Zo volg je je eigen weg na het beëindigen van een relatie met een narcist

Een van de geheimen om je leven een stuk lichter, leuker en gelukkiger te maken na narcistisch misbruik is om niet te blijven hangen in relaties met negatieve mensen. Dat betekent dat je iedereen op afstand houdt bij wie je een minder aangenaam gevoel krijgt. Het betekent ook datgene doen wat nodig is om narcisten uit je leven te houden.

Nog los van de vraag of iemand wel of niet de officiële diagnose van de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis (NPS) heeft, al te disharmonieuze types kun je gewoon maar beter niet in je leven hebben. Kies mensen uit die niet de neiging hebben om je naar beneden te halen, de les te lezen, te pesten of, om welke redenen dan ook, je een slecht gevoel te bezorgen. Die mensen verdienen jouw aandacht niet.

Kies de mensen om je heen verstandig uit en kies mensen uit die niet continu proberen om je aandacht te krijgen of je energie weg te zuigen. Kies mensen uit die niet de hele tijd over zichzelf praten en continue negativiteit verspreiden.

Kijk of de mensen in je omgeving oprecht in je geïnteresseerd zijn en het beste met je voor hebben óf dat ze alleen maar aandacht van je willen of iets nodig hebben. Bedenk, dat niet alles is wat het lijkt en dat niet iedereen altijd is wie hij lijkt. Zo kun je een catastrofe voorkomen, zowel op zakelijk als privégebied.

Als je geliefde je niet de vrijheid geeft om te zijn, wie je echt wilt zijn dan is het tijd om je relatie onder de loep te nemen. Als je op je werkplek continu geconfronteerd wordt met narcistische mensen, is dat een teken om van baan te veranderen. Praat je vriendin alleen maar over zichzelf dan is het tijd om te stoppen met luisteren. Als je narcistische familie je geleerd heeft dat er geen plaats voor je is, dan is dat een reden om niet naar ze terug te gaan. Doe wat telt voor jouw geluk!

Geef je aandacht en energie alleen aan mensen die echt zijn!

In normale relaties, of dat nu volwassen romantische relaties zijn, vriendschappen of familiebanden, is er een balans tussen geven en nemen en in gesprekken tussen luisteren en praten. Je kunt elkaar troosten en de lusten en lasten samen delen. Kortom, die relaties zijn een verrijking van je leven en geven plezier. In narcistische relaties is dat er niet.

Omring jezelf met mensen die weerspiegelen wie je wilt zijn en hoe je je wilt voelen. Energieën zijn besmettelijk. Laat niemand je in gijzeling houden en de richting in je leven bepalen. Alleen jij weet welke paden je wilt bewandelen om jezelf te verwezenlijken. Alleen jij zelf kunt je leven de creatie van jouw leven laten zijn.

Er zijn een aantal krachtige manieren om deze gedachten te omarmen en dagelijks vorm te geven. De eerste stap daarbij is te weten dat de goedheid in je leven niet van iemand anders zal komen. Wanneer je dit beseft en je verwachtingen daarover opgeeft, dan zul je vrijer zijn. Er is dan geen enkele reden om nog te voldoen aan de behoefte van de narcist noch van anderen, of om te proberen nog langer om goedkeuring of ‘liefde’ te krijgen.

Er komt een moment waarop je wegloopt van al het drama in je leven en de mensen die dat creëren. Je vergeet dan het slechte en richt je op het goede. Je zult dan houden van de mensen die je goed behandelen en je negeert diegenen die dat niet doen.

De volgende stap is om voldoende liefde voor jezelf te hebben. Dit kun je doen door te allen tijde bij jezelf te blijven en jezelf niet te verraden. Blijf bij je ware zelf en je eigen waarheid hanteren. Wanneer je gewoon jouw eigen waarheid spreekt met zachtheid, liefde en moed, dan zul je vrij zijn. Die vrijheid is het teken van het helen van narcistisch misbruik en een geschenk van vreugde en geluk dat je alleen aan jezelf kunt geven. Het is iets wat nooit van een ander in je leven kan komen.

Het is aan jou om de goedheid en liefde in je leven aan jezelf te geven. Je beseft dan ook dat het leven te leuk is om te laten verpesten door pestkoppen en te kort om niet uit elke dag het beste te halen dat erin zit.

Dit is een fragment uit het boek Narcistisch misbruik in de liefde, 50 vragen en antwoorden. 

Wil je meer informatie over narcime? Kom dan naar de workshop Voorbij het narcisme, in je relaties familie en werk of lees meer in het nieuwe boek Narcistisch misbruik in de liefde, 50 vragen en antwoorden,  van Mjon van Oers.

De 50 vragen en antwoorden in dit boek gaan onder andere in op kenmerken van narcisme, de gedragingen van een narcist, de bijdrage van jouw eigen gedrag en wat je kunt doen om je eigen leven weer terug te krijgen. Dit boek is geschikt voor iedereen die verwikkeld is (geweest) in een narcistische relatie, maar ook voor mensen die narcisme meemaken in hun omgeving en er meer over willen begrijpen.

Bestel jouw exemplaar op onze webshop Boekenwereld.com nu tot en met 28 februari voor € 16,00.

bestel nu

Lees verder:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *