Zo werk je energetisch samen met water, vuur, lucht en aarde (en creëer jij het leven dat bij jou past)

Als je bewust samenwerkt met de energie van de 4 elementen, kun je jouw hartsverlangens laten uitkomen. Annick van Damme, tarot-expert en auteur van Tarot voor jezelf, weet het zeker! Ze legt in dit artikel uit hoe jij je verbindt met Vuur, Water, Lucht en Aarde. “Gebruik je scheppingskracht om je uiterlijke leven aan te passen aan je innerlijke leven.”

Verwelkom vernieuwing en verandering in je leven en weef je unieke levenspatroon.

De eigenschappen van de 4 elementen

De 4 elementen geven zichtbaar én onzichtbaar (energetisch) vorm aan de wereld om je heen. Het gaat om Vuur, Water, Lucht en Aarde. Elk element heeft z’n eigen karakteristieke eigenschappen. Begrijp je de 4 elementen, dan heb je beter inzicht in de werking van astrologie en tarot en kun je met hun energie werken. Je kunt de elementen energetisch met elkaar verbinden en bijvoorbeeld gebruiken bij rituelen en heling.

Zie de elementen als de draden in een weefgetouw die jouw unieke levenspatroon vormgeven. Verbind je op een bewuste manier met hun energie en ervaar de energetische stroom van het leven in en rondom jou.

Het Lucht-element: denken, overtuigingen en ideeën

Je afstemmen op je eigen energie vraagt dat je ‘open’ naar jezelf kijkt, dus zonder oordeel. Merk je dat je gespannen of onrustig bent? Voel je een tinteling in je nek, handen of voeten? Valt het jou op dat je ademhaling korter en vlugger is, zonder dat jij je fysiek inspant? Het zijn allemaal tekenen dat het element Lucht overactief is. Dit element is verbonden met het mentale, met denken, overtuigingen en ideeën. Lucht zweept je energie op, waardoor het moeilijker is om je te verbinden met je lichaam.

Het Aarde-element: gronden, materie en de zichtbare wereld

De kenmerken van het element Aarde zijn tegengesteld aan die van Lucht. Aarde brengt Lucht tot rust. Als jij je bewust verbindt met de aarde onder je voeten, wandelt in de natuur, sport of een lichaamsmassage ontvangt, kun je de Lucht-energie kalmeren.

Kijk eens om je heen, naar alles dat zichtbaar is. Wat wil je concreet veranderen of aanpassen in je leven? Het Aarde-element toont de cyclus van creatie en verval. Het nodigt je uit om midden in je eigen leven te staan en het op een actieve en authentieke manier vorm te geven. Gebruik je scheppingskracht om je uiterlijke leven aan te passen aan je innerlijke leven. Verwelkom vernieuwing en verandering en weef je unieke levenspatroon.

Het Vuur-element: nieuwe uitdagingen, passie en actie

Voel je dat een innerlijke energie jou aanzet om nieuwe uitdagingen aan te gaan? Wil jij je leven op een andere manier vormgeven of de essentie van wie je werkelijk bent zichtbaar maken? Dan sta je energetisch in vuur en vlam! Dit kan een rusteloos of drukkend gevoel geven. Je weet dat je nu in actie moet komen; dit gevoel roept je op om vorm te geven aan je unieke manier van zijn. Doe je dit niet, dan raak je energetisch opgebrand.

Je kunt de voortstuwende energie van Vuur kalmeren door je te verbinden met je emoties (het Water-element!). Zij maken duidelijk hoe je op een authentieke manier uitdrukking kunt geven aan je vurige verlangen om vanuit je essentie te leven. Visualiseer hoe je actief vormgeeft aan je leven vanuit een diepe verbinding met je kern. Wat doe je? Wat voel je? Welke activiteiten toveren een glimlach op je gezicht? Hoe kun je dit gevoel versterken en concreet realiseren?

Het Water-element: verlangens, emoties en gevoelens

Ervaar je een diep verlangen? Voel je de energie in je hart trillen? Hoor je een innerlijke oproep om jezelf op een authentieke manier zichtbaar te maken? Het is een teken van het Water-element: het is tijd om je zielsmissie te realiseren.

Beantwoord de oproep van je hart. Ontdek hoe je de ambities van je ware zelf kunt vormgeven: door je intentie duidelijk te formuleren en om te zetten in concrete plannen. Het is belangrijk om daadwerkelijk stappen te zetten. Wees ervan overtuigd dat het universum achter je staat en jou steunt bij elke stap die je zet.

Oefening: zo verbind jij je met de 4 elementen in jouw leven

Ben je nieuwsgierig hoe de 4 elementen zich in je eigen leven tonen? Deze eenvoudige schrijfoefening maakt je energetische balans zichtbaar.

1. Verbind je met jouw innerlijke Vuur-element.

Verbind je met je passies, je drijfveren en je levenslust. Voel de energie van het Vuur door je lichaam stromen.

Welke eigenschappen associeer jij met je innerlijke Vuur-energie? Omschrijf de manier waarop je leiding over je leven neemt en hoe je reageert als iemand anders de controle over je leven neemt.

Visualiseer een krachtige vlam en noteer welke gedachten in je opkomen.

2. Verbind je nu met je innerlijke Water-element.

Omarm je emoties en de unieke manier waarop jij in het leven staat. Voel de energie van het Water door je aderen stromen.

Welke eigenschappen associeer jij met je innerlijke Water-energie? Omschrijf de manier waarop je naar jezelf en de mensen om je heen kijkt. Hoe leg je contact met anderen? Op welke manier bepaal jij je grenzen en ga je om met de grenzen van anderen?

Visualiseer hoe water in een vloeiende beweging over je heen stroomt en noteer de gedachten die in je opkomen.

3. Verbind je met je innerlijke Lucht-element.

Maak verbinding met je gedachten, beslissingskracht en de manier waarop je met anderen communiceert.

Welke eigenschappen associeer jij met je innerlijke Lucht-energie? Omschrijf de manier waarop je beslissingen neemt en oordeelt over gebeurtenissen. Waar besteed je aandacht aan? Wat remt je af? Op welke manier hak je knopen door? Hoe flexibel reageer je op tegenslag?

Visualiseer hoe de lucht om je heen wervelt en noteer de gedachten die in je opkomen.

4. Verbind je als laatste met je innerlijke Aarde-element.

Ervaar de diepe verbinding met je lichaam. Zie jezelf midden in je eigen leven staan. Voel de energie van de Aarde je ondersteunen en je verbinden met de realiteit om je heen.

Welke eigenschappen associeer jij met je innerlijke Aarde-energie? Omschrijf de manier waarop je omgaat met doelen en wat je doet om die te realiseren in de zichtbare wereld. Hoe trouw ben je aan jezelf? Welke talenten zet je in om je leven vorm te geven?

Visualiseer hoe je energetische wortels diep in de aarde doordringen en noteer de gedachten die in je opkomen.

Boekentip: Tarot voor jezelf

In Tarot voor jezelf geeft Annick Van Damme heldere uitleg van de betekenis en interpretatiemogelijkheden van de tarot en vele tips om je intuïtie te ontwikkelen en erop te vertrouwen. Je zult verbaasd zijn over je talent om de boodschap van de tarot te duiden vanuit inzicht in jezelf, je leven en het universum. Een onmisbaar boek voor iedereen die wil leren werken met tarot.

bestel nu

Lees ook deze artikelen van Annick van Damme:

Deel dit artikel online

Annick Van Damme

Annick Van Damme

Tarotiste en spirituele coach Annick Van Damme werkt al verschillende jaren met de tarot als instrument voor bewustwording. Ze begeleidt anderen met liefde en enthousiame om de tarot te gebruiken als leidraad om vrijer te leven en meer geluk te ervaren. Het beeld van de tarotkaarten zet je energie in beweging en geef je de boodschap die op dat moment belangrijk is.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *