Zo kun je omgaan met fouten (van jezelf en anderen)

Allemaal maken we fouten en stellen we anderen teleur. Je kunt deze momenten zien als uitnodiging om je ‘rommel’ uit het verleden op te ruimen. “Alle interacties helpen jou om wijzer te worden, meer medeleven te hebben en je hart te openen,” zegt HeatherAsh Amara, auteur van Krijgergodin. Ze deelt 5 stappen die jou helpen om te dealen met fouten van jezelf én anderen.

Neem je voor om je huidige pijn als een portaal te zien naar het verleden, zodat je daarvan kunt loskomen, meer van het heden kunt houden en in de toekomst bedachtzamer kunt leven.

Pijn als waardevolle les

Twintig jaar geleden heb ik iemands hart gebroken. Dit deed ik niet op een liefdevolle of fatsoenlijke manier. Ik was verliefd geworden op iemand anders en die overgang was heel abrupt en heel lomp. Ik heb deze man bijna tien jaar niet gesproken, maar in die tijd heb ik wel vaak aan hem gedacht. En toen werd mijn hart gebroken… Een van de beste dingen aan die gebeurtenis was dat ik de pijn kon gebruiken om mijn rommel op te ruimen van de keren dat ik anderen pijn had gedaan. En een van de beste dingen die daaruit is voortgekomen, is dat ik opnieuw in contact kwam met de persoon die ik zoveel pijn heb gedaan. Hij is nu een van mijn beste vrienden.

Iedereen wordt een keer verraden

Ik geloof dat iedereen in zijn leven een keer verraden wordt, iemand verraadt, fouten maakt en de gevolgen van de fouten van anderen ondergaat. Relaties tussen mensen zijn lastig en soms rommelig, maar we leren vaak wel van zulke ervaringen. En die ervaring is er vaak een waarvan je wenst dat je hem niet had of dat je hem anders had aangepakt.
Lieve mensen, je gaat hoe dan ook fouten maken. Soms verraad je iemand of doe je iemand pijn, onbewust of per ongeluk. Jij wordt ook gekwetst of verraden. Je bereikt er niks mee door de pijn te negeren of te doen alsof alles oké is. Maar je hebt er alles aan in je leven door de moed te vinden om door de pijn heen te vechten, om te leren van de ervaring en om die lessen toe te passen.

Het verleden opruimen

Er zijn zoveel dingen in mijn verleden die ik liever anders gedaan had. Maar ik leef ook mee met de vrouw die ik toen was en met alles wat geleid heeft tot mijn acties of reacties. Je leeft niet in een bubbel; je verleden heeft een sterke invloed op je heden. Maar je hoeft je niet machteloos te voelen wat betreft je gedrag en je reacties en je hoeft ook niet boos te zijn over de manier waarop een ander reageert. Het is belangrijk om medeleven te tonen. Menselijke interacties kunnen lastig zijn. Je kunt van elke interactie gebruikmaken om je verleden op te schonen en verantwoordelijkheid te nemen voor je gedrag, in plaats van dat je jezelf en anderen pijn doet met je onbewustheid, frustratie en/of woede.
Ik stel voor dat we allemaal gebruikmaken van ons gedrag en onze reacties om het verleden op te ruimen. Alle interacties, hoe lastig ze ook zijn, helpen je om wijzer te worden, meer medeleven te hebben en je hart te openen. Dit is niet iets dat zomaar gebeurt. Het kost veel moeite, moed en doorzettingsvermogen om je relaties te onderhouden en om te communiceren met anderen, vooral als er onenigheid is en er iemand gekwetst is. Soms lukt dit met de hulp van de ander en soms moet je in je eentje genezen. Je moet bereid zijn om de ander te respecteren en los te laten, zodat die zijn eigen reactie en ervaring kan meemaken. Dat is soms nog het lastigste om te doen.

5 Stappen: zo kun je omgaan met fouten

Als je je onvolwassen gedraagt, vermijd je conflicten en ben je bang voor veranderingen, of je richt al je aandacht op de manier waarop de ander jou pijn heeft gedaan. Terwijl je wijzer wordt en meer ervaringen opdoet, leer je steeds beter omgaan met tegenspraak, ongemak en verwarring die ontstaan als iemand een andere mening of kijk op iets heeft. Je neemt verantwoordelijkheid zonder een oordeel te vellen wat betreft je eigen gedrag, je verontschuldigt je waar mogelijk en je begrijpt dat anderen alleen maar op zo’n manier reageren vanwege hun eigen pijn uit het verleden. Iedereen ontwikkelt zich en niemand kan weten hoe de reis van een ander eruitziet. Je zorgt voor je eigen haard en groei en je houdt je eigen vuur brandend.
Hieronder staan 5 ingrediënten beschreven die je helpen om over verraad heen te komen en je fouten goed te maken (of de fouten en het verraad van een ander los te laten), zodat jij je kunt focussen op je eigen vuur en dat fel kan laten branden.

  1. Voel je pijn.

    Doe niet alsof je geen pijn lijdt en verlies niet al je energie door je te focussen op de ander. Wat voel je? Waar voel je dat in je lichaam? Op wat voor manier lijkt de pijn op de pijn die je in het verleden hebt ervaren? En op wat heeft de pijn betrekking, wat moet je genezen? Neem je voor om je huidige pijn als een portaal te zien naar het verleden, zodat je daarvan kunt loskomen, meer van het heden kunt houden en in de toekomst bedachtzamer kunt leven.

  2. Accepteer de pijn die iemand anders voelt.

    Als je iemand anders pijn hebt gedaan, probeer zijn gevoelens dan niet te ontkrachten of om zijn ervaring voor te doen als minder. Ontken de ervaring van de ander niet en probeer die ook niet te manipuleren. Luister goed en aanvaard de woorden en gevoelens van de ander. Als hij of zij ervoor openstaat, deel dan jouw ervaring en je redenen. Stel je kwetsbaar op en leg uit hoe iets voor jou was. Wees eerlijk. Luister vaker.

  3. Vel geen oordeel, maar wees scherpzinnig en vertel geen verhaal maar de waarheid.

    Schuld en schaamte: deze gevoelens kunnen zorgen voor een diepe put waar je voor eeuwig in vast blijft zitten. Probeer te ontdekken of je deze gevoelens hebt, wat betreft iemand anders of jezelf. De eerste stap die je moet zetten, is het aanvaarden van de manier waarop je jezelf of een ander ziet en een slachtofferrol toebedeelt. Ja, ze hebben gedaan wat ze hebben gedaan. Ja, jij hebt gedaan wat je hebt gedaan. Hoe kun je hier spijt van hebben en die spijt vervolgens loslaten? Wat is er echt gebeurd en hoe kun je dat los zien van wat je liever had gewild dat er was gebeurd?

  4. Maak iets zo goed mogelijk goed.

    Verontschuldig je. Stel je kwetsbaar op. Luister naar de ander. Leer van de ervaring. Wacht af. Luister naar je eigen intuïtie om de volgende stap te kunnen zetten. Doe het rustig aan. Haal diep adem. Bij het goed maken van je fouten draait het niet om schuld, want dan is het net alsof je een vieze lap gebruikt om je aanrecht schoon te maken, of het vloerkleed stofzuigt terwijl je schoenen onder de modder zitten. Probeer jezelf in plaats daarvan te vergeven, jezelf voor te nemen het de volgende keer beter te doen en te bedenken hoe je je kunt verontschuldigen, duidelijker kunt communiceren en om een verklaring kunt vragen wat beter had gewerkt voor de andere persoon (of jezelf).

  5. Pas de lessen die je hebt geleerd toe.

    Een van de krachtigste dingen die ik heb geleerd van pijn uit het verleden en mijn fouten, is om erop terug te kijken en ervan te leren. Ik vind het erg fijn om te wachten tot ik geen schaamte of schuld meer voel en pas iets te doen als ik klaar ben om terug te kijken op wat er is gebeurd, zodat ik dat kan doen zonder een oordeel te vellen, iemand een slachtofferrol toe te bedelen en de les die ik heb geleerd van de ervaring, toe te passen. Om dit te doen moet je wachten totdat je kunt teruggaan en naar de ervaring kunt kijken als een buitenstaander. Probeer te bedenken wat je anders had kunnen doen.
    Was er een moment waarop je je intuïtie negeerde, iets uitstelde of waarop je niet duidelijk communiceerde? Toen je je meer bewust had kunnen zijn van de ander of met meer liefde en wijsheid had kunnen handelen? Waardoor had de situatie anders kunnen verlopen, op een positieve manier? Vergeet niet dat je hierover moet nadenken zonder een oordeel te vellen… Verzamel simpelweg informatie en leer van de ervaring. Denk vervolgens nog een keer na over de gebeurtenis met dit nieuwe bewustzijn en bedenk hoe je je op dat moment zou voelen in je lichaam. Zo kun je in de toekomst anders handelen en je meer bewust zijn van wat er gebeurt. Zet je schuldgevoelens opzij, leer van je fouten en ontwikkel jezelf ondanks de tegenslag die je ervaart.

Boekentip: Krijgergodin

krijgergodin


Krijgergodin 
van HeatherAsh Amara is een boek over de innerlijke wijsheid die iedere vrouw in zich heeft. Op een liefdevolle manier leer je oude patronen onder de loep te nemen, controle los te laten, en voorbij te gaan aan verhalen van drama en slachtofferschap.

Bestel nu jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij Boekenwereld.

bestel nu

Lees ook deze artikelen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *