Zo herken je zielsverlies bij jezelf (15 duidelijke signalen)

Vermoeidheid. Gevoel van leegte. Verdriet dat maar niet overgaat. Het zijn enkele signalen die kunnen wijzen op zielsverlies. Bij zielsverlies ben een deel van je ziel verloren na een traumatische of overweldigende ervaring. Holistisch therapeut Daniëlla van de Zande laat in dit artikel zien hoe je zielsverlies bij jezelf herkent én heelt.

Zielsverlies brengt fysiek, emotioneel en mentaal ongemak met zich mee dat zich op vele manieren kan manifesteren.

Soul Retrieval: het thuisbrengen van verloren zielsdelen

Bezieling missen, het gevoel er niet bij te kunnen. Niet alleen een bepaalde mate van gevoelloosheid ervaren, maar ook niet kunnen uiten wat er in je leeft en vervolgens iets niet van de grond krijgen. Daarnaast het gevoel ervaren dat je ‘niet helemaal hier bent’. En wat zeker zo belangrijk is: sinds een bepaalde ervaring nooit meer dezelfde zijn geweest. Deze voorbeelden kunnen het verhaal vertellen van zielsverlies.

Wat een shock met je doet

Wanneer een ervaring zo enorm overweldigend is dat we het niet kunnen verdragen, kan zielsafsplitsing plaatsvinden. Zielsverlies kan optreden op na een shock: aanvankelijk voor een korte of langere periode, maar soms zelfs een leven lang.

Het zielsdeel dat ons lichaam verlaat, doet dat zodat we niet de volledige impact van de pijn hoeven te ervaren. Het is een overlevingsmechanisme: een manier om pijn te verdragen. In de psychologie wordt dit ‘dissociatie’ genoemd. Binnen het sjamanisme spreken we van Soul Loss, zielsverlies of zielsafsplitsing.

Ook wanneer je een leven leidt dat niet in lijn is met jouw levensopdracht kan je ziel zich afsplitsen. Een voorbeeld hiervan is aanpassings- en pleasegedrag welke ervoor zorgen dat je leeft volgens verwachtingen, eisen, normen en waarden van de ander welke niet in overeenstemming zijn met die van jezelf. Hierdoor gaat het wezenlijk contact met jouw essentie verloren.

Je ziek en niet compleet voelen

Zielsverlies brengt fysiek, emotioneel en mentaal ongemak met zich mee dat zich op vele manieren kan manifesteren. Ziektes, aandoeningen en gebreken zijn er enkele voorbeelden van. Ook kan het zijn dat je geen eenheid ervaart en je niet compleet voelt. Verder ervaar je een leegte die maar niet te vullen blijkt, waardoor je niet het gevoel hebt een vervullend leven te leiden.

Intussen willen we thuiskomen bij onszelf, ons ’heel’ voelen. Maar hoe? We raadplegen artsen en specialisten bij fysieke en mentale klachten, maar wie zorgt er voor de ziel?

Het verloren zielsdeel terughalen

Sjamanen en sjamanistische healers weten dat het verloren deel van de ziel zich in de niet-alledaagse werkelijkheid bevindt en daar wacht op healing, zodat het veilig thuisgebracht kan worden. In haar boek Soul Retrieval, herenig al je zielsdelen zegt sjamanistisch healer Sandra Ingerman hierover:

‘Gaandeweg je leven verlies je delen van je ziel, geef je ze weg, of worden ze zelfs gestolen. Gaandeweg je leven verlies je delen van je ziel, essentiële delen van jezelf, die jou van leven en vitaliteit voorzien. Dit ontstaat door een ongeluk, overlijden van geliefden, mishandeling, verbroken relaties, misbruik en andere gevolgen van overlijden en trauma’s.’

Je herinneren wie je werkelijk bent

Wanneer je een groot zielsdeel of meerdere zielsdelen verloren hebt, ben je niet langer in staat je leven ten volste te leven, schrijft Sandra. Volgens de sjamanistische visies leidt zielsverlies uiteindelijk tot ziekte. Al duizenden jaren en bij bijna alle inheemse volkeren reizen sjamanen naar de niet-alledaagse werkelijkheid om daar de verloren zielsdelen van hun stamgenoten terug te halen. Sandra: “Het is tijd om onze verloren zielsdelen terug te halen en ons te herinneren waarom we in deze wereld geboren zijn. Dan zijn we werkelijk geheeld.”

Soul Retrieval is een sjamanistisch ritueel die je kan helpen om verloren zielsdelen terug te halen. Het betekent letterlijk het terughalen en herstel van de ziel waarbij verloren delen, kwaliteiten en energie worden teruggehaald. De sjamaan of sjamanistisch healer gaat op zoek naar jouw verloren zielsdelen. Dat wil zeggen dat hij of zij samen met de Spirithelpers afreis naar vorige levens, Sjamanistische werelden en andere dimensies om het afgesplitste deel van jou dat jij bent verloren of hebt weggegeven, te healen en terug te halen.

Wat zijn de symptomen van zielsverlies?

 • Vermoeidheid
 • Afwezig zijn
 • Verslaving
 • Depressie
 • Vanuit je hoofd leven
 • Lusteloos
 • Verzwakt immuunsysteem
 • Verdriet dat maar niet over gaat
 • Gevoelloosheid
 • Niet volledig tot uitdrukking komen
 • Gevoel van leegte
 • PTSS
 • Je niet verbonden voelen
 • Dissociëren
 • Moeite hebben met aarden

Overweldigende en schokkende gebeurtenissen, traumatische ervaringen uit dit en vorige levens, verlies van een dierbare of (huis)dier, verbroken relaties en programmeringen vanuit onze jeugd zijn situaties welke kunnen leiden tot zielsverlies.

Het terugbrengen van de ziel brengt jou thuis. Daar waar het veilig is, geborgen. Daar waar jij bent. En alleen wanneer jij er bent, kun jij er zijn voor jezelf. Want pas wanneer we bezield door het leven gaan, zien we de urgentie en relevantie van het terugwinnen van de ziel.

Kijk voor meer informatie over Soul Retrieval op: Masiamalagana.com 

Boekentip: Afdalen in je ziel

Wil je je ziel helen dankzij Soul Retrieval? Alberto Villoldo begeleid je met jouw Soul Retrieval  in Afdalen in je ziel. Met geleide meditaties en ademhalingsoefeningen maak je een helende reis door ruimte en tijd. In enkele sessies kun je zo met soul retrieval bereiken waar je anders jaren psychotherapie voor nodig hebt. Alberto Villoldo reikt je in Afdalen in je ziel alles aan wat je hiervoor nodig hebt.

Bestel jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder over het helen van je ziel:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *