Zorg jij voor anderen? 10 manieren om goed voor jezelf te zorgen

Wie zorgt er voor jou terwijl je voor iemand anders zorgt? Zorgen voor een ouder wordend en ziek familielid – of dit nou een ouder, partner of aangetrouwd familielid is – is een belonende ervaring gevuld met liefde, compassie en vreugde. Maar het is ook gevuld met grote verantwoordelijkheden, nieuwe uitdagingen en vele zorgen. In dit artikel lees je 10 manieren om goed voor jezelf te zorgen, want jij bent ook belangrijk!

In Nederland is er sprake van een enorme vergrijzing. De oudste generatie leeft steeds langer en de baby boomers staan op het punt om met pensioen te gaan. Familieleden leven langer, waardoor de kans groot is dat jij, tenminste één keer in je leven, de rol van mantelzorger op je krijgt. Mantelzorgers voelen zicht vaak uitgeput op een fysiek, mentaal en spiritueel niveau. Ook ervaren ze vaak een hoge mate van stress wat voor een burn-out kan zorgen, als ze de klachten negeren.

Om gezond te blijven en voor je familielid te kunnen blijven zorgen, is het van levensbelang dat je elke dag tijd voor jezelf neemt. Want als er iets met jou gebeurd, heeft dat ook invloed op de persoon die je verzorgd. Hoe kun je goed voor jezelf zorgen, wanneer je druk bent met het verzorgen van een ander? Hier zijn 10 strategieën om jou te helpen jezelf elke dag een prioriteit te maken.

1. Maak een geluk-lijstje

Dit lijstje staat voor alles wat je leuk vind, je interesses en de speciale dingen (Likes, Interests en Special Things). Maak een lijstje van alles waar je blij van wordt en die ervoor zorgen dat je de tijd vergeet. Dit kan van alles zijn, zoals dansen, tuinieren, lezen of schilderen. Maak elke dag tijd vrij in je agenda om deze activiteiten te doen, ook al is het maar kort. Ze daadwerkelijk opschrijven in een agenda, vergroot de kans dat ze daadwerkelijk gaat doen.

2. Besteed tijd met fijne familie en vrienden

Uit onderzoek is gebleken dat tijd doorbrengen met vrienden goed is voor je gezondheid – zolang deze vrienden je ten minste opbeuren. Bescherm jezelf tegen iedereen die je naar beneden halen of je energie uitzuigen. Zeg van te voren tegen je familie en vrienden dat je ze graag wilt zien, maar dat het op dat moment misschien niet altijd mogelijk is.

Zo herken je schadelijke verbindingen in je leven

3. Accepteer de hulp die je aangeboden wordt

Je hebt er een heel dorp voor nodig om voor iemand te zorgen, en hulp accepteren is geen teken van zwakte. Het is een teken van zelfkennis en wijsheid. Houdt een geüpdatet to-do-lijstje bij, zodat je iemand gemakkelijk een taak kan geven, als hij hulp aanbiedt.

4. Beoefen mindfulness

Mindfulness is een eeuwenoude kunst van het beoefenen van zelfbewustzijn in het Nu zonder te oordelen. Het betekent midden in een taak even te pauzeren om te observeren, reflecteren en dan te handelen of reageren op zo’n manier dat er een win-win situatie ontstaat. Dit kan erg nuttig zijn als je merkt dat je boos bent op jezelf, de persoon die je verzorgt en/of iemand anders waar je om geeft.

Mindfulness-tips:
Catfulness: wat katten ons leren over mindfulness (+meditatie)
6 tips om met mindfulness te beginnen + basisoefening

Je hebt misschien niet elke dag te tijd om naar de sportschool te gaan, maar je hebt waarschijnlijk wel tijd om elke dag 20 minuten buiten te lopen en een beetje zon op je gezicht te laten schijnen. Menselijke aanraking is ook belangrijk. Geef elke dag veel knuffels en je zult er ook veel terug krijgen.

Yoga voor thuis: 5 online yoga lessen die je kunt volgen

Het kan zijn dat je geen tijd hebt om maaltijden te bereiden. Gelukkig hebben de meeste supermarkten en restaurants tegenwoordig verschillende voedzame ‘to go’ opties. Neem gezonde snacks mee in je tas of in de auto, wanneer je weet dat je de hele dag niet thuis zult zijn.

Lees ook:
De uitdaging van gezond leven en eten
Zo zorg je goed voor je darmen
Somber, angstig of zorgelijk? Zó eet je jezelf blij!

Door de hedendaagse technologie hebben we al onze favoriete muziek direct tot onze beschikking. Maak een afspeellijst van je favoriete muziek. (Hint: Het maken van een afspeellijst voor een ziek familielid kan ze helpen zich beter te voelen of te kalmeren).

Hoogsensitiviteit: waarom dansen en muziek een helende kracht hebben

De meeste mensen hebben niet in de gaten hoe gehecht we zijn aan onze technische apparaten. Zet je telefoon uit wanneer je op bezoek bent bij een ziek familielid en focus je helemaal op jullie gesprekken en interacties. Het maken van fijne herinneringen verslaat het lezen van Facebookupdates. Als je alleen ben, geniet dan van de rust die het uitzettend van je telefoon met zich meebrengt.

Deze fijne tips helpen je hiermee:
Feng Shui: 9 x ideeën voor meer stilte in huis
Stilte vinden: meer rust en kalmte ervaren in een wereld vol lawaai

Het gezegde ‘Lachen is het beste medicijn’ is waar in de praktijk. Iedereen voelt zich beter naar een flinke lachbui, dus probeer elke dag iets humoristisch te zien. Als je het niet in het dagelijks leven kan vinden, zoek dan naar grappige filmpjes op YouTube (honden- en kattenfilmpjes doen het vaak erg goed), kijk afleveringen van je favoriete TV sitcom of luister naar een grappige podcast.

Breng je hormonen in balans met de hoge energie van lachen

Het is oké om eens goed te huilen en het is gezonder om je verdriet te uiten in plaats van het in te houden. Onthoud, je bent een gewoon mens die het werk doet van een supermens! Je zieke familielid is gezegend met jou aan hun zijde. Houd vol!!

Bron: Mindbodygreen

Zorg jij voor iemand en heb je behoefte aan wat meer tijd en liefde voor jezelf? In Klein geluk voor de mantelzorger geven Maria Grijpma en Inge Jager inspiratie, steun, troost, praktische suggesties, (h)erkenning, ervaringsverhalen en verwijzingen naar inspirerende boeken en websites. Dit boekje helpt mantelzorgers om stap voor stap klein geluk terug in hun leven te brengen.

Ga zelf aan de slag met de tips of geef het boekje cadeau aan een mantelzorger uit jouw omgeving en bestel het boekje in onze webshop Boekenwereld.com voor €18,50.

Lees verder over voor jezelf zorgen en kiezen:

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *