
Histamine is een redelijk onbekend stofje, maar het kan een lange lijst aan klachten veroorzaken. Gekmakende jeuk, brandend maagzuur, paniek, slaapproblemen… Wat kun je doen als je een overgevoeligheid voor histamine hebt? Gerrie Hasselaar, orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat, geeft het verlossende antwoord.
Wanneer je stofjes als magnesium en vitamine B12 mist, kan je lever zijn werk niet goed doen en zit jij met een te hoog gehalte aan histamine opgescheept.
Hooggevoeligheid & ziekte van Lyme
Histamine is een redelijk onbekend stofje dat vooral bij (hoog)gevoelige mensen veel klachten kan veroorzaken. Ook veel mensen met de ziekte van Lyme zijn overgevoelig voor histamine. Deze zogenaamde biogene amine komt in bepaalde voeding en in jouw lichaam voor.
Histamine kun je zien als jouw munitie: het komt vrij om een ziekteverwekker te doden. Maar soms komt het vrij terwijl er géén echte ‘indringer’ is, zoals bij hooikoorts. Naast een allergische reactie kan het heftige klachten veroorzaken zoals gekmakende jeuk, huiduitslag, diarree, brandend maagzuur, paniek en depressie.
Misschien herken je de naam histamine omdat je anti-histaminica slikt. Deze medicatie zorgt ervoor dat een allergische reactie zoals hooikoorts afgeremd wordt. De nadelen zijn dat je de oorzaak niet of nauwelijks aanpakt en je last kunt hebben van de bijwerkingen zoals moeheid.
Paniekaanval en huiduitslag
Een voorbeeld uit mijn praktijk. Een cliënte belde me op in pure paniek. “Het is helemaal mis. Ik zit ineens onder de bulten en het jeukt verschrikkelijk,” zo begon ze huilend en angstig haar verhaal. Ze had geen idee waar dit ineens vandaan kwam, want er was in haar ogen geen duidelijke aanleiding. Ik vroeg wat ze had gegeten en toen ontdekte ik de oorzaak. Deze (hoog)gevoelige dame had te veel histamine gegeten en kon dit onvoldoende verwerken waardoor ze nu een paniekaanval met huiduitslag had.
Zo herken je een te veel aan histamine in je lijf
Hoe weet je nu of je overgevoelig bent voor histamine? Hieronder staan klachten die veroorzaakt kunnen worden door een overmaat aan histamine in je lichaam.
- Histamine 1 (H1-receptor): menstruatieproblemen, maagkrampen, spiertrekkingen of -spasmen, ademhalingsproblemen, braken, huiduitslag, jeuk, zwellingen of allergieën.
- Histamine 2 (H2-receptor): diarree, brandend maagzuur, reflux, braken of ademhalingsproblemen.
- Histamine 3 (H3-receptor): hartritmestoornissen, lage bloeddruk, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, angst, paniek, depressie of slaapproblemen.
Wapen tegen ziekteverwekkers
Histamine vind je in ons lichaam: in het bindweefsel, in darmen en in alle weefsels die in contact staan met de buitenwereld, zoals huid en slijmvliezen. Histamine zorgt onder meer voor maagzuurproductie. Zoals gezegd kun je het stofje zien als munitie, als jouw wapen tegen ziekteverwekkers. Histamine regelt dat jouw vaten meer open gaan staan (vasodilatatie), zodat de indringer direct afgevoerd wordt. Superbelangrijk, zeker in deze tijd! Soms komt dit wapen (histamine) te snel vrij, waardoor er bovengenoemde klachten ontstaan. Histamine uit voeding is meestal de oorzaak.
Oorzaken van een te hoog histamine-gehalte
Waardoor kun je last krijgen van een overmaat aan histamine in je lichaam?
- Histamine moet door de lever goed worden afgevoerd. Zie de lever als een afvalverwerkingsfabriek met zes lopende banden. Op een van die banden moet histamine verwerkt worden. Het ‘personeel’ dat hier werkt, bestaat uit vitamine B12, folaat, magnesium, zink en c Wanneer je deze stofjes mist, gaat de lopende band natuurlijk haperen en zit jij met histamine opgescheept – oftewel met jeuk, allergie, angst, slaapproblemen etc.
- Je hebt te veel mestcellen: cellen waar jouw histamine in opgeslagen ligt.
- Er zijn te veel allergenen in jouw omgeving.
- Je eet histaminerijke voeding en/of voeding die histamine snel laat vrijkomen. Voorbeelden hiervan zijn zuurkool, kefir, koffie, tempeh, kaas, rode wijn, chocolade, tomaat, spinazie, avocado, kiwi, aardbeien en gember.
- Je hebt ziekteverwekkers in jouw darmen die histamine aanmaken.
- Je eet voeding die voor een ontstekingsreactie zorgt. Meestal ben jij je hiervan niet bewust. Een voedselintolerantietest is daarom een aanrader.
- Problemen met histamine nemen toe als we ouder worden.
- Door stress functioneren je bijnieren niet optimaal. Ze kunnen minder goed cortisol aanmaken om de histamine te remmen.
- Histamine moet in het spijsverteringskanaal worden afgebroken door het enzym DAO en in het zenuwstelsel worden omgezet. Als er sprake is van afbraak- en omzettingsproblemen, lukt dit niet goed.
- Erfelijke ‘breifoutjes’ kunnen een oorzaak zijn.
- Je bent opgegroeid in een té schone omgeving, zodat je afweersysteem minder goed is getraind.
Wat kun je doen aan overgevoeligheid voor histamine?
Probeer de oorzaak te achterhalen. Vermijd histaminerijke voeding en voeding die histamine snel laat vrijkomen (histamine vrijmakers). Daarnaast is het belangrijk om dagelijks een goed Omega 3-supplement met polyfenolen te nemen in combinatie met een natuurlijke multivitamine met mineralen, zodat je voldoende ‘personeel’ bij de lopende band hebt om histamine af te voeren.
Werk dit onvoldoende? Puzzel dan verder en overweeg een voedselintolerantietest te doen en een IgE-test om te kijken of je allergisch bent voor bijvoorbeeld bomen, grassen, huisstof, dieren etc. Mochten de klachten ondraaglijk zijn (denk vooral aan gekmakende jeuk) kies dan natuurlijke anti-histaminica zoals quercetine en/of betaglucanen in overleg met jouw behandelaar. Quercetine is een natuurlijk tegenmiddel. Je vindt het in kappertjes, rode uien, appels, waterkers, boerenkool, boekweit, bessen en broccoli.
Geschreven door Gerrie Hasselaar.
Voor therapeuten:
Gerrie Hasselaar, orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat, begint op 18 september 2021 weer met een 6-daagse geaccrediteerde vakopleiding ‘Lymeherstel-therapie’, waarin je leert om Lyme en de co-infecties op een natuurlijke manier te behandelen. Je bent van harte welkom op de opleiding.