschien ben je tot de verdrietige conclusie gekomen dat er maar weinig onderling respect is. Het kan zijn dat je de wens koestert om je relatie te verbeteren.

Hieronder staat een belangrijke tip om je relatie te transformeren in een gezonde liefdesrelatie. Maar het vraagt veel geduld, inzet en tijd van alle twee de partners! Er is bereidwilligheid van jullie beiden nodig om dit transformatieproces te laten slagen.

Zo krijg je een gezonde relatie

De tip is: doorbreek de negatieve spiraal door middel van open en oprechte communicatie. Misschien klinkt het als een open deur, maar communicatie is de sleutel tot het transformeren van jullie relatie. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Gebrek aan respect zorgt voor een negatieve spiraal. Er is een sfeer van negativiteit en spanning ontstaan, wat leidt tot emotionele afstand. De kans is groot dat jullie beiden onvervulde behoeften en stress ervaren. Een manier om deze vicieuze cirkel te doorbreken is dus: communiceer open en oprecht met elkaar. Dit kan enorm spannend zijn en kwetsbaar aanvoelen. Zeker omdat je hoogstwaarschijnlijk gevoelens van onveiligheid bij je partner ervaart. Dit is een logisch gevolg van een gebrek aan respect.

De kracht van kwetsbaarheid

Toch is het de moeite waard om te proberen jezelf open te stellen. Als het jou lukt om je kwetsbaar op te stellen, merk je dat dit ook de deur naar kwetsbaarheid bij je partner opent. Hierdoor kan er een gesprek van hart tot hart ontstaan. Je kunt met een open houding naar je partner luisteren. Geef hem de gelegenheid om zijn hart te luchten. En doe dit vervolgens ook zelf. Alles wat onuitgesproken is gebleven, krijgt zo lucht en ruimte. Dit is het moment dat de negativiteit binnen jullie relatie kan oplossen en plaats kan maken voor verbinding en liefde.

Ik wens jou een mooie, fijne en bovenal respectvolle relatie met je geliefde toe. Jullie zijn het beiden waard!

Eros

Eros

Een respectvolle relatie kan niet zonder onvoorwaardelijke liefde. Wat is dat precies en hoe bereik je dat? Je leest het in deze fijne masterclass in boekvorm van spiritueel leraar Don Miguel Ruiz.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Het bericht Zo herken je een respectloze relatie: dit zijn de 11 signalen verscheen eerst op Inspirerend Leven.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *