Zo voel je de vijf Chinese elementen in je huis en in de cyclus van de dag

Een Nine Star Ki profiel geeft inzicht in hoe de levensenergie of chi energie zich door jouw leven heen beweegt, welke patronen zich daarin aftekenen en welke herhalingen zich laten zien. Het leven zit vol met cycli, het herhalen van beweging en patronen. Ze maken op onlosmakelijke wijze deel uit van ons leven en weven zo een structuur die datzelfde leven als vanzelfsprekend bij elkaar en overeind houdt.

Ze zorgen ervoor dat we op een rustige manier ons leven kunnen leven, zonder bij elke stap en bij elke actie opnieuw het wiel uit te moeten vinden. Daardoor blijft er energie en aandacht over voor andere dingen die we gezelliger, leuker, interessanter en belangrijker vinden. Ritmes en patronen dragen als het ware de dynamiek van het leven.

Naast dat er een cirkel van creatie energie in een Nine Star Ki profiel te lezen is, laat deze energie zich ook zien in onze omgeving. Dit is waar Nine Star Ki astrologie en de Feng Shui filosofie samen komen. Nine Star Ki beschrijft de rode draad in jouw leven en Feng Shui laat zien hoe je van daaruit jouw omgeving vormgeeft.

Cycli dagen uit om te voelen, om je met hen te verbinden en je eraan over te geven. Ze maken je ronder, zachter en adaptiever. Anticiperen op de verborgen cycli van je huis kun je het beste doen door het huis te voelen en te ervaren. Door je ermee te verbinden en ook door waar te nemen hoe je onbewust reageert op die cycli. Feng Shui werkt met veel cycli die op verschillende wijze op elkaar inwerken en elkaar opvolgen. De cyclus van de vijf elementen is er één van. Deze vijf elementen representeren onder meer de jaargetijden en de fases zoals in het verloop van een dag. Maar je kunt ze dus ook met behulp van Nine Star Ki astrologie in een mensenleven herkennen.

Hout

Op gang komen, starten, doe je met behulp van de energie van het element hout. Die energie voel je ’s ochtends vroeg, net als in het voorjaar. Het bruist en borrelt, is ongedurig en wil gewoon iets dóen. Logisch dat dit element verbonden is met het oosten, waar de zon opkomt.

Vuur

Midden op de dag, als de zon op zijn hoogste punt staat is het meeste licht en de meeste hitte aanwezig. Het is het moment waarop de energie de grootste onrust en chaos laat zien. Deze energie hoort bij het element vuur en natuurlijk het zuiden en de zomer. Het is ook zo’n breekpunt; wat je voor het middaguur gedaan hebt, is krachtig en vaak vol energie. Na het middaguur is het veel moeilijker om nog constructief aan iets te werken; de energie is dan meer versnipperd en bevat minder ‘drive’.

Aarde

Aan het eind van de middag en het begin van de avond consolideer je wat je die dag gedaan hebt. Je rond af en vat samen. Het tempo vertraagt, je gaat op pad om eten te verzamelen (kopen) en gaat naar huis (of bent al thuis) om dit te bereiden. Je komt tot rust door in je eigen huis weer te aarden en je lichaam te voeden. Dit alles ademt de energie van aarde uit en hoort bij de nazomer.

Metaal

Als de middag uiteindelijk overgaat in de avond en de schemering haar intrede doet, verandert de energie opnieuw. Het is de wereld en de energie van de ‘twilight zone’ en van het element metaal die zich aandient. Je lichaam is nog wakker, maar je bewustzijn is niet meer al te alert. Je kunt het zelf ervaren op het moment vlak voor je gaat slapen; je verkeert een beetje in twee werelden. In de natuur zien we dit weerspiegeld in de herfst.

Water

Dan, als je gaat slapen en de nacht zijn intrede heeft gedaan, als het donker is en de aarde afkoelt, wordt de energie van het element water actief. Geluiden worden gedempt, je bewustzijn is helemaal ondergedompeld in de onbewuste wereld van de slaap. Het is de mini winterslaap waarin je je terugtrekt uit de activiteit en je volledig overgeeft aan inactiviteit om je zo op te kunnen laden voor een nieuwe dag.

Kennis over jouw eigen Nine Star Ki profiel geeft inzicht in de energie beweging in je leven en de balans en disbalans. Hiermee ontdek je als het ware je persoonlijke, dieper liggende basis voor innerlijke harmonie.

De basis voor balans en harmonie in je huis ligt in de cycli van de vijf elementen. Het is heerlijk als je huis de volgorde van deze patronen steunt en volgt. Probeer eens je activiteiten en je inactiviteit de verbinden met die plekken in je huis die corresponderen met activiteit en inactiviteit. Kijk eens of je daarin de energie van de vijf elementen kunt herkennen en of de dingen die jij doet in overeenstemming zijn met de kwaliteit van die energie of daar juist mee botsten. Om een voorbeeld te noemen: als je op de warmste en lichtste plek van je huis wilt slapen, zal dat je waarschijnlijk een onrustige nacht bezorgen. Net zoals het element vuur onrust en chaos veroorzaakt.

Maar de werkelijke harmonie ontstaat wanneer de Feng Shui van je huis, en het gebruik van de ruimtes, in overeenstemming zijn met de persoonlijke Nine Star Ki van jou en je huisgenoten. Daarmee geeft Nine Star Ki niet alleen de pincode tot jouw gebruiksaanwijzing, het is ook de sleutel tot persoonlijke Feng Shui.

Door andere gelezen:

Nina Elshof helpt je met haar boek Huis & Ziel met opruimen van overtollige ballast op alle fronten, zodat er weer ruimte komt voor enthousiasme, zin in het leven en de stem van je ziel. Dit boek staat boordevol tips om met je huis aan de slag te gaan: hoe ga je om met rommel, welke inzichten uit de Feng Shui kun je toepassen in jouw westerse huis?

Je kunt jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com bestellen voor € 20,- met gratis verzending.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *