Zo vind je jouw manier van helen (7 tips)

Burn-out, depressie, angststoornis of ga je door jouw donkere nacht van de ziel? Dan ben je toe aan heling. De methode die voor jou werkt is misschien niet wat een ander nodig heeft. Als je wilt helen, moet je uitzoeken wat voor jou werkt. Omdat we allemaal op een unieke manier zijn geconditioneerd, vereist ons helingsproces een unieke aanpak.

Wat goed werkt voor de één hoeft niet bij de ander te passen, of is op een bepaald moment misschien zelfs helemaal verkeerd voor die ander.

Tips voor het vinden van jouw unieke helingsmethode

Als je op Google zoekt hoe je van angst af kunt komen, krijg je waarschijnlijk meer dan honderd miljoen resultaten. Het voordeel daarvan is dat er vast wel iets voor je bij zal zitten. Het nadeel is dat het hebben van zoveel opties nogal overweldigend is.

Enkele van de populairste genezingsmethoden zijn gesprekstherapie, groepstherapie, psychiatrie, yoga, mindfulness, lichte vormen van meditatie en meer serieuze vormen van meditatie. Binnen elk van deze methoden vind je een breed spectrum van stijlen. Bovendien zijn er nog veel meer geneeswijzen waar mensen goede resultaten mee boeken, nieuwe methoden
die ontwikkeld worden en combinaties van verschillende technieken.

Lees ook: Meditatie: wat het wel en niet doet voor je helingsproces

1. Doelen stellen

Voordat je met je zoektocht begint, is het goed om jezelf een aantal vragen stellen:

  • Wat zijn mijn doelen?
  • Welke patronen moet ik doorbreken en loslaten?
  • Welke methode wil ik uitproberen?

Als je een doel hebt, ben je meer gefocust en heb je een duidelijk beeld van de manier waarop je helingsproces zal verlopen. Terwijl je verschillende methoden uitprobeert, moet je bij jezelf te rade gaan en je afvragen: ‘Kan deze methode me helpen bij het bereiken van mijn doelen?’

2. Hoe moeilijk mag een methode zijn?

De methode die voor jou geschikt is ervaar je als een uitdaging, maar niet als overweldigend. Je moet de gulden middenweg zien te vinden, waarbij de methode moeilijk genoeg is zodat je kunt groeien, maar niet zo moeilijk dat er te veel zware patronen en oude emoties tegelijk naar boven komen. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat je je overweldigd voelt en het proces stagneert. Het gaat erom dat je kiest voor een methode die past bij je huidige conditionering. Je voelt wel aan of een methode iets voor je is, want dan merk je dat je je tijd niet verspilt. Het belangrijkste is dat je intuïtief aanvoelt dat het de moeite waard is om er tijd en energie in te stoppen.

3. Neem de tijd

Als je je in verschillende methoden verdiept, laat je dan niet ontmoedigen als de eerste methode die je uitprobeert niet helemaal bij je past. Bij de meeste mensen kost het wat tijd en openhartigheid om te vinden wat werkt. Iets wat je probeert kan tot iets anders leiden, en uiteindelijk zul je iets vinden waarover je intuïtie heel duidelijk tegen je zegt: ‘Dit is het!’ Iets anders om rekening mee te houden is dat je, als je eenmaal met je helende werk begint, op een gegeven moment wellicht merkt dat je er klaar voor bent om meer de diepte in te gaan en van nature op zoek gaat naar een nieuwe methode die je kan helpen bij het kijken naar subtielere aspecten van oude verwondingen.

4. Intuïtie als belangrijkste kompas

Tijdens je hele helende reis zal je intuïtie het voornaamste kompas zijn dat je kunt volgen. Veel mensen zullen je advies proberen te geven en ook online kun je allerlei dingen tegenkomen, maar als datgene wat je doet niet helemaal goed voelt, is dat een duidelijk teken dat het niet bij je past.

Mensen interpreteren hun intuïtie op hun eigen manier, maar voor mij is mijn intuïtie een kalme vasthoudendheid die zich
openbaart als een innerlijk weten in plaats van als een hunkering. Het voelt meer als een heelheid in het lichaam die vastberaden in de richting van een bepaalde beslissing wijst. Dat is iets anders dan het mentale gekwebbel van onze hunkeringen.

Je intuïtie weet iets gewoon, en die boodschap wordt enkel doorgegeven zonder dat het bij jou tot spanning leidt.
Vaak blijft de boodschap rustig volharden tot ik er klaar voor ben om naar het advies te luisteren. Je kunt je intuïtie met dit zuiveringsritueel activeren.

Lees ook: Trauma, oude pijn of intuïtie: naar welke boodschap luister jij (dit zijn de verschillen)

5. Iedereen bewandelt zijn of haar eigen pad naar heling

Voor mij is het een belangrijke les geweest dat ik de mensen in mijn leven verschillende paden heb zien bewandelen en ze daarmee een mooi leven heb zien creëren. Ik heb familieleden en vrienden die veel baat hebben gehad bij therapie, anderen die hun heil in de psychiatrie hebben gezocht en dat ongelooflijk nuttig vonden, en veel mensen die andere meditatietechnieken gebruikten dan de Vipassana-stijl die ik beoefen en daardoor ook enorm zijn gegroeid.

Verschillende mensen hebben verschillende groeidoelen en proberen problemen op te lossen die uniek zijn voor hoe zij zijn geconditioneerd. Er is niets mis mee dat mensen dit in hun eigen tempo doen en de innerlijke uitdagingen aangaan waar ze in hun beleving klaar voor zijn.

6. Let op de valse belofte van snelle resultaten

Wees op je hoede voor technieken die snelle resultaten of wonderbaarlijke effecten beloven en zeggen dat ze al het innerlijke werk voor je zullen doen. Onze maatschappij is verslaafd aan snelle resultaten en dingen waarmee alles kan worden genezen, en deze mentaliteit kan gemakkelijk worden geprojecteerd op hoe we over heling denken. Echte heling is absoluut mogelijk en kan je leven veranderen, maar het kost tijd. Normaal gesproken moet je echt je best doen om te kunnen transformeren. En daar is helemaal niets mis mee.

7. Twijfel als saboteur

Een ander ding waar je voor moet oppassen is je eigen twijfel. Je oude patronen proberen zichzelf onder andere in de vorm van twijfel te beschermen. Door de conditionering van onze geest willen we het verleden steeds opnieuw herhalen, waardoor onze geest nieuwe dingen zal proberen af te wijzen.

Als je naar een nieuwe techniek op zoek gaat, probeer die dan een paar weken uit en wees eerlijk tegen jezelf over de resultaten, zodat je echt kunt beoordelen of je geest er lichter of bewuster van wordt. Je kunt niet goed beoordelen of een bepaalde methode iets voor je is als je ermee stopt zodra het een beetje moeilijk wordt. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt om te zien of het al dan niet iets voor je is.

Anderen kunnen je laten zien hoe je een techniek moet gebruiken of je door middel van gesprekken helpen bij het ontwikkelen van je zelfbewustzijn, maar niets van dat alles is te vergelijken met het terugwinnen van je kracht en het gebruik van de hulpmiddelen die je dankzij je eigen toewijding hebt ontdekt.

Alleen jij kunt de stappen zetten

Uiteindelijk ben jij de enige die op je helende pad stappen vooruit kan zetten. Niemand anders kan dat voor je doen. Mensen die echt naar diepgaande heling streven deinzen niet terug voor een lange reis. Als je eenmaal begint met loslaten en een methode vindt die het gemakkelijker voor je maakt om bij jezelf naar binnen te kijken, worden diepgaande veranderingen in gang gezet. Als je jezelf steeds beter leert kennen, begint een transformatieproces dat je helpt bij het terugwinnen van je kracht die je door je vroegere gewoonten was kwijtgeraakt. Dan kun je weer volgens je ware menselijke natuur gaan leven.

Lees ook: Eindeloze wijsheid: zo vraag je hulp aan je innerlijke leraar (ook tijdens moeilijke periodes)

Oefening: vind jouw helingsmethode

Vul deze vragen in om erachter te komen welke helingsmethode voor jou geschikt is:

  • Welke methoden heb je tot nu toe geprobeerd?
  • Welke helingstechnieken heb je altijd al eens willen proberen en van welke techniek voel je intuïtief aan dat ze goed voor je zouden kunnen zijn?
  • Zijn er methoden die goed voelen en waar je tijd en energie aan zou moeten besteden?
  • Wat voor resultaten wil je met een helingsmethode bereiken?
  • Twijfel je aan je vermogen om dit serieuze innerlijke werk te doen? Realiseer je je hoe krachtig je werkelijk bent, gezien hoe ver je al gekomen bent?
  • Maak je elke dag tijd vrij om doelbewust aan je heling te werken?

Let op wanneer je jouw helingsmethode hebt gevonden

Het kan heel opwindend zijn om eindelijk een methode te hebben die echte resultaten oplevert. Het is goed om goede dingen met anderen te delen, maar we moeten ervoor waken dat we ons superieur gaan voelen. Het ego kan iets goeds maar al te snel aangrijpen om een denkbeeldige hiërarchie te creëren, waarbij je jouw methode als veel beter ziet dan alle andere, en gelooft dat jouw aanpak voor alle mensen de enige manier is om te helen. In werkelijkheid is dat niet zo. Jouw methode kan goed voor jou werken, maar misschien totaal niet bij iemand anders passen. Bovendien kun je je eigen methode zelfs ontgroeien.

Dit artikel is geschreven door Yung Publo. Bron: Lichter

Boekentip van de redactie: Lichter

Lichter van Yung Pueblo leert hoe je verder kunt komen in je helingsproces, van het leren van zelfcompassie tot loslaten en emotioneel volwassen worden. Het is een brug tussen persoonlijke en wereldwijde transformatie. Pueblo laat zien dat deze twee processen nauw met elkaar verweven zijn en elkaar ondersteunen.

Bestel jouw exemplaar voor € 20,99 met gratis verzending bij Boekenwereld.com

bestel nu

Lees verder over verschillende helingsmethoden:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *